Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-05, 14:06
dogberry napisał/a:
Pomysł niezły. Jakby jeszcze to połączyć z nawigacją i wgrać bazę fotoradarów i automatycznie by zasłaniała tablicę w miejscach gdzie są
Dokładnie, to przynajmniej nie stresowałbyś się radarami.
Teraz w komórce używam programu SpeedAlarm - www.speedalarm.pl , który dzięki GPS-owi w komórce ostrzega cię o fotoradarach, suszarkach, typowych miejscach gdzie stoją niebiescy itp., o robotach drogowych, przejazdach kolejowych itp.
Ma bardzo aktualną bazę fotoradarów, suszarek itp, ciągle na bieżąco jest uaktualniana - także żaden radar mnie nie zaskoczy ani miejsce kontroli prędkości przez niebieskich mnie zbytnio nie stresuje, ale kurtynka na tablice to naprawdę pomysł jak z MCGuiver-a.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-05, 20:32
Ja również popieram zdanie Laisara, ta roleta to złooo, ale pomysł mi się podoba - chodzi mi o rozwiązanie tej rolety - czysty James Bond lub McGuiver. Po prostu fajne i sprytne - po prostu pomysłowe.
laisar napisał/a:
A może od razu podpiąć bazę do kompa od silnika, żeby auto samo hamowało? <;
A wiesz że są już takie plany ? Auta będą z GPS odczytywać twoją lokalizację, pobierać z bazy danych ograniczenie prędkości jaka panuje na tej ulicy po której jedziesz i samochód nie pozwoli ci jechać szybciej niż aktualne ograniczenie prędkości na danej ulicy.
Nie zło(ooo) tylko tandeta (do tego zapewne chińska <; ) - taki właśnie B(l)ond ("Czesiek, Czesiek Blond...") dla cwaniaczków.
Jakby to była np matryca LCD nakładana na tablice, zmieniająca wygląd znaków - ooo, to by była technika (;
Bardziej serio - osobiście nie mam nic przeciwko automatycznym kierowcom, ale to jeszcze niestety daleka, nomen omen, droga...
TSD automatyczna kontrola prędkości mogłaby się przyczynić do... zwiększenia średniej prędkości / skrócenia czasu przejazdu danego odcinka - nie ma bowiem nic gorszego, niż zbytnie rozpędzenie się i hamowanie; dużo szybciej jedzie się jadąc płynnie. Teraz najczęściej problemem są pojedyncze głupki, wciskające się na chama, przez co reszta musi hamować w reakcji łańcuchowej.
przez co reszta musi hamować w reakcji łańcuchowej.
Nie musi... wystarczy zachowac odpowiednie odstepy i umozliwic tym "glupkom" plynne wjechanie. Rownie dobrze "glupkami" mozna nazwac tych co tamuja ruch...
Co do zaluzji (pomysl ciekawy, cena glupia :P) i speedalarmu to tak sie zastanawiam czy to nie podchodzilo by pod "antyradar" i na takiej samej zasadzie moglo by byc karane uzywanie tego...
Wysłany: 2009-05-06, 11:06
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym mówi:
"Zabrania się wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia; nie dotyczy to pojazdów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu i Straży Granicznej"
System SpeedAlarm w żaden sposób nie narusza powyższej ustawy ponieważ:
* Ostrzega jedynie o miejscach gdzie znajduje się, bądź może znajdować się miejsce niebezpieczne w tym fotoradar czy patrol policji, niezależnie od tego czy radar w danej chwili działa czy też nie
* Działająca aplikacja wykorzystuje podstawowe funkcje telefonu komórkowego, który w żaden sposób nie zakłóca ani nie wykrywa pracy sprzętu kontrolno pomiarowego
Wysłany: 2009-05-06, 11:20
Żaluzja to na 100% jest nielegalna z prawem - to nawet nie ulega wątpliwości, ponieważ nie wolno w żadne sposób zasłaniań tablic rejestracyjnych - zresztą na filmiku policjant się o tym wypowiada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum