Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Felga do Sandero II 16'' - zamiennik
Autor Wiadomość
Killer 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 90
Rocznik: 2019 kupiony w 02-2020
Wersja: Stepway Laureate
Dołączył: 16 Lut 2020
Posty: 105
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2024-02-06, 10:23   Felga do Sandero II 16'' - zamiennik

Proszę o informację.
Czy warto kupować zamienniki felg 16 calowych produkcji innych firm, aby szybciej i taniej doprowadzić koło do użytku bo u dilerów nie ma, albo muszą sprowadzić z Francji. Już czekam na info/telefon drugi tydzień i cisza od nich.
Czy felga musi być oryginalna?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-06, 11:45   Re: Felga do Sandero II 16'' - zamiennik

Killer napisał/a:
Czy warto kupować zamienniki felg 16 calowych produkcji innych firm...
A o jakie felgi chodzi, jakie potrzeba? Standardowe strukturalne 16" pod kołpak pięcioramienny dla Stepway2, czy może o jakieś alusy?
Chyba o jakieś aluminiowe, bo z tymi stalówkami nie ma żadnego problemu i jeżeli nie ma w ASO, to można je kupić, choćby z Allegro..
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-02-06, 11:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
Killer 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 90
Rocznik: 2019 kupiony w 02-2020
Wersja: Stepway Laureate
Dołączył: 16 Lut 2020
Posty: 105
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2024-02-06, 16:28   

"Standardowe strukturalne 16" pod kołpak pięcioramienny dla Stepway2,"
Tak, taki mi jest potrzebny.
W internecie jest tego masa w bardzo przystępnych cenach, ale przypisują te felgi do wielu modeli Dacii i ja nie jestem zdecydowany. Czym taka felga musiałaby się charakteryzować, aby pasowała, bo nie podają żadnych innych szczegółowych danych.
Jeśli wiesz, jak się ustosunkować, to proszę mnie poinformować i może się zdecyduję i zaryzykuję.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-06, 20:52   

Szukając części używamy numeru katalogowego. W przypadku Sandero Stepway II, pasująca felga ma numer katalogowy 403002053R i po tym numerze szukamy. Taka sama felga jest dedykowana do Logana MCV Stepway, Lodgy Stepway i Dokkera Stepway, oraz do kilku modeli Renault.
Te felgi mają następujące parametry:
-rozmiar 6Jx16 H2;
-rozstaw śrub 4x100;
-ET37;
-otwór piasty 60,1mm.
Wszystkie powyższe dane są wytłoczone na każdej feldze wokół otworu centralnego, pomiędzy otworami śrub, także mając oryginał można się upewnić.
Czyli na przykład coś takiego: TUTAJ
Dla pewności załączam zdjęcie fabrycznej etykiety kompletnego fabrycznego koła do SSII- kompletne koło jako część zamienna z ASO (ta sama felga uzbrojona już w oponę 205/55R16).
Jak widać, w tym wypadku kompletne koło ma też własny numer katalogowy 7711003477, ale tym nie należy się sugerować, gdyż ten numer zależy od producenta, rodzaju i indeksu prędkości założonej opony, więc takich numerów są wręcz dziesiątki, pomimo tej samej felgi.

FB_IMG_1582552748182.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 62,64 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-02-06, 21:30, w całości zmieniany 8 razy  
 
Killer 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 90
Rocznik: 2019 kupiony w 02-2020
Wersja: Stepway Laureate
Dołączył: 16 Lut 2020
Posty: 105
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2024-02-07, 11:08   

Bardzo dziękuję, pozdrawiam.
SUPER
Jeśli z ASO nie dostanę powiadomienia, że już mają, do czwartku to zamawiam i poszukam jeszcze kołpaka.

Aha, czy muszę jeszcze dokupić czujnik ciśnienia, bo nie wiem, jak było w straconej feldze, nie zdejmowałem rozwalonej opony i wyrzuciłem całość, aby w trasie założyć zapasowe koło.
Ostatnio zmieniony przez Killer 2024-02-07, 11:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 292
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2024-02-07, 13:35   

pokaż zdjęcie naklejki z drzwi kierowcy
EDIT: klik do tematu, gdzie to jest opisane
_________________
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2024-02-07, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-07, 15:34   

Killer napisał/a:
Aha, czy muszę jeszcze dokupić czujnik ciśnienia, bo nie wiem, jak było w straconej feldze...
Jeśli to rocznik 2019, to na 99,9% w kołach nie ma czujników (te 0,1% rezerwuję sobie na sytuacje "o których nie śniło się filozofom" :lol: ). Ale wspomniana już naklejka na drzwiach wyjaśni sprawę.
 
Killer 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 90
Rocznik: 2019 kupiony w 02-2020
Wersja: Stepway Laureate
Dołączył: 16 Lut 2020
Posty: 105
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2024-02-08, 15:25   

W moim aucie kontrolka się zapala.

Schowek01.jpg
Naklejka na drzwiach
Plik ściągnięto 5 raz(y) 218,27 KB

Ostatnio zmieniony przez Killer 2024-02-08, 15:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-08, 15:34   

Wyjaśnione- nie masz czujników ciśnienia w kołach.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-08, 18:53   

Killer napisał/a:
W moim aucie kontrolka się zapala.
Kontrolka od czego?
 
Czajo 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2021
Posty: 292
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2024-02-09, 08:21   

Kolega Killer ma na myśli chyba kontrolkę od ciśnienia opon.
U Ciebie kontrolka wyświetla się na zasadzie odczytów z ABS. ABS porównuje odczyt ze wszystkich kół i jak na jednym będzie odczyt się różnił to włączy kontrolkę
_________________
 
Killer 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: Tce 90
Rocznik: 2019 kupiony w 02-2020
Wersja: Stepway Laureate
Dołączył: 16 Lut 2020
Posty: 105
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Wysłany: 2024-02-09, 10:16   

Dymek napisał/a:
Killer napisał/a:
W moim aucie kontrolka się zapala.
Kontrolka od czego?

Ciśnienia opon.
Pierwszy raz zapaliła się jak mi wymieniano opony, drugi raz po kraksie i teraz trzeci raz po zniszczeniu opony i felgi. Przyciskiem na kierownicy usuwałem, ale jak po założeniu koła zapasowego 15''nie mogłem, dopiero to zrobili w ASO na przeglądzie.
Ciekawe jak raz mi ktoś spuścił powietrze ~50% z koła to się nie zapaliła, dziwne.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 103 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3572
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-02-09, 12:07   

Killer napisał/a:
Ciekawe jak raz mi ktoś spuścił powietrze ~50% z koła to się nie zapaliła, dziwne.
A jechałeś wtedy dłuższy czas? Jeżeli nie, to system nie miał możliwości zadziałać. Bo tak jak kolega wyżej napisał, są dwa systemy pomiaru a u nas jest ten drugi:
- jeden, z czujnikami ciśnienia w kołach działa bardzo szybko i nawet na postoju (bo po prostu mierzy ciśnienie);
- drugi, bez czujników w kołach (system pośredni), korzysta z czujników systemu ABS i mierzy po prostu prędkość obrotu poszczególnych kół, porównując ją do zapisanej w pamięci podczas "resetu" przyciskiem (koło z którego uchodzi powietrze zmniejsza swoją średnicę, więc zaczyna obracać się szybciej od pozostałych). Siłą rzeczy ten system jest w stanie działać tylko w jadącym samochodzie i zapala kontrolkę z pewnym opóźnieniem, nawet po kilku minutach, bo musi uwzględnić kilka parametrów- choćby wziąć pod uwagę pokonywane zakręty.
Resetowanie tego systemu również trzeba robić tylko podczas jazdy- jeżeli stoimy, to system nie dostaje żadnych danych o obrotach kół. ;-)
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-02-09, 12:24, w całości zmieniany 4 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne