Wysłany: 2023-10-31, 20:53 Duster 2010 - zacinający się zamek klapy bagażnika
Witam wszystkich forumowiczów!
Problem mojej Dacii (Duster 2010, 1.6, wersja najbiedniejsza z możliwych) przedstawia się następująco - co jakiś czas pojawiają się problemy z zamkiem bagażnika oraz zamkiem pasażera:
1) Zamek bagażnika:
- Czasami przestaje się otwierać z kluczyka, czasami przestaje się zamykać
- Czasem lepiej niż na pilota reaguje na przycisk otwarcia/zamknięcia drzwi na panelu sterowania
- Kluczyk w zamku bagażnika nie przekręca się nigdy, nie jestem w stanie zamkniętego bagażnika otworzyć kluczykiem, a otwartego zamknąć
- Problemy zazwyczaj ustępują latem, a nasilają się zimą
2) Zamek pasażera (w tym samym temacie, bo może być tu coś powiązanego):
- Czasami nie zamyka się lub nie otwiera z pilota. Widzać że przycisk do zamykania próbuje pójść w górę (lub w dół), ale nie może
- Kluczykiem otwiera się/zamyka się normalnie
I teraz dziwna część tej historii - może być to całkowity zbieg okoliczności, ale często zdarza się, że jak drzwi pasażera się psują, to bagażnik się naprawa. I vice versa.
Co do zamka bagażnika - to się robi z nieużywania, też to miałem. Postaraj się o preparat HYDROWASH - stosowany w drukarniach offsetowych. Śmierdzi jakby ropą. Żadnych podróbek. Przez tydzień lałem w dziurkę zamka WD40, silikony, oleje, spirytus itp., już byłem umówiony do włamywacza na dorobienie nowego zamka, zastosowałem jeszcze hydrowash - pół godziny i pyk - kluczyk działa, otwieram i zamykam do dziś.
_________________ K4M - NOT tested on animals
Ostatnio zmieniony przez eplus 2023-11-01, 06:50, w całości zmieniany 1 raz
Na początek wymienił bym siłowniki zamków i przy okazji wyczyścił mechanizmy i je nasmarował.
U mnie pomogło (drzwi skrzydełkowe i kierowcy).
Ale to już idzie lawinowo i przestały działać zamki w
obu drzwiach tylnych.
Co do zamka bagażnika - to się robi z nieużywania, też to miałem. Postaraj się o preparat HYDROWASH - stosowany w drukarniach offsetowych. Śmierdzi jakby ropą. Żadnych podróbek. Przez tydzień lałem w dziurkę zamka WD40, silikony, oleje, spirytus itp., już byłem umówiony do włamywacza na dorobienie nowego zamka, zastosowałem jeszcze hydrowash - pół godziny i pyk - kluczyk działa, otwieram i zamykam do dziś.
Dziękuję. A ten Hydrowash w dziurkę od klucza, czy dookoła? Kluczyk powinien przekręcać się na wciśniętym przycisku, czy bez wciśnięcia (nie wiem, nigdy nie działał :))?
Hydrowash w dziurkę na kluczyk i popchać kluczykiem, hw się rozejdzie, ma "cienki nos", luzuje zatarte elementy.
Kluczyk powinien obracać się w nie wciśniętym przycisku. Gdy zamek jest zaryglowany, to przycisk nie daje się wcisnąć palcem, bagażnik się nie otwiera. Gdy zamek jest otwarty kluczem albo centralem, to można wcisnąć przycisk i klapa się otwiera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum