Wysłany: 2023-01-04, 18:35 Jakie wybrać złącze do elektryki sygnałowej
Pracuję nad paroma tematami elektrycznymi w aucie i przy okazji udało mi się w końcu poznać niektóre z zastosowanych fabrycznie typów złączy - ale wiele z nich jest dość trudno dostępna w detalu.
Co moglibyście zatem polecić jako alternatywne złącza do przewodów _sygnałowych_?
Na kable (wtyczka-wtyczka), najlepiej wielokrotne (4-8 pinów), hermetyczność jest zbędna.
Zwykle są to napięcia 0-5 V lub ewentualnie 0/12V, ale w zasadzie zawsze mizerne natężenia rzędu miliamperów. (Przykład - sygnał prędkości).
Chińscy mistrzowie taniości preferują różne Molex Mini-Fity, ale może uważacie, że jest coś lepszego?
Wymieniłem kiedyś złącze w zegarach na ATX 20pin (z CAN albo K-line) i do dzisiaj jeździ bez problemu
Myślę że molex mini-fit, pcie 6/8 pin to dobry punkt startowy
Tanie, popularne, 5A bez wnikania nawet na czymś wyciętym z dowolnego blaszaka można puścić.
Ale jeżeli to ma być typowa sygnałówka, to może RJ45? Tylko tak ~250mA na żyłę nie przekraczaj :)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3966 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-05, 09:01
Jeśli mają to być typowe wiązki- czyli kilka osobnych żył i bez potrzeby szczelności a żyły to nie będą jakieś mikro-przekroje, to polecam sprawdzone w boju i niedrogie złącza MLX z rastrem 4,2 (piny kupuje się osobno): KLIK (sam sklep też polecam- solidna firma)
Do samochodu? Jak najbardziej- były używane np. w samochodach GM-Daewoo. Są wersje przewody-przewody i przewody-płytka a te na przewód dają możliwość zatrzasku w jakiejś np. ściance obudowy. Solidne i łączone na zatrzask- co ważne w motoryzacji. Używam takie i w robocie i hobbystycznie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-01-05, 09:07, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum