Wysłany: 2024-10-30, 18:15 Brak ciepłego nawiewu i oszuści z serwisu
Cześć wszystkim,
Posiadam Dacia Dokker zakupiony w salonie w 2021 roku.
Około 1miesiąc temu przestał grzać ciepły nawiew. Zimne powietrze działa normalnie. Klima też działa. Nie grzeje. Pomimo przestawienia na ciepłe nic się nie dzieje. W związku z tym, że auto jest jeszcze na gwarancji pojechałem do salonu aby mi to zdiagnozowali. Po jakimś czasie otrzymuje telefon, że zerwana linka z pokrętła regulującego temperaturę nawiewu. Gość mówi, że po wymianie będzie grzać, ale nie będę mógł ustawić kierunku nawiewu (szyby, nogi itd bo coś blokuje i aby się dowiedzieć co, to trzeba dobrać się do parownika rozebrać to wszystko i mogą to zrobić za dodatkowe 3 tys zł). Powiedziałem, że zależy mi na grzaniu, a bez ukierunkowania jakoś sobie poradzę. Koszt linki+usługa wymiany to 760 zł. Pomyślałem, że jak ma działać, to dobra, niech wymieniają. Odebrałem auto, ale nie nie działa. Czaicie, nawet nie zweryfikowali, czy wymiana linki za 760 zł sprawi, że będzie grzało. Wstawiam ponownie do salonu, a gość mówi, że działało ale widocznie jakieś ciało obce blokuje na parowniku. Czyli kasę wzieli, zapewnili, że grzeje i jeszcze mnie oszukują, że działało ale nie działa. Koszt diagnozy, rozebrania itd to 3000 zł. Czyli zapłaciłem 760 zł, aby okazało się, że nie działa i jeszcze chcą 3k zł, za rozebranie aby sprawdzić co blokuje. Oczywiście docelowo okaże się, że jest to ciało obce (pomimo, że być może przyczyna usterki jest inna - ale z pewnością nie naprawią tego na gwarancji, skoro oszukują w tak podstawowych sprawach), tak aby mnie wydoić. Zastanawiam się, jak odzyskać te 760 zł, bo zapłaciłem z myślą, że będzie działać, a zostałem najzwyczajniej w świecie oszukany przez serwis. Gdzie można ewentualnie napisać skargę, zażalenie na tą sytuację, aby została skutecznie rozpatrzona
Wrzucam zdjęcie linki którą wymienili (z tego co widzę, to na allegro można takie coś zakupić za 30 zł) oraz obraz z wystawionej faktury za tą usługę.
No i podstawowe pytanie, dlaczego nie grzeje? Jakieś rady?
linka.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 24,98 KB
ddd.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 140,44 KB
Ostatnio zmieniony przez qqq 2024-10-30, 18:20, w całości zmieniany 3 razy
Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego cokolwiek płaciłeś jeśli auto jest na gwarancji? Pokazali ci w umowie gwarancyjnej jakieś wykluczenia dot. wentylacji i ogrzewania auta?
No takie są serwisy. Zgłaszałem stuki w podwoziu to mechanik stwierdził że to luźna obudowa filtra powietrza. Przymocował obudowę filtra do innego elementu silnika TRYTYTKĄ. Po prostu szok. Oczywiście nadal stuka
A czy dostrzegacie, że te linki są uszkodzone? Czy jest coś "nienaturalneg" w tych linkach, przez co musiały zostać wymienione? Powiem szczerze, że nie widzę, aby coś było z nimi nie tak.
Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego cokolwiek płaciłeś jeśli auto jest na gwarancji? Pokazali ci w umowie gwarancyjnej jakieś wykluczenia dot. wentylacji i ogrzewania auta?
Zapłaciłem, bo usłyszałem przez telefon, że to jest przyczyna problemu. Że jak się wymieni te linki, to będzie grzało.
Proponuję spróbować w innym serwisie naprawić. Ja byłem raz w innym niż zwykle, bo mieli szybsze terminy, a zgłaszałem coś na gwarancji. Zgłosiłem przy okazji piszczącą dźwignię ręcznego. Chcieli zrobić, ale za pieniądze. Oczywiście według nich to nie wchodzi w zakres corocznego przeglądu (pytałem). Za miesiąc byłem w moim serwisie na przeglądzie i wymianie oleju. Zgłosiłem ten hamulec i zrobili bez gadania oraz bezpłatnie.
Ja bym zaczął od napisania co to za ASO, bo nigdy nie spotkałem się z takim zachowaniem - to nie jest przebita opona, tylko mechanizm, który nigdy nie powinien się zepsuć, który jest integralną częścią samochodu.
A historia o ciele obcym, o którym wiedzą, mimo, że nie widzieli, brzmi jak wykręt nie do udowodnienia, że w chwili naprawy nie wpadniesz na pomysł, że to powinna być naprawa gwarancyjna.
No i w ogóle jak serwis proponuje naprawę częściową - WTF?!
Ciekawe co to za ciało obce swoją drogą i jaka drogą tam trafiło?
Co ja bym zrobił? Teksty, że dzialalo,a nie działa, to można sobie wsadzić. To raz. Dwa na naprawę też jest gwarancją, tutaj by zadziałała taka do bramy nawet.
Ja bym postawił proste żądanie - naprawę zgodnie z ustaleniami, czyli nie działa kierunek, ale działa grzanie. Tym bardziej, że już działało przecież. Albo przywrócenie stanu sprzed "naprawy".
Bo sytuacja z tych pt "w ch... cięcie też zajęcie".
Na pewno więcej razy bym tam nie pojechał i nie kontynuował "naprawy", bo zaraz się okaże, że wydasz 3k, a oni powiedzą, że jednak nie to i trzeba dołożyć jeszcze 5k na przegląd bulbulatora.
Dla mnie dziwne, że naprawa była na koszt właściciela a nie na gwarancji. To nie połamany zderzak albo wlane nie takie paliwo żeby twierdzić, że to wina użytkownika.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-01, 14:44
Nie rozumiem, samochód na gwarancji i płacisz za naprawę niedziałającego podzespołu ? To nie klocki hamulcowe czy sprzęgło że się zużywają. Napisz do RRG że cię po prostu oszukano.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-01, 15:30
Ja też nie rozumiem sytuacji w kwestii zapłaty... Masz tą gwarancję, czy jednak nie? Auto z 2021, więc aby było na gwarancji, musi to być EasyService lub Formuła NonStop.
Ale wtedy nie byłoby w ogóle mowy o pieniądzach...
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1922 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-01, 15:38
Dymek napisał/a:
Ja też nie rozumiem sytuacji w kwestii zapłaty... Masz tą gwarancję, czy jednak nie? Auto z 2021, więc aby było na gwarancji, musi to być EasyService lub Formuła NonStop.
Ale wtedy nie byłoby w ogóle mowy o pieniądzach...
Trzeba jednak pamiętać że te programy rozszerzające gwarancję, maja bardzo dużo wyłączeń i nie zdziwiłbym się jak tak jest w przypadku wentylacji w aucie. Najpierw trzeba przeczytać regulamin tych programów i jeżeli nic tam nie znajdziemy to dopiero zgłaszać do RRG
Dokładnie jak wyżej. Ale trzeba przyjąć , ze elementy eksplaatacyjne nie podlegają bezpłatnej naprawie i wymianie. Czy wchdza w to linki . Trzeba się dowiedziec. Ja zgłaszałem drżenie po 3 tys. Fachowiec stwierdził tarcze sprzęgła. Ot taki przykład.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-04, 19:20
Litości... Serio? Linki sterujące nawiewami miałyby nie podlegać gwarancji? Jaka część eksploatacyjna? To przede wszystkim powinni wykluczyć to, co się często używa- choćby manetki kierunkowskazów 😋
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum