Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Jogger. Pierwsza jazda i pierwsze problemy po 2 tyś
Autor Wiadomość
Sonar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-21, 20:44   Dacia Jogger. Pierwsza jazda i pierwsze problemy po 2 tyś

Właścicielem Joggera jestem od miesiąca. W zeszłym tygodniu zrobiłem nim pierwszą dłuższą podróż. Niemcy - Polska - Niemcy 2400 km. Autostrada w 80% . Teraz na liczniku 2700 km. Spalanie: Niemcy Polska max 130 km/h i 3500 obr/min na pusto 5,3 litra .
Polska - Niemcy podobna prędkość na pokładzie 3 dorosłe osoby i sporo bagażu + okropne korki spalanie średnio 5,9l
Po drodze miałem dwie sytuacje które muszę zgłosić w serwisie.
W czasie jazdy autostradą nagle włączyło mi się awaryjne hamowanie, całe szczęście że za mną nikt nie jechał. Trwało to chwilkę ale nieźle mnie przestraszyło.
Drugie to przestało działać radio i odtwarzacz multimediów . Nawigacja i głośno mówiący działało normalnie. Po nocy wszystko wróciło do normy zn. sie działa.
Niestety nie działa Android Auto bezprzewodowo . Sprawdzałem na 3 telefonach z androidem 11.
Ostatnio zmieniony przez Sonar 2022-06-21, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
temporar 



Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 5-os.
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 10
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-06-22, 09:16   

Dzięki za raport. Daj znać co ASO na to.

Sam niedługo wybieram się Joggerem do Chorwacji i wolałbym uniknąć podobnych niespodzianek.
Polska-Niemcy w weekend? Czy wysoka temperatura/słońce mogły mieć wpływ?

Spalanie całkiem niezłe. U mnie po 500 km (50% miasto, 50% wycieczki podmiejskie) 6,5 litra.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 95kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 563
Skąd: Poznań
Wysłany: 2022-06-22, 20:22   

Samo ci się włączyło?
 
rafalm1978 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway III JOGGER EXTREME
Silnik: 1.0TCE LPG 1.0TCE LPG
Rocznik: 2021 2022
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Lut 2019
Posty: 36
Skąd: ok Oławy
Wysłany: 2022-06-22, 21:09   

temporar napisał/a:


Sam niedługo wybieram się Joggerem do Chorwacji i wolałbym uniknąć podobnych niespodzianek.

Spalanie całkiem niezłe. U mnie po 500 km (50% miasto, 50% wycieczki podmiejskie) 6,5 litra.


U mnie już również 500km na liczniku ze średnią 5,7 Pb .

Mam nadzieje ,że do sierpnia trochę nastukam kilometrów , wymienię olej i również odwiedzę Chorwację ...
bez problemów , bo do tej pory przez 9 lat posiadania Dacii żadna mnie nie zawiodła. :-D
_________________
Było Sandero 1.2 LPG 2013 , Sandero Stepway Outdoor 0.9TCe 2017 , Lodgy 1.6SCE LPG 2017 , Dokker Techroad 1.6SCE LPG 2019
 
Sonar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-22, 21:24   

temporar napisał/a:
Dzięki za raport. Daj znać co ASO na to.

Sam niedługo wybieram się Joggerem do Chorwacji i wolałbym uniknąć podobnych niespodzianek.
Polska-Niemcy w weekend? Czy wysoka temperatura/słońce mogły mieć wpływ?

Spalanie całkiem niezłe. U mnie po 500 km (50% miasto, 50% wycieczki podmiejskie) 6,5 litra.


Dzisiaj rozmawiałem z facetem z serwisu powiedział że powodem załączenia hamowania awaryjnego mógł być przelatujący przed samochodem ptak. Jednak w raz z hamowaniem nie było żadnego sygnału dźwiękowego. Mam podjechać do nich na sprawdzenie komputerem.
Powiedział również że takie bardzo wysokie temperatury jak były w niedzielę również mogą powodować jakieś nieprawidłowości jak to nie działające radio.
 
Sonar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-22, 21:30   

Dalej będę walczył z tym Android Auto bezprzewodowo. Takie ciągłe ładowanie telefonu przy podłączeniu przez kabel rozwali szybko baterię.
 
Jarekf3d 


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 tce
Dołączył: 28 Mar 2022
Posty: 32
Skąd: Waw
Wysłany: 2022-06-23, 20:31   

Mój jogger aktualnie 8200 przebiegu 1.0 tce lpg . Z tempomatem 120-125 w 2 dorosłe osoby i klimatyzacją spalanie lpg komputer pokazuje około 7.5-8 litra lpg (sporo też staliśmy w korku na trasie chyba 30 min) Trasa - Bratysława-Warszawa. Przy tych 120 moim zdaniem jest bardzo ekonomiczny. Można spokojnie ponad 500km zrobić na samym gazie (realne spalanie jest jeszcze troszkę mniejsze bo komputer zawyża około powiedzmy 0,2-0,3 lpg). Gdy jedzie się 140-150 spalanie jest chyba 2-3 litra lpg więcej (jeszcze dokładnie tego nie sprawdzałem, chociaż kila razy tak cisnąłem) No ale ja jednak zostaje przy tych 120-130 max. Przy wyższych prędkościach już ciężko nawet z kimś normalnie rozmawiać i ten szum jest już męczący na dłuższą trasę. Dlatego wolę już jechać troszeczkę wolniej.
 
Sonar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-23, 20:54   

Ja mam wersję tylko benzynową. Miałem kilka dni na próbę wersję z gazem i wydawało mi się że ten silniczek jest troszkę za słaby. Wydawało by się że te 10 PS i 30 Nm więcej to niewiele, ale wierzcie mi jest różnica.
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 207
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-06-23, 21:23   

Sonar napisał/a:
Ja mam wersję tylko benzynową. Miałem kilka dni na próbę wersję z gazem i wydawało mi się że ten silniczek jest troszkę za słaby. Wydawało by się że te 10 PS i 30 Nm więcej to niewiele, ale wierzcie mi jest różnica.


Na pewno to pewnie możliwe do ogarnięcia programowo.....po gwarancji kto wie czy już się na to nie skuszę
 
Jarekf3d 


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 tce
Dołączył: 28 Mar 2022
Posty: 32
Skąd: Waw
Wysłany: 2022-06-24, 15:43   

Sonar napisał/a:
Ja mam wersję tylko benzynową. Miałem kilka dni na próbę wersję z gazem i wydawało mi się że ten silniczek jest troszkę za słaby. Wydawało by się że te 10 PS i 30 Nm więcej to niewiele, ale wierzcie mi jest różnica.

Sam nie jeździłem 110 konną wersją, ale wystarczy chociażby zobaczyć jaka jest różnica do 100 w obu wersjach. Dla mnie dacia bez lpg to nie dacia.
 
velomar 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lip 2020
Posty: 426
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2022-06-24, 16:24   

No ale przecież wersja 1.0 110 KM ma wtrysk bezpośredni, więc to już trochę inny silnik.
https://www.youtube.com/watch?v=qW_Bf6sZhFU
 
Jarekf3d 


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 tce
Dołączył: 28 Mar 2022
Posty: 32
Skąd: Waw
Wysłany: 2022-06-24, 16:28   

velomar napisał/a:
No ale przecież wersja 1.0 110 KM ma wtrysk bezpośredni, więc to już trochę inny silnik.
https://www.youtube.com/watch?v=qW_Bf6sZhFU

Zupełnie inny bo on bazuje na 1.3 tce a nie na 0.9
 
Rysiob 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Wrz 2007
Posty: 335
Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2022-06-25, 15:14   

Sonar napisał/a:
Dalej będę walczył z tym Android Auto bezprzewodowo. Takie ciągłe ładowanie telefonu przy podłączeniu przez kabel rozwali szybko baterię.


Wiem, że może pytanie głupie, ale aktywowane masz WiFi w MediaNav? Bo jak będzie wyłączony, to nie ma szans na bezprzewodową pracę AA.

Drugi temat, usunąć powiązane urządzenia i spróbować dodać bez podłączenia kablem.
_________________
 
Sonar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Dołączył: 02 Cze 2022
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 2022-06-25, 22:56   

Rysiob napisał/a:
Sonar napisał/a:
Dalej będę walczył z tym Android Auto bezprzewodowo. Takie ciągłe ładowanie telefonu przy podłączeniu przez kabel rozwali szybko baterię.


Wiem, że może pytanie głupie, ale aktywowane masz WiFi w MediaNav? Bo jak będzie wyłączony, to nie ma szans na bezprzewodową pracę AA.

Drugi temat, usunąć powiązane urządzenia i spróbować dodać bez podłączenia kablem.

Próbowałem wszystkiego i nie chce mi się łączyć AA przez wifi. Mają mi wgrać nowy soft do auta. Może to pomoże.
 
Rysiob 



Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Wrz 2007
Posty: 335
Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: Wczoraj 9:07   

Sprawdź jeszcze w ustawieniach systemowych, pozycja Android Auto czy masz zaznaczona obsługę wersji bezprzewodowej:



_________________
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne