Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2022-09-24, 22:48
Usterka elektroniczna
Autor Wiadomość
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-21, 18:19   Usterka elektroniczna

Wracałem do domu gdy nagle nie wiadomo co i jak zapaliły się wszystkie kontrolki...pierwszy komunikat usterka elektroniki....później inne...auto zatrzymałem wyłączyłem i po 20 sekundach odpaliłem. Wszystko zniknęło.
Oczywiście OBD2 zablokowane więc g....o można sprawdzić. Jutro mam zamiar wymienić olej więc sprawdzę sobie stan akumulatora choć dotychczas nie miałem żadnych nawet najmniejszych problemów. Ale...z miesiąc temu moja ukochana zona wyprała mi spodnie w którym był kluczyk. I tak się zastanawiam czy on nie ma coś wspólnego z ta sytuacją. Wezmę teraz też zapasowy co by to wykluczyć.....

20220921_144432.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 217,43 KB

20220921_144429.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 207,26 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3077
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-09-21, 19:21   

Związek z kluczykiem to błędny trop. Jedyna funkcja pilota w kluczyku to odblokowanie i zablokowanie samochodu. Zresztą przy włączonej stacyjce wszelkie rozkazy z kluczyka są ignorowane.
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-21, 20:33   

U mnie przy 10kkm wystąpiło to samo. Skontroluj: esc, układ hamulcowy, pomoc startu pod górę, układ wtrysku paliwa.
A gdzie? Na Zakopiance! Podczas przejazdu przez skrzyżowanie. A do domu 400km... Wykorzystując korek na drodze, zgasiłem silnik. Po odpaleniu brak zmian. Kręciłem kierowcą w prawo i w lewo do oporu. Żadnych zmian. Po kilku km zniknęła informacja o kontroli układu wtrysku paliwa. Wróciłem do domu z duszą na ramieniu. Rano wszystko ok. Podpiąłem pod obd iCar'a. Żadnych błędów na car skanerze. Wykonałem telefon do najbliższego serwisu, a tam w słuchawce: "trzeba było zatrzymać auto i wezwać asistance." :shock: Mówię mu: primo, lampka pomarańczowa, a nie czerwona! Secundo: na Zakopiance???
Dodam tylko, że auto jechało normalnie (czyli 140 km/h :mrgreen: )
Już wcześniej dużo czytałem o tym problemie na rumunskiej grupie na fb i wiele osób miało tę przypadłość. Od listopada ma być jakiś nowy soft podobno.
Od tamtej pory nic się nie powtórzyło. Dodam tylko, że warunki były podobne do tych opisywanych na forum (gorący dzień, obciążony samochód, acc).
_________________

 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-21, 20:35   

Przepraszam, u mnie nie było komunikatu STOP!
_________________

 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-21, 21:22   

piotrek400 napisał/a:
. Żadnych błędów na car skanerze..

Jaki model?

piotrek400 napisał/a:
. Dodam tylko, że warunki były podobne do tych opisywanych na forum (gorący dzień, obciążony samochód.

u mnie chłodno i nieprzyjemnie.....
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3077
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-09-22, 08:38   

Takie i podobne problemy z wyskakującymi "z czapy" komunikatami "o wszystkim", po których nazajutrz nie ma śladu (i nie ma po tym śladów w historii błędów czytanej z OBD), są dość licznie opisywane w sieci na forach i grupach Dacii. Dotyczą najnowszych modeli, czyli Sandero3 Logana3 i Joggera, choć zdarzają się też w nowych Dusterach po lifcie. No ewidentnie coś mają skopane w tej "inteligencji" nadzoru, bo tak naprawdę żadnych awarii wtedy nie ma... Co najgorsze producent jakoś jak na razie sobie z tym nie radzi.
Jak się to wszystko czyta to człowiek jest szczęśliwy, że ma Dacię z poprzedniej generacji, która nie stresuje kierowcy i nie wywala na co dzień przeróżnych komunikatów, bo po prostu nie ma w ogóle tekstowego wyświetlacza :-P
Niestety- potwierdza się smutna teoria, że naprawdę dopracowane są modele po wielu latach produkcji a najlepiej tuż przed wejściem kolejnej generacji.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-09-22, 08:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
GrzesiekP 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0
Rocznik: 2022
Dołączył: 28 Cze 2022
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-22, 21:24   

Dacia prawdopodobnie rozwiązała już problem z wariowaniem kontrolek i błędami z czapki w autach LPG . Dzisiaj na youtube pojawiła się informacja że w Hiszpanii ludzie dostają maile z zaproszeniem na wizytę serwisową w celu naprawy tej usterki. Regulacji / kalibracji wymaga układ wtryskowy.

https://www.youtube.com/watch?v=onECMZldrJQ
 
Felix 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: ---
Wersja: Extreme
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 25
Skąd: Rotmanka
Wysłany: 2022-09-23, 10:23   

widzę, ze kolega mnie ubiegł z info :)
Ciekawe kiedy u nas zaczną przysyłać listy, bo znając zainteresowanie Renault Polska swoimi klientami, mogą mieć to w poważaniu :(
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-23, 10:37   

GrzesiekP napisał/a:
Dacia prawdopodobnie rozwiązała już problem z wariowaniem kontrolek i błędami z czapki w autach LPG . Dzisiaj na youtube pojawiła się informacja że w Hiszpanii ludzie dostają maile z zaproszeniem na wizytę serwisową w celu naprawy tej usterki. Regulacji / kalibracji wymaga układ wtryskowy.

https://www.youtube.com/watch?v=onECMZldrJQ


Tylko z LPG czy wszystkich ? Ja gazu nie mam :-/
Ostatnio zmieniony przez uno0 2022-09-23, 10:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
Felix 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: ---
Wersja: Extreme
Dołączył: 30 Cze 2022
Posty: 25
Skąd: Rotmanka
Wysłany: 2022-09-23, 10:39   

uno0 napisał/a:
Felix napisał/a:
widzę, ze kolega mnie ubiegł z info :)
Ciekawe kiedy u nas zaczną przysyłać listy, bo znając zainteresowanie Renault Polska swoimi klientami, mogą mieć to w poważaniu :(


Tylko z LPG czy wszystkich ? Ja gazu nie mam :-/


Tylko LPG - nawet były zalecenia, żeby jeździć na PB dopóki nie rozwiążą problemu ;)
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-24, 22:18   Re: Usterka elektroniczna

uno0 napisał/a:
Wracałem do domu gdy nagle nie wiadomo co i jak zapaliły się wszystkie kontrolki...pierwszy komunikat usterka elektroniki.....


Dziś powtórka z rozrywki....tak więc w czwartek mam już zamówioną wizytę w serwisie. Na wszelki wypadek zrobię wydruk zdjęcia jak to wyglądało. Wcale bym się nie zdziwił gdyby ślad po usterce zaginął :-/
 
Auto Krytyk 



Marka: Była Dacia/Jest Dacia
Model: Logan MCV/Logan 2 FL
Silnik: 1.5 dCi 85KM/1.0 SCe
Rocznik: 2010/2020
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 811
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2022-09-25, 10:06   

Tam masz kontrolkę ładowania czerwoną, to może być problem z alternatorem, systemem sterowania alternatora albo układem start-stop.
_________________
Kanał Motoryzacyjno-Edukacyjny Youtube Auto Krytyk
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-26, 06:31   

Auto Krytyk napisał/a:
Tam masz kontrolkę ładowania czerwoną, to może być problem z alternatorem, systemem sterowania alternatora albo układem start-stop.


Jako pierwsze wyswietla sie komunikat o usterce ukladu elektronicznego. Pozniej po lolei o awari abs...esp....stop... itd...
Akurat tak zrobilem zdjecie.
 
Auto Krytyk 



Marka: Była Dacia/Jest Dacia
Model: Logan MCV/Logan 2 FL
Silnik: 1.5 dCi 85KM/1.0 SCe
Rocznik: 2010/2020
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 811
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2022-09-26, 08:34   

A mierzyłeś ładowanie przy zapalonym silniku czy w ogóle jest i napięcie akumulatora na postoju i przy pracy silnika jest ok?
_________________
Kanał Motoryzacyjno-Edukacyjny Youtube Auto Krytyk
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-26, 18:37   

uno0 napisał/a:
Jaki model?

iCar II, Vgate
_________________

 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-27, 16:38   

Auto Krytyk napisał/a:
A mierzyłeś ładowanie przy zapalonym silniku czy w ogóle jest i napięcie akumulatora na postoju i przy pracy silnika jest ok?


no tu jest jakiś trop...14,7 ..14,8,,,co może oznaczać problem z regulatorem lub alternatorem,,,,i to wyłącza dla bezpieczeństwa elementy układów...w czwartek ASO tym się zajmie ale na pewno im to wspomnę



piotrek400 napisał/a:
iCar II, Vgate


jaki model auta bo z moją SS3 się nie łączy....ale to było w innym wątku....
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-29, 15:22   

Logan III eco-G 100 2022r.
_________________

 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-30, 08:03   

piotrek400 napisał/a:
Logan III eco-G 100 2022r.


i tobie naprawdę łączy się z ECU? Toż to cud...

Jeśli chodzi o usterkę....wczoraj byłem w serwisie....Oczywiście przekazać mogę jedynie ustne informacje bo na hali byłem nieobecny ale w skrócie...komp potwierdził usterkę...i jestem umówiony na pozostawienie auta 11 października. ASO obstawia ujawnienie słabej jakości kabla...ale nie wie jeszcze jakiego. Mają sprowadzić jakiegoś czarodzieja z jakimś super urządzeniem do wyszukania tej usterki. Poprosiłem by na ten czas zarezerwować zastępczaka. Już widzę, że autko bardziej boli jak jest wilgotno bo na sucho jest właściwie ok.

Czyli czekamy dalej....ale że autko piotrka400 ma łaczność z ECU????? Szok
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3077
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-09-30, 09:41   

uno0 napisał/a:
...no tu jest jakiś trop...14,7 ..14,8,,,co może oznaczać problem z regulatorem lub alternatorem,,,,i to wyłącza dla bezpieczeństwa elementy układów...
Zupełnie normalny daciowy poziom napięcia w chwilach, gdy akumulator jest daleki od pełnego naładowania. Może być i 15V 😉
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-09-30, 11:28   

Dymek napisał/a:
uno0 napisał/a:
...no tu jest jakiś trop...14,7 ..14,8,,,co może oznaczać problem z regulatorem lub alternatorem,,,,i to wyłącza dla bezpieczeństwa elementy układów...
Zupełnie normalny daciowy poziom napięcia w chwilach, gdy akumulator jest daleki od pełnego naładowania. Może być i 15V 😉


Tak...na szczęście ten trop jest nieaktualny
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
  Wysłany: 2022-09-30, 18:12   

Czemu wyłącza się radio i nie idzie go włączyć jak uaktywnia się usterka??? Dopiero jak sie zatrzymam i wyłącze i włącze auto to radio można włączyć :evil: :evil: :evil:
Ostatnio zmieniony przez uno0 2022-09-30, 18:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-30, 20:47   

Cytat:
tobie naprawdę łączy się z ECU? Toż to cud...

Łaski nie robi
Poszedłem do auta, podłączyłem, zrobilem kilka screenów. Wszystko pokazuje (temp, obroty, ciśnienie, korekty, napięcie). Nie grzebałem w aplikacji, ale w wolnej chwili to zrobię.
Najlepsze jest to, typ połączenia z Logana I 1,4 (jakiś czas temu łączyłem się z moim starym samochodem, który wtedy użytkowała siostra). Chyba aplikacja to zapisała.
Nawet jakieś błędy są w pamięci jako archiwalne. Muszę je rozszyfrować.
_________________

Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2022-09-30, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-30, 20:53   

Kilka screenów.

Screenshot_20220930_205001_com.ovz.carscanner.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 237,43 KB

_________________

Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2022-09-30, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
piotrek400 



Marka: Dacia
Model: 2x Logan, 2x Logan MCV, Logan II, Logan III
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022
Wersja: Logan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 233
Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-09-30, 20:58   

Nie mogę wysłać więcej plików :-x
Jak będę przy komputerze, to po zmniejszam i spróbuję znowu. Przepraszam za zaśmiecanie.
_________________

Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2022-09-30, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
uno0 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2021
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Dołączył: 30 Maj 2021
Posty: 247
Skąd: Pyrlandia
Wysłany: 2022-10-01, 12:06   

Dzis zrobilem eksperyment....odłączylem od aku system start stop. Zrobiłem 100 km i na razie cisza....bo wczoraj system co pare km wariował. Do gniazda zapalniczki od poprzedniej zimy mialem na stałe wpiętą mate chłodząco-grzewczą więc ją też odłączyłem....tak na wszelki wypadek. Po odłączeniu w przycisk start stop nadal można sobie klikać i są stosowne komunikaty na ekranie ale i tak nie działa po zatrzymaniu.. Zobaczymy....
Ps. Serwis jak zauważyłem na kontroli też go odłączał i włączył z powrotem bo są ślady wytarcia :-) to raz.., a dwa podczas przeglądu po 10000km wiem, że w ramach akcji przywoławczej miałem zmianę poprzez wgranie nowego oprogramowania i właściwie po 2 tygodniach zaczęło się to dziać....ciekawe....
Ostatnio zmieniony przez uno0 2022-10-01, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne