Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2022-02-09, 18:53
Bezprzewodowe AppleCar/AndroidAuto - adapter MN/MediaDisplay
Autor Wiadomość
marcin486 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Trafic
Silnik: 1,6 dci
Rocznik: 2015
Dołączył: 25 Sty 2022
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-02-05, 18:10   Bezprzewodowe AppleCar/AndroidAuto - adapter MN/MediaDisplay

Hej,
Czy ktoś z Was testował podpinanie carlinkit 3.0 do media Nav aby automatycznie i bezprzewodowo uruchamiane było na radiu Apple car lub android auto?
 
marcin486 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Trafic
Silnik: 1,6 dci
Rocznik: 2015
Dołączył: 25 Sty 2022
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-02-09, 18:18   

Temat wydaje się być ogarnięty - za kilka dni urządzenie będzie u mnie i wrzuce filmik jakie efekty, ale powinno działać :)
 
cns80 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2012
Dołączył: 30 Lip 2020
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-02-10, 11:45   

Koniecznie daj znać jak działa.
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 104
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-02-14, 11:34   

Ja używam w 500 Carlinkit 2.0 - działa super.

Mam też CPlay2Air, którego wcześniej używałem we Fiacie (też działało super), a teraz planuje dolutować druty do MNE3 i wyprowadzić USB tyłem, zeby to podpiąć ;)

Od uruchomienia potrzebuje 30-45 sekund, żeby mieć ekran CP na radiu.

Zmiana piosenek ma drobny lag, takie pół sekundy...
 
aska1307 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 3
Silnik: 1.0
Rocznik: 2021
Wersja: Stepway
Dołączyła: 12 Sty 2022
Posty: 5
Skąd: POZNAŃ
Wysłany: 2022-02-18, 23:41   Bezprzewodowe Android Auto w Media Display

Hej, a czy wiecie, czy mozna zmienic ustawienia media display zeby miec AA bezorzewodowo? Jak w media nav ?
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 104
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-02-21, 11:15   

aska1307, ustawień nie zmienisz, ale można "rozszerzyć" o funkcjonalność adapterem od carlinkit czy podobnymi...
 
robox5 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 08 Lip 2021
Posty: 17
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-02-22, 19:50   

topdrive napisał/a:
aska1307, ustawień nie zmienisz, ale można "rozszerzyć" o funkcjonalność adapterem od carlinkit czy podobnymi...

Czy ktoś podłączył taki adapter do Media Display? Z tego co czytałem to większość takich adapterów do prawidłowego działania potrzebuje radia na androidzie.
 
aska1307 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 3
Silnik: 1.0
Rocznik: 2021
Wersja: Stepway
Dołączyła: 12 Sty 2022
Posty: 5
Skąd: POZNAŃ
Wysłany: 2022-02-23, 09:05   

topdrive napisał/a:
aska1307, ustawień nie zmienisz, ale można "rozszerzyć" o funkcjonalność adapterem od carlinkit czy podobnymi...


Dziekuje za informacje:)
Spróbuje.
Załuje ze nie wzielam media nav - ale nie doczytałam że AA jest tam bezprzewodowy a Media Display tylko po kablu - mój bład.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2022-03-11, 23:54 ]
O różnicach w wyposażeniu - http://www.daciaklub.pl/f...1831056#1831056.
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 226
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2022-02-23, 09:24   

właśnie tak działa AAWireless - podłączasz pod USB radia tak jak podłącza się telefon. To bzdura, że trzeba mieć auto z Androidem do obsługi tego (wszak radio z Androidem na bank ma wbudowane wifi)
_________________
 
tomkasz 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sie 2021
Posty: 233
Skąd: małopolska
Wysłany: 2022-02-23, 11:41   

A ten dongle bezprzewodowy działa tez na 2,4 (jak rozumiem)? Bo AA w wersji bezprzewodowej wymaga w telefonie 5 GHz (czyli sporo średnich telefonów się "nie łapie").
_________________


Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 104
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-02-23, 12:44   

Są 2 rodzaje donglów:
1. jedne są tylko do chińskich radyjek z androidem (te nie zadziałają z Media Nav!), one są tańsze
2. takie, co udają telefon i oferuja łączność bezprzewodową z praktycznie każdym radiem, które wspiera AA po kablu

Ja o AA się nie wypowiem, ale o CP już tak i moje dongle maja WiFi 867mbps, więc spokojnie sobie radzą ze wszystkim...
 
radwoc 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 14
Skąd: Opole
Wysłany: 2022-06-15, 09:47   

marcin486 napisał/a:
Temat wydaje się być ogarnięty - za kilka dni urządzenie będzie u mnie i wrzuce filmik jakie efekty, ale powinno działać :)


Cześć! Jak testy CarLink 3 z MediaNav?
Udało Ci się uruchomić?
Jak szybko się parują?
Czy stabilne połączenie?

Daj koniecznie znak, bo nic o Carlinkit 3 + Apple Carplay + Dacia + medianav nie ma w sieci

pozdrawiam
 
robox5 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 08 Lip 2021
Posty: 17
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-23, 15:04   

Po długi poszukiwaniach zdecydowałem się na zakup AAWireless, aby mieć bezprzewodowy Android Auto. Po tygodniu użytkowania muszę przyznać, że to działa. Czyli po otworzeniu drzwi kierowcy urządzenie dostaje prąd i zaczyna szukać sparowanego z nim urządzenia. Po włączeniu silnika dosłownie 10 sekund zajmuje podłączenie AAWireless z moim smartfonem Pixel 3XL (Android 12). Telefon jest w kieszeni, a funkcjonalność AA działa na Media Display. Nie zauważyłem problemu z działaniem. Połączenie jest stabilne (jeździłem tylko po mieście około 400km przez 7dni). Nie przejechałem jakieś długiej trasy, także nie mogę nić powiedzieć o szybkości rozładowywania smartfona, która na pewno jest.
Podłączenie mojego Google Pixel 3XL do AAWireless nie było takie szybkie jak na filmikach, ponieważ dopiero po doczytaniu na stronie Indiegogo, że aby smartfon został zobaczony trzeba włączyć w ustawieniach programisty AA możliwość podłączenia bezprzewodowego. Dopiero po tym, połączył się mój smartfon z urządzeniem i działa do tej pory po wejściu do Auta.
Chociaż AAWirelss nie należy do najtańszych na rynku (430 zł z przesyłką tj. 85$ urządzenie 15$ przesyłka) jak na razie sprawdza się w moim Sandero III.
Zakupiłem go na oficjalnej stronie Indiegogo, przesyłka przyszła po 12 dniach z Holandii (bez cła). Co prawda można kupić szybciej na aukcjach, ale ceny są o 200-500 złoty większe niż na oficjalnej stronie.
 
Gagman 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: 1.3 TCe 140 EDC 4x2
Rocznik: 2021
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Dołączył: 12 Lis 2021
Posty: 60
Skąd: Białystok
Wysłany: 2022-06-23, 16:04   

Cytat:
Telefon jest w kieszeni, a funkcjonalność AA działa na Media Display. Nie zauważyłem problemu z działaniem.


I chcesz powiedzieć, że przy bezprzewodowym AA telefon w kieszeni się nie grzeje?
Mój był mocno ciepły już po 15 minutach z włączonym Yanosikiem i Tidalem.

Nic w ustawieniach programisty nie trzeba włączać dla Androida powyżej 11. Projekcję bezprzewodową ustawiasz w samej aplikacji AA.

Cytat:
Nie przejechałem jakieś długiej trasy, także nie mogę nić powiedzieć o szybkości rozładowywania smartfona, która na pewno jest.

Ogólnie muszę stwierdzić, że AA wireless jest jak dla mnie po wielu testach bez sensu
Już samo bezprzewodowe AA strasznie grzeje telefon.
Do tego bezprzewodowe ładowanie baterii + Tidal, Mapy Google i Yanosik w tle i po przejechaniu 60km ładowanie się rozłącza a telefon parzy jak się go dotknie.

Natomiast bezprzewodowe AA z przewodowym ładowaniem wypacza kompletnie sens połączenia bezprzewodowego.

Dopóki Google nie poprawi AA a producenci telefonów ładowania qi zostanę przy kablu.

Teraz na jazdy po mieście odkładam telefon na tackę do ładowania qi, a poza miasto podpinam kabelek, co rozłącza automatycznie ładowanie bezprzewodowe i przełącza na przewodowe oraz włącza AA.
 
robox5 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 08 Lip 2021
Posty: 17
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-06-23, 19:19   

Gagman napisał/a:
I chcesz powiedzieć, że przy bezprzewodowym AA telefon w kieszeni się nie grzeje?
Mój był mocno ciepły już po 15 minutach z włączonym Yanosikiem i Tidalem.


Nie zauważyłem aby Telefon w kieszeni się jakoś mocno grzał. A jakoś specjalnie nie oszczędzam go. Jest cały czas połączony ze smartwatchem, a w trakcie połączenia z AA włączam Waze, Spotify i czasami jeszcze google maps. Mocniej się rozgrzał w holterze na podszybiu od słońca gdy stałem w korku, ale to nie wpłynęło na działanie.

Gagman napisał/a:
Nic w ustawieniach programisty nie trzeba włączać dla Androida powyżej 11. Projekcję bezprzewodową ustawiasz w samej aplikacji AA.


No ja musiałem włączyć tą projekcję bezprzewodową a mam Androida 12. Bez tego zaznaczenia w ustawieniach programisty AA nie łączył się bezprzewodowo.

Gagman napisał/a:
Dopóki Google nie poprawi AA a producenci telefonów ładowania qi zostanę przy kablu.

Teraz na jazdy po mieście odkładam telefon na tackę do ładowania qi, a poza miasto podpinam kabelek, co rozłącza automatycznie ładowanie bezprzewodowe i przełącza na przewodowe oraz włącza AA.

jak pisałem wcześniej jeżdżę na krótkich trasach (5-7km, max 20km) głównie po mieście i w korkach. Połączenie bezprzewodowe dla mnie jest zbawienne. Nie muszę co chwilę wyjmować telefonu podpinać, a później odpinać. Ile razy zapomniałem zabrać z samochodu to już nie zliczę. Albo po ruszeniu chciałem sprawdzić jaki jest ruch na ulicach i którędy jechać najlepiej. Wyjmowanie telefonu w trakcie jazdy nie należy do wygodnych. Teraz to inna bajka nie muszę myśleć o tym, a działa!. Nie mam potrzeby ładowania na tych krótkich odcinkach.
 
radwoc 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 14
Skąd: Opole
Wysłany: 2022-07-10, 12:03   

Urządzenie Carlinkkit 3.0 model CPC200-U2W Plus testowane i DZIAŁA w DACIA DUSTER 2 (wersja na 2019 rok) na nawigacji MediaNav w wersji oprogramowania 1.0.15.1 (oraz 1.0.15.3).

PAROWANIE:
Parowanie jest bardzo proste i polega na potwierdzeniu kilku zgód na ekranie telefonu. Urządzenie łączy się przez Bluetooth, a następnie zestawia połaczenie Wifi - można je wtedy konfigurować pod adresem 192.168.50.2. A w MediaNav pojawi się nowy sparowany telefon o nazwie "Phone" - tej nazwy nie można zmienić w konfiguracji.

KONFIGURACJA:
Po wejściu w ustawienia Carlinkit wpisując 192.168.50.2 w przeglądarkę telefonu można przede wszystkim zmienić nazwy sieci Bluetooth i Wi-fi oraz zaktualizować oprogramowanie, ostatnie jest z 8 czerwca 2022 roku.

SZYBKOŚĆ POŁĄCZENIA I DZIAŁANIA:
Urządzenie jest gotowe do pracy po 10-15 sekundach od uruchomienia.
Jest natomiast zauważalny spadek szybkości odświeżania na ekranie MediaNav, zwłaszcza widać to przy GoogleMaps z widokiem mapy satelitarnej. W uproszczeniu, mapa odświeża się tak szybko przy połączeniu CarPlay na kablu z widokiem satelitarnym, jak przy połączeniu przez Carlinkit bez zdjęć satelitarnych. Słowem: tyłka nie urywa, ale da się żyć. Nie zauważyłem opóźnień podczas działania Spotify czy podczas rozmów telefonicznych.

STABILNOŚĆ POŁĄCZENIA:
Póki co nie zauważyłem "zrywania" komunikacji, ale mam dość krótko urządzenie, żeby to ostatecznie ustalić.

DODATKOWE GNIAZDO USB:
Carlinkit 3.0 posiada dodatkowe gniazdo USB, które niejako duplikuje zajęte przez urządzenie gniazdo USB, czyli można nadal ładować telefon (chociaż nie wiem, czy zużycie prądu przez Carlinkit nie jest na tyle wysokie, że nie naładujesz telefonu). Można śmiało podłączyć pendrive z muzyką itp.

PODSUMOWANIE:
No cóż, ten "klocek" to prawdziwy game changer dla posiadaczy CarPlay - po prostu robisz upgrade swojej nawigacji do jej droższej wersji, czyli takiej, która posiada bezprzewodowe CarPlay :-) Wreszcie możesz podróżować z telefonem w kieszeni lub ładować telefon w samochodowych ładowarkach indukcyjnych.
I aż się prosi wyprowadzić to gniazdo USB gdzieś z tyłu MediaNav i wbudować urządzenie na stałe pod deskę rozdzielczą.
 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 104
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2022-07-13, 07:34   

radwoc napisał/a:

I aż się prosi wyprowadzić to gniazdo USB gdzieś z tyłu MediaNav i wbudować urządzenie na stałe pod deskę rozdzielczą.


Popieram. Ja to już zrobiłem, schowałem Carlinkit pod tunelem środkowym (żeby w razie czego był łatwy dostęp do odpięcia go, bo kabelek jest dostępny za plastikami przy kolanie pasażera). Działa doskonale ;).

Polecam też zrobić aktualizację do najnowszej wersji oprogramowania, przyspiesza łączenie z telefonem!
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 758
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2022-07-20, 19:05   

Naczytałem się waszych postów i nie wytrzymałem :mrgreen: Najpierw wymieniłem standardowe radio na MNav3, a dzisiaj dołożyłem Carlinkit w wersji 4. No powiem, że urządzonko robi robotę i w końcu nie trzeba bawić się telefonem, żeby korzystać z AA. Jedno spostrzeżenie. Carlinkit nie chciał się sparować przy włączonym jedynie MNE (klucz w stacyjce w położeniu początkowym). Niezbędne było przekręcenie kluczyka stacyjki do położenia skrajnego poprzedzającego aktywację rozrusznika.
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 24
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-08-23, 07:09   

Czy ktoś ma porównanie aawireless z carlinkit? Cena dość podobnawiec wiadomo że wolałbym mieć lepsze urządzenie. 😉
Chodzi mi o szybkość działania i brak zawiech. Z tego co czytałem to przy jednoczesnym słuchani muzyki i włączonej nawigacji carlinkit zauważalnie przycina. Czy aawireless jest lepsze pod tym względem?

Dodam tylko ze jestem uczulony na punkcie lagów, jak mi sprzęt muli to dostaję białej gorączki. Więc nie ukrywam że mam lęki jeśli chodzi o ten zakup.
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2022-08-23, 07:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 758
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2022-08-23, 16:47   

Od jakiegoś czasu używam Carlinkit w MNE 3. Po sparowaniu (co trwa ok. 20-30 sek) nie zauważyłem żadnego spowolnienia w stosunku do połączenia kablowego. Z reguły włączone Waze, AllPlayer. Połączenie tel., powiadomienia i wiadomości bez problemów. Jeśli BT jest aktywny pozostałe, tj. WiFi i GPS włączany jest w telefonie automatycznie, co jest fajnym udogodnieniem.
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
pastp 


Marka: FIAT, DACIA
Model: IDEA, SANDERO STEPWAY 2021
Silnik: 1,3 jtd, 1.0Tce LPG
Rocznik: 2005, 2021
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 131
Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2022-08-23, 16:59   

Testuję Carlinkit 4.0 i po jakimkolwiek komunikacie z Navi zawiesza się radio. Trzeba wyjść z nawi włączyć radio i ponownie do navi.
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 758
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2022-08-23, 18:53   

pastp napisał/a:
Testuję Carlinkit 4.0 i po jakimkolwiek komunikacie z Navi zawiesza się radio. Trzeba wyjść z nawi włączyć radio i ponownie do navi.


Może spróbuj zaktualizować Carlinkit?
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
dewil 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2017
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2022
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-08-24, 12:53   

ja mam AAWireless (Android 9) połączony z MNE 3 soft 1.0.15.1.19 i mogę polecić :)
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 24
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-08-25, 19:45   

dewil napisał/a:
ja mam AAWireless (Android 9) połączony z MNE 3 soft 1.0.15.1.19 i mogę polecić :)


Zamówiłem 😉
Revolutem wyszło 427,40.
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2022-08-25, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
kkkamil 


Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 24
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2022-09-01, 13:34   

dewil napisał/a:
ja mam AAWireless (Android 9) połączony z MNE 3 soft 1.0.15.1.19 i mogę polecić :)


A możesz podpowiedzieć jak to skonfigurować?
Podłączyłem, apka to znalazła, zrobiłem update, mam połączony telefon z magicznym pudełkiem po BT, pudełko jest wpięte do usb w aucie i auto nie widzi android auto.
Pudełeczko miga 2 razy na zielono i przerwa.

Ok. Sprawa załatwiona. Musiałem wejść w ustawienia programisty w android auto. Nie miałem aktywnego wireless android auto w telefonie.

To jak już tak pięknie się udało to może ktoś podpowie jak to estetycznie schować? Myślałem o schowaniu usb z aawireless pod plastiki i wyprowadzeniu sobie usb do ładowania tylko.
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2022-09-01, 13:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne