Wysłany: 2011-02-24, 08:00 Zamek klapy bagażnika nie działa
Nie działa zamek tylnej klapy (wcisnął się na amen...)
zarówno z pilota jak i z kluczyka nic nie można zrobić...
Ktoś miał może podobne problemy ze swoim Daćkiem?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2023-03-13, 20:35, w całości zmieniany 5 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-24, 08:42
Ale możesz go wyciągnąć ? Czy ciągle pozostaje wciśnięty ?
Spróbuj go wyciągnąć, wspomóż się odmrażaczem do szyb - ale nie psikaj do środka zamka tylko na zewnątrz przycisku aby puścił lud - może wtedy wyjdzie przycisk.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 09:18
U mnie po myciu w myjni bezdotykowej zamarzl i nie dla sie wcisnac. Na szczescie po jakims czasie odpuscil. Jak ogladalem w salonie renault wszystkie nowe renowki maja zamki elektrycznie ryglowane z wlacznikiem ktory sie wciska lapiac klape. Minus - moze sie popsuc elektronika, plus nie zamarza. W daci zas tu kroluja lata 80te
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-08-31, 13:49
Witam
Od jakiegoś czasu mam zablokowaną możliwość otwierania bagażnika z kluczyka, nie przekręca się wcale wkład zamka. Centralny zamek prawidłowo zamyka i otwiera ale kluczyk nie obraca się. Wchodzi do końca, można wcisnąć ale nic a nic nie przekręca się. Jakieś pomysły szanowne grono ma jak temu zaradzić ? WD40 nie pomaga ;-(
witam ostatni otwierajac klape zauwazyłem ze jak zamek sie wcisnie to nie wyskakuje potem nie idzie zamknac klapy trzeba na pilocie otwierac zamykac zeby wyskoczył i klape zamknac aaa i jak otwieram i zamykam to strasznie głosno chodzi ??????? jaka moze byc przyczyna???
Ostatnio zmieniony przez laisar 2017-11-08, 16:55, w całości zmieniany 2 razy
Miałem to samo. Guzik nie wracał. Byłem w Andorze w Krakowie- gdzie przesmarowali - miało pomóc.
Nie pomogło.
Byłem u Łyki w Krakowie- przesmarowali- miało pomóc, ale od razu powiedzieli, że jak nie pomoże to wymiana.
Nie pomogło.
Byłem znów u Łyki (szczerze ich polecam). Zamówili na gwarancji nowy zamek, wymienili i działa jak trzeba :)
Także jak masz gwarancje to reklamuj. I nie daj sobie wcisnąć smarowania, bo nie działa. Tylko wymiana.
_________________ 22 miesiące przygody z Dacią i wystarczy.
Ja zgłosiłem na pierwszym przeglądzie, że zamek tylnej klapy piszczy przy otwieraniu auta (poza piszczeniem nic się nie działo) i nawet nie próbowali go smarować tylko od razu wymienili siłownik na gwarancji i problem zniknął - nic nie piszczy.
Dzień dobry .Klapa bagażnika nie otwiera się czuć wyraźny opór ,przycisk pilota powoduje ,że zamek
wskakuje i wyskakuje .Kluczyk nie przekręca się (nawet nie wiem czy powinien nigdy nie otwierałem bagażnika za pomocą kluczyka) może ktoś miał takie doświadczenie?
Jak kluczykiem nie możesz otworzyć to bęben już "zapiekł" z powodu bezruchu.
Trzeba spróbować wstrzyknąć WD-40 w szczelinę zamka, odczekać i spróbować je otworzyć kluczykiem.
Jak nadal nie pomoże to pozostaje tylko dostać się do klapy od strony kabiny po uchyleniu tylnego oparcia, jak już tam będziesz to trzeba zdjąć plastikową osłonę i dostać się do zamka i spróbować je otworzyć.
Jak się w końcu uda otworzyć to pozostaje je zdemontować zamek i dać je do wyczyszczenia i ustalenia przyczyny awarii.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum