Dziś do swojej daci Sandero Stepway 1.5 blue dci 2020r podłączyłem ELM327 chciałem zobaczyć temperature silnika podczas jazdy ze względu na brak wskaźnika. Wyskoczyły mi dwa błędy P1028 i P15AD, co to są za błędy? Na desce rozdzielczej nic sie nie zapala żaden check auto chodzi normlanie. W internecie zbytnio nic nie mogę znaleźć. Tydzień temu robiony przegląd gwarancyjny wszystko było oki nic nie mówili, drążyć temat czy odpuścić jak nic sie nie dzieje?
"Kod P0128 oznacza, że płyn chłodzący silnik nie nagrzewa się wystarczająco szybko. Innymi słowy, występuje problem polegający na tym, że temperatura robocza silnika nie zostanie osiągnięta w określonym czasie." Takie wyjaśnienie znalazłem w odchłaniach internetu , natomiast ten drugi kod ma takie wyjaśnienie:"The Engine Control Module (ECM) monitors the Engine Mounting Control Module. The ECM sets the OBDII code when the Engine Mounting Control Module is not to factory specifications." ale ja z angielskiego jestem cienki więc nie bardzo potrafię to przetłumaczyć. Może coś Ci to pomoże.
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
"Kod P0128 oznacza, że płyn chłodzący silnik nie nagrzewa się wystarczająco szybko. Innymi słowy, występuje problem polegający na tym, że temperatura robocza silnika nie zostanie osiągnięta w określonym czasie." Takie wyjaśnienie znalazłem w odchłaniach internetu , natomiast ten drugi kod ma takie wyjaśnienie:"The Engine Control Module (ECM) monitors the Engine Mounting Control Module. The ECM sets the OBDII code when the Engine Mounting Control Module is not to factory specifications." ale ja z angielskiego jestem cienki więc nie bardzo potrafię to przetłumaczyć. Może coś Ci to pomoże.
A jak szybko powinien sie nagrzać? Temperatura robocza według ELM dziś była osiągnięta po 5km. Nie bardzo rozumiem jak szybko ma zajść ta temperatura robocza 😁
"natomiast ten drugi kod ma takie wyjaśnienie:"The Engine Control Module (ECM) monitors the Engine Mounting Control Module. The ECM sets the OBDII code when the Engine Mounting Control Module is not to factory specifications." ale ja z angielskiego jestem cienki więc nie bardzo potrafię to przetłumaczyć. Może coś Ci to pomoże.
Tłumacz przetłumaczył tak 😁
Moduł sterujący silnika (ECM) monitoruje moduł sterujący montażu silnika. Moduł ECM ustawia kod OBDII, gdy moduł sterujący montażu silnika nie jest fabrycznie skonfigurowany
Też nie rozumiem
Ale z jedej strony jeśli byłby to poważny problem check musiał by sie palić a nie że zauważyłem to przypadkiem, raczej jak pojadę do serwisu to czy mnie nie oleją jak nic sie nie dzieje i sie nie pali na desce rozdzielczej?
całkiem niedawno miałem Scenica 2 2.0 Pb....pewnego dnia wyskoczył mi błąd DF0171 wywaliło mi komunikat SERVICE. W pierwszej chwili myślałem że to brak płynu do spryskiwaczy ksenonów bo rzeczywiście się skończył i pomimo uzupełnienia nadal brak działania silniczka spryskiwacza. Pod ręką miałem miałem PyClipa, który wywalił (właśnie w sekcji ksenony) błąd DF0171. Byłem ciekaw przyczyny, bo tematyka miała dotyczyć zerwanego jakiegoś kabelka....
Problem został rozwiązany całkiem przypadkowo....i to zgodnie z teorią chaosu francuskiej myśli elektronicznej. Na serwisie olejowym, zgodnie z zaleceniem przejrzane piny, wtyczki i kolory. Olej zalany, auto odpalone i serwice nadal świeci. Kasując informacje i migający kluczyk o przeglądzie lampka....zgasła a właściwie No i bądź tu mądry człowieku....
Reasumując tak jak napisali przedmówcy....możesz być kasowany w serwsie za coś co nie jest jeszcze błędem a ten nieoczywisty błąd może dotyczyć zupełnie innej strony francuskiej myśli elektronicznej.
Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2021-11-07, 10:04
Jak byś miał fabryczny interfejs to by ci pokazał ok, pyclipy i inne wynalazki są robione metodą "reverse engineering'u" mają w chu... błędów w tłumaczeniu itp.
U mnie też zaczął sygnalizować błąd lampką i pyren/dd4all pokazywał jakiś bzdetny błąd, ale przypomniało mi się, że już nie kasowałem od dawna serwisu olejowego, ustawiłem kilometry w polach od oleju i kontrolka zgasła. Także jak mija granicę kilometrów od wymiany oleju to klucz zapala się/miga jak minie granicę 2x to już awarię zapala.
Ostatnio zmieniony przez rob_plk 2021-11-07, 10:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum