Wysłany: 2024-05-11, 19:46 Lodgy2013 nie odpala po dzwonie
Cześć.
Rozbiłem swoją lodzie. Poduchy wybiły.
Wymieniłem poduszki oraz pas kierowcy. Wymieniony został moduł poduszek na bezwypadkowy.
W tej chwili na desce kontrolka airbag się nie świeci, awaryjne same się nie włączają. Po przekrecniu kluczyka słysze dwa pikniecia których przed dzwonem nie było.
Podczas próby odpalenia silnik kręci ale nic pozatym. Albo nie ma iskry albo nie podaje paliwa. Nie sprzwdzałem jeszcze która opcja.
Błędów elm nie pokazuje.
Nie podłączałem jeszcze ddt.
Macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę po podłączaniu ddt? Ewentualnie co jeszcze sprawdzić wymienić?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Ostatnio zmieniony przez matysz 2024-05-11, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3701 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-05-12, 13:45
Trzeba wyczyścić kod błędu odpalenia poduszek względnie czysty moduł przyuczyć do ECU. Chyba jednak musisz poszukać kogoś bardziej ogarniającego elektronikę.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 52 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1768 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2024-05-15, 11:01
1. Sterownik Airbag trzeba przypisać do VIN pojazdu.
2. wykasować błędy poduszek z dwóch miejsc (airbag oraz sterownik silnika)
Nie zawsze do ogarnięcia oprogramowaniem typu ELM. Najlepiej skorzystać z oprogramowania Renault
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum