Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Rrdza nadkola - woda w bagazniku
Autor Wiadomość
pozor 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2023-09-24, 13:21   Rrdza nadklola - woda w bagazniku

Witam. Ostatnio sprzątając bardzo dokładnie bagażnik zauważyłem ze mam wodę w gaźniku z prawej strony (od strony wlewu paliwa). Po odsłonięciu prawej bocznej tapicerki w dwóch miejsca były oznaki korozji. Zacząłem dłubać to miejsce i okazało się że pojawiły się spora rdza. W jednym skorodowana jest jedna blacha, w drugim dwie. Znalazłem miejsce w którym w nadkolu w którym polewam wodą a woda się szybko pojawia wewnątrz. Teraz zastanawiam się czy to przypadłość wszystkich Dacii Sandero czy to taki jednorazowy przypadek. Co z tym zrobić teraz? Jak bardzo może być skorodowana blacha? ile jej tam jest warstw ?Wymiana całego nadkola? Dziękuje za wszystkie porady

Nie mogłem dodać tutaj zdjęć, dodałem na dysku google : https://drive.google.com/drive/folders/1Cy9l8fI2KwMrn6ngvOz4PGF7loUHi-E9?usp=sharing

dudu$ 

Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2023-09-24, 17:24   

Nie słyszałem aby jaka większa korozja pojawiała się w Daciach, jak już to przy wlewie paliwa. Myślę, że u Ciebie jest to wada fabryczna która wyszła po latach. Ja bym to korozje oczyścił aż do gołej blachy z jednej jak i drugiej strony. Następnie nałożył bym podkład epoksydowy. Dziurę zalepiłbym włóknem szklanym z jednej i drugiej strony. Po wyschnięciu psiknął bym podkładem a na sam koniec barankiem w sprayu.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2023-09-24, 18:34   

Z tym włóknem szklanym to bym nie przesadzał. Zaznaczone miejsce przecieku wydaje się nie mieć związku z miejscem, w którym jest rdza. A więc to może faktycznie być tylko brak, lub miejscowy ubytek odpowiedniej ciągłości uszczelnienia (mastyki). Takie wady z przeciekaniem zgłaszane są nawet w nówkach zaraz po zakupie. Tak czy tak, to wypada oczyścić i zabezpieczyć a poza tym może tylko nałożyć nową linię mastyki na łączeniach blach.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-09-24, 18:36, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu