Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Media nav - Długo się uruchamia - czy tak ma być?
Autor Wiadomość
phiter 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: lodgy
Silnik: 1,6 sci
Dołączył: 06 Cze 2023
Posty: 3
Skąd: bielsko
Wysłany: 2023-06-06, 21:02   Dacia Media nav - Długo się uruchamia - czy tak ma być?

Witam, zakupiłem sobie radio media nav (1) do dacii lodgy i ogólnie fajnie działa ale irytuje mnie ładowanie systemu przed uruchomieniem, po naciśnięciu przycisku włączania przez ok 10-12 sek wyświetla logo dacia i dopiero radio się uruchamia.
Co mnie zastanawia to fakt że gdy już trochę pogra i go wyłączę to przez kilkanaście sekund można go szybko uruchomić, dodatkowo po dłuższym wyłączeniu nie trzyma ustawienia zegara. Natomiast stacje radiowe są zapamiętane.
Jak wspomniałem nie miałem z tym radiem wcześniej do czynienia i stąd moje pytanie - czy tak ma być, czy może zużył się jakiś kondensator lub bateria podtrzymująca?? Radio ma już 10 lat.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3692
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-06-07, 04:06   

10-12 sekund to jest błyskawica! 😋 Jakbyś miał MediaNav3, to byłoby długo. Wszystko o czym piszesz jest normalne, to radio bierze godzinę z GPS, dlatego jeśli z radiem nie kupiłeś anteny GPS, to tak będzie. Sprawdź w ustawieniach radia- wyłącz automatyczną aktualizację godziny.
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3509
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2023-06-07, 09:16   

Przy wyjeździe z parkingu kamerka cofania jest bezużyteczna i to największy minus tej zwłoki.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3692
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-06-07, 11:19   

Pamiętajmy, że to radio to jest jednak mini-komputer na windowsie i do pełnego startu musi potrzebować chwili zastanowienia. Natomiast szybki start zaraz po wyłączeniu, jest spowodowany tym, że pełne odłączenie zasilania radia po wyłączeniu stacyjki, jest opóźnione i dopóki ten czas zwłoki nie upłynie, to radio nie jest jeszcze całkowicie wyłączone- stąd możliwość szybkiego wznowienia pracy.
 
phiter 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: lodgy
Silnik: 1,6 sci
Dołączył: 06 Cze 2023
Posty: 3
Skąd: bielsko
Wysłany: 2023-06-07, 14:02   

Dzięki za informacje, jednak uznaję to za duży minus tego ustrojstwa.
A dało by się podłączyć mu zasilanie na stałe?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 107 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3692
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-06-07, 18:25   

Na stałe to nie, ze względu na akumulator. Ale można podłączyć pod inne zasilanie- pod taki obwód, który podaje napięcie już w momencie otwarcia samochodu. Czyli zanim wsiądziesz i odpalisz, to MN będzie już uruchomiony. W nowych Daciach jest tak właśnie zorganizowane.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-06-07, 18:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
phiter 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: lodgy
Silnik: 1,6 sci
Dołączył: 06 Cze 2023
Posty: 3
Skąd: bielsko
Wysłany: 2023-06-07, 18:40   

O, i to jest jakiś pomysł. A mógłby ktoś podpowiedzieć który przewód obsługuje to zasilanie?
Ciekawe jaki pobór ma to radio w stanie czuwania, może jednak rozważyć podpięcie go pod aku, można by wsadzić trochę większy akumulator, miejsce jest.

Choć z tym oświetleniem też by dało rady, trzeba by zastosować przekaźnik.
Ostatnio zmieniony przez phiter 2023-06-07, 18:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 619
Skąd: Poznań
Wysłany: 2023-06-08, 13:16   

Dyskusja w tym temacie:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=20210

Przekaźniki shreka:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16236
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne