Wysłany: 2011-11-04, 23:42 Koło zapasowe inne niż reszta w aucie
Kupiłem Dacie Duster w miejscu koła zapasowego mam butle na gaz bo mam instalacje LPG wiec jak odbierałem samochud z salonu to koło zapasowe miałem w pokrowcu w bagazniku szczesliwy po odbiorze samochodu koło zapasowe połozylem w garazu,tydzien temu zajzałem do pokrowca i zobaczyłem ze koło zapasowe mam inne niz te na których jezdze pojechałem do salonu zeby wymienic a oni mi powiedzieli z tak moze byc.Mam opony firmy michelin 215/65 R16 z zapasówke mam 215/65 R16 ale z firmy Continental.Prosze co mam teraz robicz tym faktem. Prosze o rade.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-04, 23:56
Radzę używać koła zapasowego jako zapasowego i wtedy wszystko będzie O.K. A dokładniej nie używać go na co dzień jako np. piątego lub co jakiś czas zamiennie z którymkolwiek z 4 pozostałych. No chyba że któreś się przebije albo felga wygnie
Nie mogłem się powstrzymać, ale: zawsze można napis flamastrem przerobić i będzie pasować do pozostałych jak ulał
A tak szczerze, to w kole zapasowym opona nie ma znaczenia, no chyba, że jest przebita. Czasem się dojazdówki stosuje. Koło zapasowe nigdy nie zostaje na stałe w miejsce popsutego. Bieżnik z obu stron samochodu (lewo-prawo) powinien być równo starty.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2011-11-04, 23:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-11-05, 07:47
otwierajac ten post bylem nastawiony ze rozmiar sie nie zgadza a tu tylko firma ktora niema nic do rzeczy ciekawe co bys zrobil jak bys dostal dojazdowke
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Czytanie dokładne forum i nie byłoby pomyłki. W czasie odbioru trzeba sprawdzić dokładnie wszystkie elementy. Ja miałem na odwrót opony Continental a zapasów-ka Michelin. W trakcie odbioru zgłosiłem ten fakt i koło zostało wymienione na te z oponą Continental
Niezły zgryz. Na zapasie miałem Dębicę made in South Africa z nieco innym bieżnikiem. Sprawa wyszła na jaw chyba po roku.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2011-11-05, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-11-05, 09:46
Sprawa niby błacha ale... Miałem jedną oponę do wyrzucenia po wystrzale, założyłem fabryczny zapas i dokupiłem inną na zapas. Logiczne? Po jakimś czasie się okazało, że z powodu innego kroju bieżnika były już zapas jest dużo bardziej zużyty niż pozostałe gumy i tym, sposobem miałem pięć opon z czego trzy były żużyte w miarę jednakowo, jedna nowa a jedna zjechana i do wyrzucenia.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Rozmiar się zgadza a bieżnik?
Jeżeli też pasuje do reszty to OK. Nie ma o co kopii kruszyć.
Koło zapasowe jak sama nazwa mówi jest na zapas gdy trzeba będzie czasowo wymienić.
_________________ Bądź ostrożny na drodze. Szanuj życie swoje i innych.
Mam taki nie zrealizowany od dawna pomysł, żeby z kimś, kto kupił auto w podobnym czasie wymienić się wizytówkami i gdy przyjdzie czas wymiany opon jeden sprzedał drugiemu zapas nawet kompletny i takie dwie jednakowe dwuletnie opony możnaby było założyć na jedną oś, a na zapas każdy z nich dałby łysą i trochę by zaoszczędzili.
Niniejszym się ogłaszam - Duster produkcja początek grudnia 2010, ale nie wiem, jakiej marki mam koło zapasowe [(4+1)x2 w każdym razie].
Dzis korzystajac z chwili wolnego czasu postanowilem zabezpieczyc przed zima kolo zapasowe w koszu i przy okazji zobaczyc, co mi tam wogole wlozyli :) Okazalo sie, ze na zapasie mam tez Continentala, nawet ta sama data produkcji co reszta opon. Felga to oczywiscie czarna MW.
Wysłany: 2012-03-01, 12:15 Czy koło zapasowe może być inne od pozostałych w aucie?
słuchajcie czytałem na forum ze przy odbiorze auta czesto daja inne kolo zapasowe niz opony zalozone na samochodzie. za pare dni odbieram mojego dustera(4x2) i jak powiedzialem gosciowi w salonie o tym to powiedzial ze to normalne i bardzo czesto tak jest. i teraz moje pytanie czy to jest zgodne z przepisami??czy na jednej osi nie musza byc takie same opony? czy maja obowiazek wymienic mi te koło bo twierdzaz e wszystko jest ok?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-14, 11:43, w całości zmieniany 2 razy
słuchajcie czytałem na forum ze przy odbiorze auta czesto daja inne kolo zapasowe niz opony zalozone na samochodzie. za pare dni odbieram mojego dustera(4x2) i jak powiedzialem gosciowi w salonie o tym to powiedzial ze to normalne i bardzo czesto tak jest. i teraz moje pytanie czy to jest zgodne z przepisami??czy na jednej osi nie musza byc takie same opony? czy maja obowiazek wymienic mi te koło bo twierdzaz e wszystko jest ok?
niech Ci nie opowiadają głupot
gdyby Ci nie dali to nie odbieraj samochodu i zaraz się znajdzie właściwa opona
Tego wymagają przepisy ruchu drogowego, tzn. o jednakowej rzeźbie bieżnika, więc i zapas, zwłaszcza w nowym aucie powinien być taki sam jak reszta opon.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek721015 2012-03-01, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Tak dostałem, z tym że koło zapasowe mi w ogóle nie przysługiwało (LPG). Dostałem 4x Conti i na zapasie jakiś badziew
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-01, 13:19
czaju napisał/a:
Koła zapasowego (ze względu na to że jest NAJBARDZIEJ upośledzone) używa się TYMCZASOWO, a taki sposób użycia jest dopuszczalny z tego co mi wiadomo.
Owszem, ale na dojazdówce są pewne ograniczenia - maksymalny dystans jaki powinno się przejechać z takim kołem oraz maksymalna prędkość (u mnie 80km/h).
Natomiast przy pełnowymiarowym kole zapasowym kierowca ma prawo jeżdzić z normalną prędkością i OIDP nie ma tego typu ograniczeń. No i kwestia finansowa - jakkolwiek by nie patrzeć za jazdę z 2 różnymi oponami można dostać mandat. No właśnie - tylko mandat czy np. zatrzymanie DR i brak możliwości dalszej jazdy (tak jest np. gdy jedziemy ze zbitym reflektorem...)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-03-01, 14:49
a ja czerpiąc wiedzę z tego forum zastrzegłem wcześniej sprzedawcy w salonie,że nie podpiszę odbioru auta, jeśli w zapasie znajdę coś innego.Nie wiem, czy to podziałało, czy miałem szczęście ale siedział tam piąty Continental. Więc chyba to jest jakaś metoda Może zresztą przy 4x4 bardziej tego pilnują?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-03-01, 14:50, w całości zmieniany 2 razy
Ale o czym w ogóle mówicie Panowie ?!? Koło ma być takie jak wszystkie pozostałe, chyba że jest to dojazdówka.
Inna sprawa to częstość używania tejże zapasówki - przez całe 17 lat jak jeżdżę różnymi autami to kapcia złapałem ostatni raz 15 lat temu i było to w "maluszku". Od tamtej pory zapasówkę oglądałem czy w ogóle jest i przy okazji sprawdzenia ciśnienia w niej raz na 5 lat.
W tym momencie 5 koło leży w pokrowcu w piwnicy a w autku mam spray naprawczy, ale będę chyba wymieniał go na mały kompresorek z płynem.
Myślę że wystarczy
Po mieście bym mógł mieć taki spray ale gdzieś dalej to bym wolał mieć pełnowymiarowy zapas nawet kosztem miejsca, nigdy nie używałem tych "naprawiaczy" ale nie wiem jakoś nie mam zaufania do tego typu środków.
Jeżeli zapasówka będzie inna niż opony w aucie podczas odbioru musisz spisać protokół i ASO ma 30 dni na załatwienie takiej reklamacji. Wszystko musi być ujęte w protokole. Skorzystaj z postów na Forum dotyczących odbioru auta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum