Wysłany: 2023-03-25, 16:21 Kontrolka ZYGZAK, malo energi, samochod nie zapala.
Witam, posiadam samochod Dacia Dokker SCE 1,6.
Dostalem go w spadku, i 3 lata stal malo uzywany.
Mam zamiar go sprzedac. I widze problem na tablicy rozdzielczej.
Pojawila sie na pomaranczowo kontrolka zygzaku.
Jeszcze przed jej pojawieniem sie raz mialem sytuacje ze prawa szyba nie chciala sie otworzyc. Wgl nie reagowala na przycisk.
Pozniej juz bylo ok.
Ale wlasnie dzis pojawila sie ta kontrolka z zygzakiem. Najpierw na pomaranczowo.
Zauwazylem ze lampka slabo swieci, i wycieraczki jak i szyba chodza bardzo wolno.
Po probie przekrecenia kluczyka, aby zapalic auto slychac cykanie, na panelu z radiem pojawiaja sie migajace kreski, i nie zapala, a kontrolka z zygzakiem zmienia czasem kolor na czerwony.
Pala sie tez bez uruchomionego silnika kontrolki silnika abs i poduszki powietrznej/pasow(choc po chwili gasna).
Sluchalem troche muzyki w aucie, i zastanawia mnie czy to nie wina akumulatora, ale jego kontrolka sie nie swieci.
Ktos opsial ze mial problem z kuna.
W mojej okolicy biegaja kuny i uszkadzaja auta, ale nie ma niczego widocznego pod maska zeby bylo uszkodzone. A podejrzewal bym bardziej to ze malo bylo auto ruszane.
Tydzien temu wujek robil mu przeglad. Nie mowil zeby bylo cos nie tak.
Prosze o rady.
20230325_133300.jpg Zdjecie kontrolek bez wlaczonego silnika.
Plik ściągnięto 26 raz(y) 76,55 KB
Ostatnio zmieniony przez Dawidek990 2023-03-25, 16:28, w całości zmieniany 3 razy
Zamiast zgadywać wystarczy zmierzyć napięcie akumulatora i będzie wiadomo w jakim jest stanie. (Z opisu sytuacji wynika, że faktycznie może być w kiepskim).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum