Wysłany: 2023-04-16, 21:40 Swap Silnika Dacia Logan
Witam wszystkich.
Myślałem nad tuningiem Daci Logan na niepozornego Sleepera. Stąd rodzi się moje pytanie, z jakich aut można pokusić się na przełożenie silnika i podobnych elementów? Auto które będzie brane na warsztat to Dacia Logan 1 z silnikiem 1.4 MPI. Myślałem nad jakimś 2.0, ewentualnie z turbo. Czy silniki z Renault będą pasować pod ten projekt?
Pozdrawiam forumowiczów
wielkościowo to tak myślałem, że 2.0 wejdzie, ale interesuje mnie też czy mocowanie silnika będzie w tych samych miejscach, czy raczej będzie przeróbka.
Co do kosztów akurat na to tak nie patrzę, bo mam stosowną na to sumę, bardziej mi zależy na zaskoczeniu kierowców nie spodziewających się dobrych osiągów po Daci
A wymiana części typu skrzynia, chłodnica, wahacze, wiąska itp to będzie dobierane nabierząco.
szukaj silnika z pokrewnych aut Clio II/Megane II czyli np. 2,0 F4R - 172 konie w clio dawało radę i teoretycznie taki silnik nie będzie wymagał wielu kombinacji. Z mojego doświadczenia wynika jednak że p&p to nie będzie - zawsze są róznice, takze szykuj się na kombinacje z półosiami, skrzynią zawieszeniem itd.
Podejrzewam że będziesz pionierem w tej przeróbce także nie licz na dużo dostępnych informacji co gdzie i jak.
widziałem przerobione wizualnie Logany, więc pomyślałem, że warto zaryzykować i zabawić się trochę. Czasem trzeba się wyróżniać. Bardziej niż inni :D jak wyjdzie mi coś ciekawego to dodam na grupie :D Dzięki za pomoc i sorki, że nie było siły przeszukiwania całego forum i napisałem nowy temat :D pomyślę nad tym przejrzeniem dostępności silników od Clio i meganki :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum