Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2020-03-22, 12:11
Popsuł się centralny zamek
Autor Wiadomość
dogberry 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 495
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-06-19, 22:23   Popsuł się centralny zamek

Witam,

Mam problem, popsuł się centralny zamek, nie działa zamykanie z pilota ani z przycisku w środku. Najgorsze jest to, że nie mam możliwości zamknięcia bagażnika (a może się jakoś da?)

Jakieś sugestie co do przyczyn awarii i kosztów naprawy?


Pozdrawiam
_________________
Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-19, 22:43   

Pewnie jakaś pierdółka w postaci urwanego kabelka - Mamert już dawno biadolił, że strasznie kiepskie...

W takim przypadku - naprawa tania, ale i diagnoza nie powinna być skomplikowana, bo sumarycznie system jest prosty.


Dokładniej ciężko powiedzieć, bo trochę mało danych <:
 
wox 


Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1411
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2009-06-19, 22:58   

W ogóle nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisków (z pilota i z kabiny), czy może część działa (zamyka np. tylko przednie drzwi)?
W pierwszym przypadku, to pewnie to co laisar napisał. W drugim przypadku, to kwestia przesmarowania (miałem tak lata temu w Matizie - centralny nie domykał mi tylnych drzwi).
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3233
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-19, 23:57   

Oczywiście bezpiecznik sprawdzałeś ?
_________________

 
dogberry 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lis 2007
Posty: 495
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-06-20, 07:24   

Nic się nie dzieje, bezpieczniki OK.
_________________
Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
 
gigi303 



Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 888
Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-06-20, 08:28   

No to współczuję, ja też miałem taką przygodę w innym aucie ale w moim przypadku to tylko nie zamykała mi się klapa i winą była usterka siłownika, u ciebie raczej to odpada wszystkie 5 jednocześnie by nie padły :mrgreen: , też mi bezpiecznik od razu do głowy przyszedł ale skoro masz dobre to może cos z tymi kabelkami jednak. Na wszelki wypadek radziłbym jednak wymienić bezpiecznik dla pewności.

A teraz coś z durnych pytań :mrgreen: , gdzie jest bezpiecznik od alarmu ukryty?
W poprzednim aucie jak miałem awarie owej klapy to wiedziałem bo zakładałem we własnym zakresie alarm i centalny a w draculi zakładało ASO i nie wiem gdzie ukryli.

Pytam z ciekawości :mrgreen:
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3233
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-06-20, 10:26   

Ja kiedyś pisałem o złym ułożeniu kabli do przednich drzwi w tym poście :
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2041

Których efektem może być właśnie usterka, jaką ma nasz kolega "Dogbery".


Ale wracając do tematu to :

Albo usterka komputera, a dokładniej upalone wyjście sterownika UCH (645) albo jakaś przerwa w kablu/kablach :




Zacząłbym od sprawdzenia czy w ogóle jest napięcie na pinach B2 i B4 we wtyczce P1 (rysunek UCH poniżej).
Podczas zamykania/otwierana powinno się pojawić napięcie pomiędzy B2 i B4 na okres sekundy.
Najlepiej jakbyś podłączył pod B2 i B4 żarówkę 12V - jeśli zapali się podczas
otwierania/zamykania auta z pilota lub z przycisku wewnątrz auta, to
problem jest w kablach - (powodzenia w szukaniu), a jeśli
żarówka się w ogóle nie zapali (nie mignie) to spalone jest wyjście komputera UCH - droższy problem - bo wymaga wymiany UCH.




Możliwe również że wtyczka P1 się poluzowała, może styki B2, B4 zaśniedziały i wtedy samo kilkukrotne wyciągnięcie tej wtyczki P1 i ponowne jej włożenie może problem rozwiązać.
Możliwe również, że komputer jak to komputer coś się mu pomieszało i wtedy restart jego by pomógł - czyli odłączyć klemę ujemną od akumulatora na klika minut.
_________________

 
mekintosz 



Marka: DACIA
Model: SANDERO
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Pomógł: 35 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 4265
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 00:22   

Odgrzewam kotleta ;-)

Pada mi siłownik w tylnych drzwiach. Najpierw nie chciał otwierać jedynie na postoju drzwi, zaś działał przy włączonym silniku przy większym napięciu z alternatora. Teraz tylko zamyka drzwi niezależnie czy odpalony silnik czy nie.

Może to być kwestia jakiegoś styku w przewodzie? Ew jakiś element wymaga posmarowania ?

Jak wygląda taki siłownik by obejrzeć zanim rozbebeszę drzwi ?

Łukasz
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 02:18   

mekintosz napisał/a:
Jak wygląda taki siłownik

Tak, i w daciach jest częścią większej całości.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2825
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-01-10, 04:31   

mekintosz napisał/a:


Może to być kwestia jakiegoś styku w przewodzie? Ew jakiś element wymaga posmarowania ?



Smarowanie tego siłownika raczej nic nie da. On jest caly plastikowy i poprostu sie zużywa. Najlepiej kup nowy lub jakaś używka.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 82 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 3073
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 09:54   

Najpierw zalecałbym kontrolę pozostałych elementów zamka współpracujących z siłownikiem- czy chodzą luźno.
Problem może być poza siłownikiem- może po prostu nie mieć siły na pokonanie oporu zapieczonego mechanizmu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-10, 10:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3379
Skąd: podkarpackie

Wysłany: 2020-01-10, 10:42   

To samo da przełożenie z lewa na prawo, jeśli nie są lustrzanym odbiciem (jeśli spasują). Chyba, że chodzi o klapę.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 394 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 15:42   

Diagnoza - https://ricksfreeautorepairadvice.com/diagnose-repair-power-door-lock-actuator/

Przekrój siłownika:



(nawet jeśli to nie renówkowy, to niemal identyczny)

Przykładowa wymiana - https://www.youtube.com/watch?v=BOhtiCnfOS0 (w daciach procedura jest niemal identyczna).
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2825
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2020-01-10, 15:46   

Widziałem taki w toyocie. Zlamał sie ten ślimak.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne