Wysłany: 2023-09-24, 13:21 Rrdza nadklola - woda w bagazniku
Witam. Ostatnio sprzątając bardzo dokładnie bagażnik zauważyłem ze mam wodę w gaźniku z prawej strony (od strony wlewu paliwa). Po odsłonięciu prawej bocznej tapicerki w dwóch miejsca były oznaki korozji. Zacząłem dłubać to miejsce i okazało się że pojawiły się spora rdza. W jednym skorodowana jest jedna blacha, w drugim dwie. Znalazłem miejsce w którym w nadkolu w którym polewam wodą a woda się szybko pojawia wewnątrz. Teraz zastanawiam się czy to przypadłość wszystkich Dacii Sandero czy to taki jednorazowy przypadek. Co z tym zrobić teraz? Jak bardzo może być skorodowana blacha? ile jej tam jest warstw ?Wymiana całego nadkola? Dziękuje za wszystkie porady
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1973 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-09-24, 17:24
Nie słyszałem aby jaka większa korozja pojawiała się w Daciach, jak już to przy wlewie paliwa. Myślę, że u Ciebie jest to wada fabryczna która wyszła po latach. Ja bym to korozje oczyścił aż do gołej blachy z jednej jak i drugiej strony. Następnie nałożył bym podkład epoksydowy. Dziurę zalepiłbym włóknem szklanym z jednej i drugiej strony. Po wyschnięciu psiknął bym podkładem a na sam koniec barankiem w sprayu.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3986 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-09-24, 18:34
Z tym włóknem szklanym to bym nie przesadzał. Zaznaczone miejsce przecieku wydaje się nie mieć związku z miejscem, w którym jest rdza. A więc to może faktycznie być tylko brak, lub miejscowy ubytek odpowiedniej ciągłości uszczelnienia (mastyki). Takie wady z przeciekaniem zgłaszane są nawet w nówkach zaraz po zakupie. Tak czy tak, to wypada oczyścić i zabezpieczyć a poza tym może tylko nałożyć nową linię mastyki na łączeniach blach.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-09-24, 18:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum