Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Instrukcje dla programu DDT4ALL z ELM327
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 392 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-09, 09:10   Instrukcje dla programu DDT4ALL z ELM327

Spis treści tematu:

- szczegółowe instrukcje: http://www.daciaklub.pl/f...1737279#1737279

- lista modyfikacji: http://www.daciaklub.pl/f...1737279#1737279

- lista modyfikacji dla logana II/sandero II: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=19232

- lista modyfikacji dla dustera II: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=17681

- interfejsy ELM327 działające z DDT4ALL i Pyren: http://www.daciaklub.pl/f...1737280#1737280

- Renault Can Multimedia - CAN2: http://www.daciaklub.pl/f...1737281#1737281
Ostatnio zmieniony przez laisar 2021-03-16, 22:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1921
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: 2017-06-09, 09:19   złacze oraz program -interfece do lodgy

Wtam jak w temacie potrzebuje złacze oraz program -interfece do lodgy zeby samemu zagladac do kompa autka :) ktos cos wie na ten temat ?
_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3628
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-09, 10:57   

Sam mam interfejs iCar na BT i program ddt4all od ruskich.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 392 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-09, 11:42   

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1582
+
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3279
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7322
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-06-09, 12:31   

route2000 napisał/a:
Sam mam interfejs iCar na BT i program ddt4all od ruskich.


ELM 327 w wersji 2.1 nie współpracuje z ddt4all. Sprawdzone empirycznie. Tylko w wersji 3.0 bo taki ma właśnie route2000.
Może z pierwszymi loganami by sie dało połączyć ale nie sprawdzałem.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-06-09, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
swissman 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 282
Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-06-09, 13:10   

Marek1603 napisał/a:
ELM 327 w wersji 2.1 nie współpracuje z ddt4all. Sprawdzone empirycznie. Tylko w wersji 3.0 bo taki ma właśnie route2000.
Może z pierwszymi loganami by sie dało połączyć ale nie sprawdzałem.

a gdzie taki w wersji 3 mozna kupic?
sorry za zasmiecanie ale juz znalazlem...
na aliexpress za 10 dolarow...
trzeba wpisac jedynie elm327 v3.0
Ostatnio zmieniony przez swissman 2017-06-09, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3628
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-09, 13:14   

swissman napisał/a:
Marek1603 napisał/a:
ELM 327 w wersji 2.1 nie współpracuje z ddt4all. Sprawdzone empirycznie. Tylko w wersji 3.0 bo taki ma właśnie route2000.
Może z pierwszymi loganami by sie dało połączyć ale nie sprawdzałem.

a gdzie taki w wersji 3 mozna kupic?
sorry za zasmiecanie ale juz znalazlem...
na aliexpress za 10 dolarow...
trzeba wpisac jedynie elm327 v3.0

Tutaj można kupić. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7322
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-06-09, 14:22   

Nie widzę żeby pisało jaka wersja.

Tego ma shrek i mówi, że mu działa.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3628
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-09, 15:15   

To prawda, nie widać, a to co podałeś to chyba mam taki, wieczorem sprawdzę za pomocą programu w ddt4all (ATI), co to mi prosił eastcowboy. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2812
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-09, 16:08   

Marek1603 napisał/a:
Nie widzę żeby pisało jaka wersja.

Tego ma shrek i mówi, że mu działa.


Dokladnie mam tego

wieza napisał/a:
Wtam jak w temacie potrzebuje złacze oraz program -interfece do lodgy zeby samemu zagladac do kompa autka :) ktos cos wie na ten temat ?


To zalezy czego oczekujesz od programu. Mozesz kupic takie elm jak wyzej, ktory dziala z programami takimi jak scantol, tourq itd. do odczytu bledow, kasowanie bledow i podstawowe parametry jak temperatura silnika, cisnienie doladowania i pare innych pierdol, ktorych nie ma za duzo, za to jest tani. Dziala na laptopie lub komorce.
Jak chcesz isc nieco dalej np. nauczyc sie diadnostyki lub masz kaprys miec cos lepszego tutaj masz np z oryginalu maxiecu polskiego producenta, ale tu kupujesz oprogramowanie pod dana marke. W przypadku gdy chcesz isc dalej masz ryzowego Clipa, autocom itd
Napisz co oczekujesz ?
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-09, 16:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7322
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-06-09, 16:52   

shrek napisał/a:
Marek1603 napisał/a:
Nie widzę żeby pisało jaka wersja.

Tego ma shrek i mówi, że mu działa.


Dokladnie mam tego


Dokładnie to jest ten sam (sprzedawca nawet) tylko nowa oferta.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2812
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-09, 16:59   

Chyba nie. Na mojej aukcji jest napisane i car3, id21 a na twojej icar2, id19
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7322
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-06-09, 19:27   

Fakt.
No to ten u tego samego sprzedawcy.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-06-09, 20:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2812
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-10, 00:08   

No to ten jest taki jak moj. W moim przypadku polaczyl sie z kompem (Win10) bez problemu i program poszedl na szybkosci proponowanej 11tys cos tam. Nic nie zmienialem w ustawieniach.
Marek trzymam kciuki. Bon courage. Zeby sie udalo.
EDIT:
No kolor ten sam to da rade.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-10, 00:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3489
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-10, 10:07   

Shreku czy dzieki temu programowi ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?:)
Dzieki za info:)
 
anples 


Marka: dacia
Model: reno
Silnik: 2.3 dci
Dołączył: 01 Maj 2017
Posty: 102
Skąd: Kuj-Pom
Wysłany: 2017-06-10, 11:21   

corrado napisał/a:
ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?
Ddt4all wlasnie pracuje po can ,
czy ze konkretnym licznikiem się połączysz ? sprawdź , koszty nie duże (elm 30-60pln , program darmowy.)
Po za tym zainstalować program uruchomić demo i posprawdzać co można zrobić z interesującymi nas modułami , (bez kabla i samochodu)
Ostatnio zmieniony przez anples 2017-06-10, 11:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3628
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-10, 13:17   

Coś wiem o tym, o ile jest to możliwe, że jest możliwość zmiany w liczniku, a nawet sprawdzenie stanu prędkościomierza, lampek kontrolnych, obrotomierza itp. Bo jak uruchamialismy z synem regulację wycieraczek, wyłączaliśmy tylną wycieraczkę po wstecznym to przy okazji poszperaliśmy w innych ustawieniach i tam było coś o licznikach.
Uruchomiliśmy np. test obrotomierza i predkosciomierza oraz lampek kontrolnych na postoju włączaliśmy test to wskazówki zegarów kręciły się od początku do konca tak jak niby to była tylko kalibracja. A jak lampki to w czasie testowania włączały się wszystkie kontrolki naraz. :-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2812
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-10, 13:32   

corrado napisał/a:
Shreku czy dzieki temu programowi ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?:)
Dzieki za info:)


Pociag program i jak pisze anples mozesz wejsc w demo i zobaczyc.
W zegarach tez cos sie da namieszac. ABS,ESP, SS, TMPS itd.
Da sie.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-10, 22:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3489
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 02:39   

Sciagnalem, mam adapter ELM327 v.1.5:P Zobaczymy czy sie z czym spolaczy.

Ale pytanie jeszczze jest: ile laduje wam sie ECUs po uruchomiwniu?
U mnie tylko 1652. Chybna cos za malo :/
A u Was jak duzo?Nie widze paru modulow z auta zaladowamyuch
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3489
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 20:46   

oh why ?? is there no XML with cluster description in databases to DDT2000 ? Or there is another issue ?
By the way, do You know the good source of database files with ecu`s to DDT2000 ot ddt4all ?
I have checked that I don`t have some of the files for example " CLUSTER_x52*" which are shown in drive.ru or youtube.com videos

Clipboard01.gif
Plik ściągnięto 416 raz(y) 217,71 KB

Ostatnio zmieniony przez corrado 2017-06-15, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
anples 


Marka: dacia
Model: reno
Silnik: 2.3 dci
Dołączył: 01 Maj 2017
Posty: 102
Skąd: Kuj-Pom
Wysłany: 2017-06-15, 21:16   

W bazie bazie coś jest (ja mam) ale czy się połączysz to nie wiem .

j (2).jpg
Plik ściągnięto 551 raz(y) 108,54 KB

 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3489
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 21:38   

WIdze w katalogu ECU to mam je x52 i x79 a w programie sie nie pokazuja.
Teraz widze, ze ja mam jakas wersje od ruskich tego ddt4all z ustawionym na sztywno MEGANE2.
I inaczej wyglada formatka cala, nie ma nawet wyboru vehicles jak u Ciebie.

Czy wy uzywacie tej wersji sciagnietej prosto z GITa ?
https://github.com/cedricp/ddt4all ?

czy skad sciagaliscie swojego DDT4all?
 
anples 


Marka: dacia
Model: reno
Silnik: 2.3 dci
Dołączył: 01 Maj 2017
Posty: 102
Skąd: Kuj-Pom
Wysłany: 2017-06-15, 21:50   

corrado napisał/a:
czy skad sciagaliscie swojego DDT4all?

Głowy nie dam ale chyba z stąd : https://www.drive2.ru/b/462765478629081555/
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 107KM/249Nm
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3489
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 23:03   

Dziwna sprawa, ja nie mam tak wygladajacego DDT4al , mimo ze sciagnalem teraz i uruchomilem tamta wersje z .ru. Nie mam tez CLUSTERow w DUSTER(x79) tak jak u CIebie anples:(

BYlem z laptokiem w aucie i po skanowaniu , znalazl mi jedynie ECM 1.2 , ABS , i UCH 5.3
Poza tym jak wszedlem poznij w cokolwiek by odczytac, to pokazywal mi ERROR w polach w ktowych powinny byc wartosci parametrow.

Oto ponizej jakie mam ECU dla Dustera x79. Moze jakis plik konfiguracyjny mi trzeba zeby pokazal te ECU ktore zaladowalem i te ktore Ty masz dla DUSTERa czyli CLUSTERy ?

dusterx79.gif
Plik ściągnięto 226 raz(y) 245,93 KB

 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2812
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-16, 07:02   

Moze faktycznie ten prgram obsluguje tylko nowsze dacki.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne