Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyłącznik czasowy Media Nav
Autor Wiadomość
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 84
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2021-09-13, 08:28   Wyłącznik czasowy Media Nav

Hej, posiadam Media Nav Evolution (2), ale pytanie dotyczy chyba generalnie każdej wersji - czy jest jakaś możliwość całkowitego wyłączenia wyłącznika czasowego :?: Strasznie jest to irytujące gdy podczas słuchania radia na wyłączonym silniku wyłącza się ono co chwilę.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 43 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1506
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-09-13, 10:55   

Z tego co mi sie wydaje nie jest to opcja programowalna w Media Nav. Zostaje odcięte zasilanie radia przez ECU i tyle. Raczej nic z tym sie nie da zrobić.
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 396
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2021-09-13, 15:44   

Trzeba by zainerowac z zasilanie. Przepiać się pod inne zródło zasilana z bezpieczników przed stacyjką. Osatecznoscią jest akumulator, ale tez z zabezpieczeniem.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-14, 08:23   

Krystian67 napisał/a:
Trzeba by zainerowac z zasilanie. Przepiać się pod inne zródło zasilana z bezpieczników przed stacyjką. Osatecznoscią jest akumulator, ale tez z zabezpieczeniem.

Przy czym po takiej modyfikacji zachodzi ryzyko zbyt dużego podkradania prądu z akumulatora na postoju, gdy radio jest wyłączone. Trzeba by dokładnie obczaić pobór prądu gdy wszystkie napięcia będą podane na stałe.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 85kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 20 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 533
Skąd: Poznań
Wysłany: Wczoraj 16:54   

Ale to chyba z jakimś dodatkowym pstryczkiem takie stałe zasilanie, bo MN nie da się wyłączyć całkowicie guzikiem na MN (wyświetla zegar)?

@dudu$
ECU raczej nie, bo moje plug&radio wyłączało się automatycznie po ~10 minutach, MNE po 20 min. (chyba; na pewno dłużej gra) i oba można zaraz wzbudzać z guziczka I/O i masz kolejne 10 i 20 minut i sytuacja się powtarza.
_________________
 
jas_pik 



Marka: Smart
Model: 451.390
Silnik: EV
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Pomógł: 68 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3903
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 18:39   

Sterowanie ( wyłączanie) MN jest realizowane zarówno prze UCH ( po ok 10 - 15 minutach ) ale też poprzez MN ( czas 10 minut) .
Czas w MN nie da się zmienić . To wyłączenie następuje automatycznie jeśli na pinie ACC nie ma sygnału +12V .
Rozwiązanie ( skoro koledze nie zależy na akumulatorze) a nie chce aby się MN wyłączało to trzymać załączony zapłon.
Ale jak długo wytrzyma akumulator - to on sam musi zdecydować
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: Dzisiaj 8:36   

Kauris napisał/a:
Ale to chyba z jakimś dodatkowym pstryczkiem takie stałe zasilanie, bo MN nie da się wyłączyć całkowicie guzikiem na MN (wyświetla zegar)?

Zegar MN wyświetla, gdy zostanie wyłączone przy włączonej stacyjce. Jeśli stacyjka jest wyłączona, to MN po wyłączeniu nie wyświetla nic.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 85kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 20 razy
Wiek: 44
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 533
Skąd: Poznań
Wysłany: Dzisiaj 10:36   

Dymek napisał/a:
(...) Jeśli stacyjka jest wyłączona, to MN po wyłączeniu nie wyświetla nic.
Dokładnie tak jest i zrobiłem założenie, że podanie stałego zasilania w miejsce tego po zapłonie spowoduje zachowanie jak po włączonej stacyjce. Ja się na tym nie znam - gdybam sobie. To by było (chyba?) stałe pod (14)IGN, ale wierzę jas_pikowi, że opcją jest stały + na ACC (w sumie myślałem, że tam jest stały - tu widac jak się znam :))
_________________
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2589
Skąd: Warszawa
Wysłany: Dzisiaj 11:19   

Kauris napisał/a:
w sumie myślałem, że tam jest stały - tu widac jak się znam...

Oznaczenie ACC oznacza zawsze na schematach samochodowych napięcie podawane PO załączeniu stacyjki/zapłonu lub równorzędnie w nowoczesnych samochodach podawane w inny sposób niż załączeniem stacyjki, ale nigdy na stałe.
Ostatnio zmieniony przez Dymek Dzisiaj 11:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne