Wysłany: 2025-05-22, 17:11 Dudnienie pod samochodem
No i dopadło mnie coś przy powrocie z pracy! Samochód wydaje spod siebie głośne dudnienie przy jeździe na wprost. Tym większe im większa prędkość. Jedzie całkiem ok ale cały czas słychać łup, łup, łup..... Wydaje się, że przy hamowaniu odgłos jakby wyciszał się no ale przy jeździe na wprost masakra - hałas i wibracje.
Przez myśl przeszło mi, że np. klocek w zacisku zablokował się ale chyba nie to. Przez chwilę myślałem, że łożysko ale czy nie powinno hałasować dopiero przy skręcie? Czy w takim razie przegub bo nie podejrzewam, że opony?
Wiem, że to "szklana kula" ale o tej godzinie serwisy już pozamykane.
Znalazłem w pobliżu czynną SKP, podjechałem i gość wziął samochód na test. Masakra! Okazało się, że przyczyną dudnienia było koło - niedokręcone! Kilkadziesiąt lat samochodem jeżdżę i pierwszy raz miałem taki przypadek.
Znalazłem w pobliżu czynną SKP, podjechałem i gość wziął samochód na test. Masakra! Okazało się, że przyczyną dudnienia było koło - niedokręcone! Kilkadziesiąt lat samochodem jeżdżę i pierwszy raz miałem taki przypadek.
Sprawdzajcie swoje koła! ;)
Coś w tym jest. U mojego oponiarza zawsze po zmianie kół dokręca mi kluczem dynamometrycznym i mówi żeby podjechać za 2 dni na sprawdzenie. Z tego co mówił to śruby się potrafią odkręcać, szczególnie w starszych felgach, gdy zaczyna pojawiać się rdza.
Sprawdzajcie swoje koła! ;)
Lata temu miałem podobny przypadek -- na tatrzańskich serpentynach. Wzięły się i poluzowały, skubane.
Normalka, po zmianie kół trzeba sprawdzić po przejechaniu kilku kilometrów czy śruby się nie luzują.
To oczywista oczywistość, natomiast zdarzyć się może, że poluzują się w tzw. międzyczasie. Ogólnie mam nawyk sprawdzania (wynikający z samodzielnego przekładania kół lato / zima), ale kierowcy jeżdżący na zmianę do oponiarzy lub na wielosezonowych czasem dziwią się bardziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum