Moje pytanie dotyczy podłączenia smatboxa do instalacji w moim sandero II, do tej pory jeździłem z kamerą przednią podpiętą do gniazda zapalniczki, ale obecnie że czasy są ciężkie dla kierowców dokupiłem kamerkę tylną mio a50 i smartboxa II i zamierzam to podłączyć tak jak powinno być. Proszę o informacje jak to najlepiej i gdzie się wpiąć?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-13, 07:24
Ściągnij sobie instrukcję montażu fabrycznego rejestratora (takiego z katalogu akcesoriów Dacii)- ja mam podłączone według niej, bo montowałem w nowym fabrycznie samochodzie i chciałem żeby było "jak fabryka chciała", jedynie masę złapałem w innym miejscu (bo wyjmowanie tablicy liczników to czysta paranoja): PDF TUTAJ
Drugie miejsce jakie mógłbym polecić to wiązki radia- tam są dostępne oba potrzebne "plusy" a dostęp chyba lepszy, w każdym razie bez nurkowania pod deską. W obu przypadkach zalecam puszczenie obu zasilań przez dodatkowe bezpieczniki na przewodach (2A).
No i trzecia możliwość, której akurat nie jestem zwolennikiem, ale chyba najłatwiejsza, to podłączenie się na tablicy bezpieczników za pomocą dedykowanych "wpinek-adapterów" bezpośrednio pod odpowiednie bezpieczniki. Poszukaj opisu na forum, w dziale "Multimedia", gdzie powinien trafić również Twój temat...
TUTAJ
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-04-13, 08:03, w całości zmieniany 6 razy
No i trzecia możliwość (której akurat nie jestem zwolennikiem), to podlłączenie się na tablicy bezpieczników za pomocą dedykowanych "wpinek" bezpośrednio pod odpowiednie bezpieczniki.
Która jest najbezpieczniejszą i najłatwiejszą metodą.
Nie wiem jak w Sandero ale plus po stacyjce to np. zapalniczka a stały plus wykorzystałem bezpiecznik stałego zasilania przyczepy którego nie widać na Twoim schemacie(być może to któryś z zapasowych), powinien się też nadać centralny zamek lub klakson ale musisz się upewnić.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-04-14, 08:01
mne napisał/a:
Pod które bezpieczniki wpiąć najlepiej baypassy wg schematu?
Przede wszystkim zalecam nie brać jako wyrocznię żadnych znalezionych w sieci, czy dokumentacji schematów skrzynki bezpieczników dla Sandero. Wiem po sobie- inne przyporządkowanie bezpieczników w instrukcji obsługi, inne na schematach elektrycznych dostępnych dla Sandero a jeszcze inne mam w naturze w samochodzie. A właściwego opisu nie ma nigdzie. Także najpierw wytypuj te dwa bezpieczniki a potem po prostu je kolejno wyjmij i zobacz jakie obwody odłączają.
Także sugeruję bezpiecznik zamka centralnego jako "stały plus"-BATT i bezpiecznik któregoś gniazda zapalniczki jako "plus po stacyjce"- ACC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum