Wysłany: 2024-10-20, 17:19 Problem z odpaleniem po kolizji
Witam wszystkich poraz pierwszy. Zakupiłem Duster II po nie wielkiej kolizji ale jest problem z odpaleniem. Silnik kręci ale brak zasilania na pompie paliwa. Zablokowane w komputerze. Sterownik Airbag zablokowany był chociaż żadna poduszka ani pasy nie uszkodzone, był zapisany błąd Crash data. Sterownik wyczyszczony ale daje nie odpala. Mam program ddt4all i nie mogę wyłączyć lini wystrzału w sterowniku poduszek z przyciskiem expert. Gdzie szukać problemu. Wrzucam co zdjęcia co udało się sprawdzić. Pozdrawiam i Proszę jakąś pomoc.
screen3.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 234,56 KB
screen2.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 221,81 KB
screen1.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 244,85 KB
blad3.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 245,04 KB
blad2.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 240,28 KB
blad1.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 228,07 KB
Ostatnio zmieniony przez Kaco18 2024-10-20, 17:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 169 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2024-10-20, 17:24
Nie kupuje się samochodów, które nie zapalają. To kupowanie kota w worku. Ruska ruletka. Chyba, że wiesz co trzeba zrobić aby odpalił i wiesz ile to będzie kosztowało. Nie wiedziałeś a kupiłeś... No i masz problem.
Spoko rozumiem ale forum nie jest po to żeby nabijać posty bezsensownie, tylko starać się pomagać w rozwiązaniu problemu.
laisar dzięki czytałem cały ten temat. Właśnie zastanawiam się czy czujniki uderzeniowe w słupkach mają właściwe wartości ? A czy duster II posiada czujnik uderzeniowy czołowy ? czy tylko te w słupkach środkowych ?
Ostatnio zmieniony przez Kaco18 2024-10-20, 18:53, w całości zmieniany 2 razy
Też się nad tym zastawiam. Niby nie wystrzelone żadne poduchy ani pasy. W programie ddt4all pokazało mi jakieś dziwne błędy ale skasowało mi je jedynie ten ostatni z tego co pamiętam pokazał się od nowa i nie wiem jak go rozszyfrować.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 52 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1768 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2024-10-21, 14:45
Błąd crash zapisuje w dwóch miejsach. Wiem, że w nowszych jest problem z kasowaniem błędu po crashu. W niektórych przypadkach chyba zostaje jedynie serwis albo firmy, które mają dostęp do wersji online.
Ja bym jednak sprawdził, czy aby na 100% nie pozakładał ktoś tylko zaślepek.
Nic nie widać właśnie. Wymieniłem dziś czujnik uderzeniowy boczny w słupku pasażera i dalej nic. Po przekręceniu kluczyka zaświecają się kontrolki sprawdza system i kontrolka airbag gaśnie więc system ok. Jedyny bład na liczniku to uszkodzony układ kierowniczy.
Błędy jeszcze jakie odczytałem:
DF 514 obwód przekaźnika pompy paliwowej - zwarcie z masą .
F2003 Napięcie zasilania komputera - Stały poziom wysoki
DF1033 moduł sterujący -usterka obliczania sygnału.
Przekaźnik pompy podmieniłem i dalej nic.
Jest ktoś co potrafi sprawdzić sterownik silnika ewentualnie naprawić?
Ostatnio zmieniony przez Kaco18 2024-10-22, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Więc tak sprawdziłem błędy i poduszki są ok. Błędy jakie zostały to te na zdjęciach. Nie wiem gdzie szukać problemu z układem kierowniczym. Jest jakiś sterownik ? Po próbie odblokowania Firing line przyciskiem Unlock odblokowuje. A po kliknięciu Lock blokuje i wyświetla mi ikonę airbag na liczniku. Więc to raczej jest już załatwione. Tylko co dalej z błędami sterownika których niemogę skasować.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-10-23, 22:22
Kalibrację wykonujesz skręcając maksymalnie kierownicę w prawo, następnie maksymalnie w lewo i znowu maksymalnie w prawo.
A co do pierwszego błędu to przetłumacz sobie na angielski, zginęły ustawienia wspomagania kierownicy po odpięciu akumulatora :
DrOzda myslisz że przez ten błąd wspomagania kierownicy auto może nie odpalać ? Żeby zrobić kalibrację to chyba trzeba uruchomić silnik. A w jaki sposób przywrócić te ustawienia wspomagania? Narazie mam tylko dostęp do elm327
Ostatnio zmieniony przez Kaco18 2024-10-24, 06:43, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-10-24, 09:01
Tak , w tym zalinkowanym przypadku z forum dacianer samochód z tym błędem nie odpalał. Rozrusznik kręci ale potem wywala błąd na wyświetlaczu.
A jak jest u ciebie ?
Zapytałem ich jak to ogarnąć.
Na pewno to się da zrobić via CLIP albo Renolink z bazą Renault.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2024-10-24, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Akurat w Daci regeneracja jest w pełni bezpieczna, jeśli jest zrobiona przez dobry zakład. Ze względu na to, że można bez problemu dostać same oryginalne zaślepki. Mogę Ci położyć oryginalną nową poduszkę i poduszkę po regneracji i zapewne nie odróżnisz. To tak tylko informacyjnie. W nowszych już będzie to o wiele gorzej wyglądało, ponieważ poduszka w desce została schowana i rozrywa deskę.
U mnie jest tak że przekręcam kluczyk i sprawdza systemy i pisze że uszkodzny układ kierowniczy na wyświetlaczu i w zasadzie tyle. Świeci kontrolka od przegladu i wspomagania. No i oczywiście kontrolka check. Ciekawe co odpiszą koledzy.
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2949 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2024-10-24, 20:05
Kaco18 napisał/a:
Dziś podepnę elm i spróbuje zobaczyć jakie teraz błędy są. DTC907E52 a ten bład to zablokowany sterownik airbag? Przez stłuczkę ?
Tak
Masz jeszcze jakies powracajace błędy w sterowniku airbag?
Jesli tak to nie odblokujesz kompa.
I z tego co pamietam w ecu silnika tez nie powinno byc błędów.moge sie mylić.
Czy podmieniles sterownik na nowy czy regenerowany z niewiadomego źródła?
Bo jak byl kupiony na necie to 3/4 jest po strzale.
Czy poduchy sa z oryginalu czy niewiadomo z skąd?
Sprawdź i podaj rezystancje podyszek i napinaczy porownamy z moim.
Osobiscie mialem problem z taśmą w kierownicy ( zerwana ). Kpilem zamiennik za 50euro i caly czas swiecila poducha kierowcy. Kupilem ori za 300euro nowy i blad bez problemu sie skasowal
Widze jeszcze brak komunikacji po can czy nadal występuje?
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2024-10-24, 20:14, w całości zmieniany 2 razy
W sterowniku airbag brak błędów, tylko w sterowniku silnika są te które dałem zdjęcia. W sterowniku airbag skasowany crash data. Jak pisałem wcześniej jestem wstanie zablokować/odblokować linie wystrzału. Powiedz mi jak sprawdzić rezystancje poduszek ? W ddt4all sprawdzi? Te 5 błędów sterownika nie jestem wstanie skadować.
Shrek a gdzie szukać w ddt4all ustawień układu wspomagania kierownicy?
Ostatnio zmieniony przez Kaco18 2024-10-25, 06:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum