Wysłany: 2025-03-22, 17:16 Dzwinienie z gory silnika po rozrzaniu
Bede wdzięczny za wszelkie sugestie, jeśli ktoś ma pomysł, co jeszcze można sprawdzić lub zdiagnozować.
Opis sytuacji:
Dacia Sandero 1.4L 2010 gaz. Jazda na gazie bez cyklicznych regulacji spowodowała wypalenie zaworów. Głowica przeszła pełną regeneracje (wymiana zaworów, szlif gniazd). Przy naprawie głowicy wymieniono cały rozrząd razem z pompa wody i wiele innych komponentów. Nie oszczędzałem.
Po uruchomieniu silnik pracuje na biegu jałowym z dokładnością to 80obr/min w miarę równo, kultura pracy silnika wróciła do satysfakcjonującego poziomu. Do dzisiaj jeżdżę na samej benzynie, gazu jeszcze nie regulowałem.
Z silnika dochodzi dzwoniący dźwięk. Dźwięk jest wyraźny na obrotach jałowych i nasila się po rozgrzaniu. Na zimnym silniku nie słychać tego tak bardzo, ale to może być mylące, ponieważ obroty są wyższe dopóki się nie rozgrzeje. Przy dodawaniu gazu nie słychać klekotania lub dzwonienia, cichnie i rozmywa się. Wydaje się, ze źródło dźwięku znajduje się u góry silnika.
Wymieniłem ostatnio wszystkie dźwigienki zaworów, ponieważ myślałem ze one są tego przyczyną. Nic się jednak nie poprawiło.
Jedna z niepokojących rzeczy to wytarcia na starych dźwigienkach zaworowych, tak jakby od walka rozrządu. Nie wiem, czym otarcia mogły być spowodowane. Widoczne na zdjęciu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum