Wysłany: 2015-09-20, 19:02 problem z odpalaniem po kolizji / wystrzeleniu poduszki
Witam !!! Mam problem z odpaleniem daci sandero po wypadku. Wystrzelona była poduszka w fotelu kierowcy bardzo mała szkoda. Auto kręci ale nie odpala... czy jest jakiś odcięcie paliwa czy ktoś możę mi pomóc ?
w uniaczach jest przy stacyjce taki wyłącznik który w trakcie zderzenia odcinał dopływ paliwa więc może w sandero jest coś podobnego, pokręcając nim odpowiednio dało się uruchomić auto
Marka: Renault
Model: Laguna Coupe Monaco GP
Silnik: 2.0 dCi 180 KM
Rocznik: 2012
Wysłany: 2016-05-19, 16:13 Blokada zapłonu po kolizji Sandero 2
Witam mam sandero 2 z silnikiem 1.5 dCi. Partnerka miała dziś kolizje. Otwarta poduszka w fotelu kierowcy. Auto nie odpala. Czy wystarczy podpiąć clipa i wyczyścić ECU silnika? Czy trzeba zrobić coś jeszcze np. jakaś zabawa kierunkami?
Marka: Renault
Model: Laguna Coupe Monaco GP
Silnik: 2.0 dCi 180 KM
Rocznik: 2012
Wysłany: 2016-05-19, 16:27
to na bank nie przycisk. renault blokuje to niewidocznym wpisem w ECU silnika. Pytanie czy to tylko to bo nie chce mi się jechać z laptopem i się wkurzać że nie pali.
Sterownik SRS blokuje. Odepnij go autko powinno odpalić. Jak nie to CLIP-em zniesiesz blokadę rozruchu. Jak chcesz to zrobić to sterownik SRC na Virgin i do przyłączenia.
A co ma Fiat wspólnego z Dacką? Może zaczniesz do Jaguara porównywać bo tam też awaryjne chodzą. Albo BMW chociaż tam po większym dzwonie piroklema wywala. Każdy producent ma swoją specyfikę. Zrób tak ja ci pisałem.
Wysłany: 2017-06-17, 09:24 Nie odpala po wystrzale poduszki
Zakupiłem MCV 1,2 z 2015 roku. Auto z Francji. Uderzone w prawy srodkowy słupek, wystrzelona poduszka w fotelu pasażera. Teraz pytanie dlaczego silnik nie odpala?? rozrusznik kręci. Dzwoniłem do dwóch serwisów lecz nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Słyszałem że po wystrzale poduszek komputer lub sterownik airbag blokuje zapłon.
Jeśli nikt wcześniej to nie kombinował to może po prostu to przez bezwładnościowy wyłącznik pompy paliwa? Nie jest odblokowany. Nie wiem gdzie się znajduje.
Na naszym forum jest trudno cokolwiek ustalić przyczyny braku odpalania silnika.
Przyczyn może być wiele, jednemu była inna przyczyna, drugiemu jeszcze inna przyczyna....
Trzeba sprawdzić z kompa jakie są błędy, sprawdzić cały układ zapłonowy tj. świece, przewody WN, cewki WN, czujnik położenia wału itp. oraz cały układ paliwowy tj. pompa paliwowa, przewody paliwowe, wtryskiwacze, ciśnienie paliwa w listwie wtryskowej itp.
Warto jeszcze sprawdzić kompresję w cylindrach.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2954 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-22, 11:24
Zobacz czy chodzzi pompa paliwa, czy masz iskre, stan swiec, podlacz kompa zobacz czy nie ma bledow, sprawdz immo, kluczyk, synchronizacja silnika, stan paliwa, stan przewodow paliwowych, itd. Auto w koncu po "bombie", a wczesniej nie wiadomo czy dobrze palilo.
Model: Logan II MCV
Silnik: 1.2 LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-08-18, 18:13 Logan MCV II nie odpala po wystrzeleniu poduszki
Witam, po uruchomieniu poduszki bocznej kierowcy (stłuczka) nie mogę uruchomić Dacii Logan II, wyjmowałem bezpiecznik od poduszki - nie pomaga (zapala się tylko lampka poduszki). Prośba o pomoc
Wysłany: 2017-08-18, 20:58
mbar, czujnik uderzeniowy z pewnoscią odpalił poduszkę, ale sam w sobie blokuje zapłon?
Czytałem w innym wątku o czujniku który po zderzeniu wyłącza pompę paliwa (bo sam zapłon kluczyk mi włącza). Stłuczka była mała, więc z silnikiem raczej wszystko ok.
laisar, dzięki za linka do tematu, informacja o czujniku wyłączającym pompę paliwa ma sens.
W normalnych samochodach jest guzik, który wyłącza ten czujnik uderzeniowy/wyłącznik wstrząsowy (czy jak go tam zwał) ale w Dacii nie mogę znaleźć nic na ten temat w instrukcji ani w Google :(
Wysłany: 2017-08-19, 07:11
Szukałem wyłącznika uderzeniowego (czerwony guzik) ale pod maską nie znalazłem.
Kolejny pomysł to podłączenie po OBD do komputera, może ktoś polecić interfejs do OBD i program, którym można zobaczyć i ew. wyczyścić blokadę zapłonu po uderzeniu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum