Nie mam już pomysłu gdzie szukać, mianowicie:
Od około 10-15000 km mam objaw szarpnięcia, jakby wypadnięcie pojedynczego zapłonu i czasami zauważyłem na obrotomierzu zafalowanie w dół. Zdarza się to na mocno rozgrzanym silniku, im bardziej gorący tym częściej. Występuje najczęściej przy ruszaniu gdy pozornie obroty są za niskie, pozornie gdyż na beznynie lub zimnym lpg jest ok. Również przy zmianie biegów w górę jeśli po zmianie jest około 2000 i depnie się gwałtownie to się zdarzy szarpnięcie. Jeśli delikatnie wciśnie gaz to szarpnięcia nie będzie.
Wymienione świece, przewody, filtry, myte przepustnica, krokowy, tpms i map sensor.
Nie pomogło.
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-04-15, 18:26
Oraz przewody przy kostkach do wtryskiwaczy do sprawdzenia.
W moich dwóch autach na jednym wtrysku były dosłownie "na włosku". Instalacje od nowości w moich rękach, więc od drgań i temperatury po prostu ulegają deprecjacji.
Sprawdź aplikacją czy masz wypadanie zapłonu na którymś cylindrze.
Tak jak kolega wcześniej pisał sprawdź (pomierz)/podmień cewkę.
Jak jest ok na benzynie. To podłączyłbym się pod instalację i zobaczył jak siada ciśnienie gazu przed listwą wtryskową. Czy nie ma żadnych błędów w centralce lpg. Dodatkowo zerknąłbym w ECU, czy tam się nie pojawiły jakieś błędy (DDT2000 lub Pyren). Wcześniej wymieniłbym filtr fazy lotnej i posprawdzał czy wszystkie wężyki od reduktora do czujnika ciśnienia/podciśnienia są szczelne. Kiedy był zmieniany filtr fazy ciekłej? Ile ma przejechane instalacja? Czy wężyki od listwy wtryskowej do wkrętek są jednakowej długości oraz czy posiadają opaski.
Jedynym elementem instalacji wrażliwym na temperaturę i zmianę przepływu gazu jest membrana w reduktorze.
Jeżeli reduktor ma >60kkm, a filtry <30kkm - to w ciemno wymieniłbym w.w.
Jeżeli filtry mają >30kkm - to zacząłbym od skrócenia interwału dla nich...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum