DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Kobieta za kierownicą Logana
Autor Wiadomość
ian 

Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2009-05-25, 13:39   Kobieta za kierownicą Logana

Ostatnio użyczam samochodu mojej znajomej. Blisko dziesięcioletni staż kierowcy, wykonywana praca wymaga codziennego użytkowania samochodu (Opel Corsa, Peugeot Partner, Fiat Bravo, ostatnio Skoda Roomster). Bardzo duża wiedza na temat eksploatacji pojazdów.

Jak ocenia Logana? Do jego minusów zalicza:

- brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy (to wprost niedopuszczalne :evil: )
- brak regulacji położenia kolumny kierownicy i ewentualnie wysokości fotela kierowcy (UWAGA! nowe Daćki mają już seryjnie montowaną regulację wysokości kolumny kierownicy)
- siłowy, twardy układ kierowniczy, brak możliwości lekkiego i szybkiego kręcenia kółek kołem kierownicy podczas manewrowania np. na parkingu
- pedał sprzęgła o długim skoku wymagający przyzwyczajenia
- zbyt mocno nagrzewające się wnętrze samochodu po dłuższym postoju (często podkreślana wada przez osoby oceniające Logana)
- wątpliwości, czy fotele przednie w Loganie można całkowicie rozłożyć (można? ktoś próbował?)

Plusami Logana są natomiast:
- bardzo dobra widoczność z fotela kierowcy
- największa kabina pasażerska w tej klasie samochodów (rewelacyjnie dużo miejsca na tylnej kanapie)
- potężny bagażnik
- doskonale pracujące zawieszenie na nierównościach (ponownie jedno z lepszych w swojej klasie)
- łatwe, lekkie, pozbawione oporów przełączanie biegów

Temat trochę dyskusyjny. Silnik 75 KM zdecydowanie przeznaczony do spokojnej jazdy. Bardzo wolna rekcja na mocne naciśnięcie pedału gazu. Ruszanie wymaga stopniowego, delikatnego naciskania pedału gazu i pewnej wprawy, wyczucia od kierowcy. Wreszcie ktoś to zauważył! Zbyt wolno, lub zbyt raptownie, szybko-silnik przydusza się.

Generalnie jednak optymalna jednostka do Logana to silnik o mocy rzędu 80-90 KM, najlepiej szesnastozaworowy.
Ostatnio zmieniony przez ian 2009-06-23, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  

DUCATI 

Marka: DACIA
Model: LOGAN
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2009-05-25, 14:29   

Cytat:
- brak regulacji

Trzeba rosnac.. ;) Zreszta, to tez moze byc kwestia przyzwyczajenia...

Cytat:
- pedał sprzęgła o długim skoku wymagający przyzwyczajenia

Innosc nie musi byc wada... chyba, ze ktos czesto zmienia auta... Bylo juz o tym.

Cytat:
- wątpliwości, czy fotele przednie w Loganie można całkowicie rozłożyć (można? ktoś próbował?)

Nie mozesz sprawdzic ? Nie wiem czy czyjes watpliwosci mozna nazwac minusem auta.. ;)

Cytat:
- doskonale pracujące zawieszenie na nierównościach (ponownie jedno z lepszych w swojej klasie)

W jakiej klasie ? Na dziurach moze i najlepsze, ale ogolnie niekoniecznie...

Cytat:
Generalnie jednak optymalna jednostka do Logana to silnik o mocy rzędu 80-90 KM, najlepiej szesnastozaworowy.

Dlaczego nie 200 KM i dlaczego nie 8 albo 20 zaworow ? :)

borys68 

Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008
Wysłany: 2009-05-25, 15:18   

Ahoj!
Co do tego nagrzewania się - może to ciemne kolory? Jak tam ze srebrnym metalikiem - czy też tak się grzeje?

Borys

darsy 

Model: był LOGAN jest DUSTER
Silnik: był 1,4MPI jest 1,6 16V
Rocznik: był 2005 jest 2013
Wysłany: 2009-05-25, 18:50   

Nagrzewa się w normie nie zauważyłem jakichś kosmicznych temperatur.

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2009-05-25, 19:17   

Moja dzisiaj po południu nagrzała się dość mocno. Po minucie jazdy z otwartymi szybami włączyłem klimę, nawiew na 2 i po sprawie.

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2009-05-26, 10:22   

Cytat:
Nie mozesz sprawdzic

Właśnie, dlatego, że to Dacia, to nie chcę uszkodzić mechanizmu regulacji foteli zbyt brutalnym postępowaniem. Nic na siłę. Rozwiązanie zastępcze, to wożenie ze soba kocyka w bagażniku :-P . Na trasie jak człowiek zmęczony przydaje się do odpoczynku, wypicia kawy, opalania ciała, podziwiania piękna natury.

Tylko jak kobieta wymaga, to trzeba szukać najlepszego rozwiązania. Już zastanawiam się, czy można wymienić osłonę przeciwsłoneczną ;-) .

Cytat:
Co do tego nagrzewania się - może to ciemne kolory?

Niebieski egee na pewno mocno nagrzewa się. To są opinie wielu pasażerów. Przed ruszeniem w ciepłe dni zawsze otwieram wszystkie drzwi, szyby, kilka minut wentyluję w ten sposób wnętrze. Jeźdżę samochodem bez klimy, nawiewy działają sprawnie, szczególnie na nogi (prędkość na 2-3, zimne powietrze na maksa), ale dopiero po kilku minutach jazdy.

borys68 

Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Wysłany: 2009-05-26, 10:35   

Ahoj!
Dzięki za odzew w sprawie kolorów. Czyli Daćkę pewnie kupię w kolorze obecnej Laguny - srebrny metalik z buraczkowym odcieniem. Fachowo to bodajże szary "platine".
Zdaje mi się, że Darsy właśnie taki ma ...
Borys

DUCATI 

Wysłany: 2009-05-26, 11:01   

To ty sie sugerujesz opiniami kobiet ?? :)

stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2009-05-26, 11:33   

Beckie napisał/a:
włączyłem klimę, nawiew na 2 i po sprawie.

Przy silniku 1.4 włączenie klimy na postoju czy w korku tak znacznie obciąża silnik że aż serce boli.

DUCATI napisał/a:
To ty sie sugerujesz opiniami kobiet ?? :)

bez komentarza

Beckie 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2009-05-26, 11:40   

stempik napisał/a:
Przy silniku 1.4 włączenie klimy na postoju czy w korku tak znacznie obciąża silnik że aż serce boli.

Przy 1.6 MPI też różowo nie jest :-)

DUCATI 

Wysłany: 2009-05-26, 13:34   

Kolory wnetrza tez sa rozne ? Ktos moze miec np czarne pokrowce... Moja mamusia kupila jakies czarne, skorzanopodobne nakladki na fotele i to az parzy...

Odpowiedz do tematu