Brak reakcji systemu, świadczy o kierowcy, który zachowuje bezpieczny odstęp
To nie takie proste . Odstęp był - wyhamowałem bez problemu. Zdziwiło mnie że system się odezwał. Myślę że system bierze pod uwagę nie tylko odległość . Wykrył gwałtowne hamowanie kierowcy przede mną i uznał że to sytuacja awaryjna i trzeba reagować wcześniej. Być może biorą pod uwagę najgorszy przypadek i to że może być słabsza przyczepność ? A może prędkość ?
BTW - ciekawe czy brana jest pod uwagę temperatura i ryzyko wystąpienia lodu albo włączenie wycieraczek i deszcz - czy system w takich warunkach mógłby reagować i ostrzegać wcześniej...
Powiedzcie jak sprawdzić działanie tego systemu. Myslę, że w moim Jogger'ze to nie działa. Zblizając się do auta jadącego w tym samym kierunku i mając włączony tempomat nic się nie dzieje?
ten system reaguje w ostatniej chwili, jego głównym zadaniem jest ograniczać skutki kolizji, także trzeba być naprawdę blisko i zbliżać się z dużą różnicą prędkości by system zadziałał.
chcesz przetestować to ustaw duże pudło i spróbuj w nie wjechać.
Cóż zrobiłem to. Pudło miało 120 cm szerokości i 100 cm wysokości. Jechałem z prędkością około 25 km/h. Nic się nie zadziało, ale przeżyłem
jesteś pewien że nie trzymałeś nogi na hamulcu lub sprzęgle? bo jeśli trzymałeś to system mógł wykryć nacisk i nie reagował
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum