Wysłany: 2024-06-19, 14:42 Dacia Duster III Adventure
Tak jak i w poprzednich generacjach, tak przy najnowszej, Dacia Duster III będzie dostępna z pakietem Adventure. Jak pokazały zeszłe lata pakiet o dumnie brzmiącej nazwie nie koniecznie musi poprawiać właściwości terenowo – outdoorowe samochodu a ma być opcją mocno dizajnerską. Inaczej ma być w przypadku 3 generacji. Za jedyne 20 000 złotych mamy dostać samochód gotowy w teren. Co nam daje pakiet Adventure? Czy warto wydać ponad 20 000 złotych?
Dla ścisłości, po pierwsze nic nie stoi na przeszkodzie by hybryda była terenowa, po drugie mild-hybrid to nie hybryda tylko ściema marketingowa ( coś jak miękka faja).
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2024-06-20, 09:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1211 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-08-24, 15:49
Black Dusty napisał/a:
Dla ścisłości, po pierwsze nic nie stoi na przeszkodzie by hybryda była terenowa, po drugie mild-hybrid to nie hybryda tylko ściema marketingowa ( coś jak miękka faja).
A skąd takie mądrości ? Miękka Hybryda 48V i pełna hybryda mają w zasadzie zupełnie inny target. Nie wiem jak w praktyce zachowuje się wersja miękkich hybrydy Renault/Dacia opartej o silnik R3 1.2, ale jest trochę takich wynalazków na rynku które potrafią poprawić dynamikę, komfort i zauważalnie zredukować spalanie. Podobno suzuki potrafiło uzyskać w przypadki miękkiej hybrydy 12V - co wydawało mi się z założenia iluzoryczne.
Ja pokonując sporo odcinków "w trasie" zdecydowanie wybrałbym wersję 1.2 TCE 48V mającą konkretny moment obrotowy na trasie, niż pełną hybrydę męcząca przy trochę wyższych prędkościach wolnossącego 1.6 o nikłym momencie.
Pełna hybryda ze słabym silnikiem wolnossącym to w zasadzie wybór do miasta. Ludzie kierujący się takiem i stereotypami Ty potem narzekają ze kupili "prawidzwą" hybrydę i im dużo pali na trasie.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1142 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-08-26, 13:36
Oczywiście miękka czy jak ją zwał, to silniczek rozruchowy, przez to coś tam wspomaga przyśpieszenie. Zwróciłbym bym uwagę na te 48V, co nie ogranicza jego napraw czy serwisów w zwykłych warsztatch. Powyżej tego napięcia są już uprawnienia elektryczne i warsztaty specjalistyczne. Do rozwiązania z tymi akumulatorkami są cykle ładowania i rozładowania. Są częste bo to mały akumulatorek i wymusza ładowanie, poprzez zwiększone spożycie paliwa. Ile to będzie chodzić nie wiadomo. Może 5 lat?
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1211 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-08-26, 16:25
Jeśli ktoś nie potrafi hamować silnikiem to być może będzie lądował akumulator silnikiem spalinowym. Jeśli natomiast częściej wytrąca prędkość kompresja silnika a nie hamulcami to raczej zawsze będzie miał wystarczająco dużo energii odzyskiwanej do naładowana aku. Co do "maleńkości" tego akumulatora, to ma on 75% pojemności akumulatora trakcyjnego w pełnej hybrydzie więc powiedziałbym że jest relatywnie spory. A dzięki temu w najczęściej powinien być daleki od głębokiego rozładowania (pewnie także od pełnego naładowania) więc ilość cykli ładowania bez utraty pojemności powinna w nim bym daleko wyższa niż nominalna przy pełnym ładowania/rozładowania (praca na 100% powinna utrzymać 70% jego sprawność i prze 5.5roku, a jeśli będzie pracował w cyklu 70-30 to pewnie po tych 5 latach sprawność spadnie pewnie nie więcej niż o 5% a do 70% będziemy musieli eksploatować jakie 15-20lat.
Nie wiem czy ch miałbym taką wersję silnika ? Pewnie byłbym sceptyczny że względu na skomplikowanie (przyszłe koszty pogwarancyjne), ale wg mnie to bardzo sensowne rozwiązanie (mój duster z taki 48v wspomaganiem spałby pewnie nie więcej niż 5/100lpg ;).
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2024-08-26, 16:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum