Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2007-09-29, 17:19 Uszczelka pod maską
Pracy nie wiele a w efekcie nieco mniej syfu dostaje sie pod maske.
Uzyta zostala uszczelka do drzwi od Fiata Cinquecento z metalowym kordonem, ktory umozliwia solidniejsze zamocowanie.
Koszt - 100 PLN
Czas - 10 minut
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-07-27, 08:30, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2007-09-29, 17:52
jurek napisał/a:
dobry pomysl a na dodatek powiem, ze uszczelka prawie taka sama tylko do malucha to 22zl. pozdr
prawie robi duza roznice, porownywalem ja w sklepie i mimo wszystko wybralem ta do CC, nie pamietam juz dokladnie czemu ale ta musiala okazac sie lepsza. Cos mi sie wydaje, ze ta do malucha nie miala stalowego kordonu.
Pracy nie wiele a w efekcie nieco mniej syfu dostaje sie pod maske.
Uzyta zostala uszczelka do drzwi od Fiata Cinqucento z metalowym kordonem, ktory umozliwia solidniejsze zamocowanie.
Koszt - 100 PLN
Czas - 10 minut
Wysłany: 2007-10-03, 16:28 UsczelkaPomysł Kas 602 dobr
Pomysł Kas 602 dobry, wystarczy uszczelka od 126p ze stalową blaszką za 20 zł, założyłem, punktowo posmarowałem wazeliną techn. aby sprawdzić czy przylega do maski na całym obwodzie, wszystko ok.
Kas,
Gratuluję pomysłu !
Wypróbuje go u siebie.
P.S.
Może jestem nieco przewrażliwiony, ale czy...w okolicy śruby i pierwszego od dołu nitu nie widać plamek rdzy ? Chodzi mi o środkowe zdjęcie. Lewy dolny róg.
Pozdrawiam
Może jestem nieco przewrażliwiony, ale czy...w okolicy śruby i pierwszego od dołu nitu nie widać plamek rdzy ? Chodzi mi o środkowe zdjęcie. Lewy dolny róg.
To raczej jakieś nieczystości typu kurz albo piach.
Wysłany: 2007-10-04, 19:54
MartinPŃ napisał/a:
piotrres napisał/a:
To raczej jakieś nieczystości typu kurz albo piach.
Potwierdzam. To zwykłe zabrudzenie (kurz, piasek i woda) :)
Cytat:
Napływ na szybę nie wchodzi w rachubę/uszelka porzeczna pod maską/, chyba że chłodzenie?
Szczerze watpie w jedno i drugie. Do chlodzenia silnika wystarczajacy jest wlot w nakladce zderzaka.
Panowie - uszczelka to nie jest duży koszt przy produkcji seryjnej - skoro
producent jej nie zastosował to znaczy że był jakiś powód.
Ja nie mam zamiaru jej montować.
Jednostkowy koszt faktycznie niewielki, ale jak to przemnożysz przez np milion szt. samochodów, to nawet 1 cent ma znaczenie - a są jeszcze koszty dodatkowe: magazynowanie, transport itp. Niska cena Logana bierze się m.in. właśnie z takich oszczędności...
Poza tym producent ją, owszem, stosuje - ale tylko w niektórych wersjach.
Wysłany: 2008-04-26, 10:04
laisar napisał/a:
Ekonomia!
To jest jedyny oczywisty, znany mi powod. Pytajac mailem na mysli to, coz jeszcze moze byc powodem niezastosowania owej uszczelki. Jakies wzgledy praktyczno-uzytkowe...
Od lipca 2007 jeżdżę z uszczelką, jak już będzie cieplej to wyciągnę, zobaczę czy będzie jakaś zauważlna różnica, plus dla uszczelki - jak się podniesie maskę wygląda zaj.....fajnie
Dzisiaj założyłem od malucha , wygląda jak by była fabryczna
Ja też, taką ze stalowym kordem, cena 22 PLN. Posmarowałem delikatnie wazeliną
i okazało się, że uszczelka b. dobrze przylega do wewnętrznej części wzmocnienia klapy silnika.
Na ucho, przytłumiło to troszeczkę wyższe tony...
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2009-08-10, 13:05, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum