czy ktoś z Was ma pomysł na estetyczne dorobienie termometru temperatury silnika? Dość fajnie mi się udało dorobić woltomierz akumulatora, ale nie mam pomysłu na telperaturę silnika.
Jedna sprawa gdzie znaleźć miejsce na kokpicie a druga to gdzie zamontować czujnik - czy jest jakieś fajne miejsce żeby poprostu wkręcić czujnik w blok silnika?
termometr mam tak (nie trybi mi link do foty, może uda mi się to zrobić):
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1922 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-11-24, 13:22
Najprościej? Kup sobie interfejs OBD np Icar PRO i ściągnij na telefon aplikację Torque. Będziesz miał wtedy dostęp do wszystkich potrzebnych parametrów takich jak ładowanie, temperatura silnika ( płynu chłodzącego), czy temperatura oleju. Łatwo, szybko bez zbędnego dokładania jakich kol wiek czujników, wyświetlaczy i wiązek a interfejs zawsze przyda się do każdego kolejnego auta, a prawda jest taka, że i tak nie będziesz na to non - stop patrzył, tylko raz na jakiś czas gdy zacznie się zima lub lato.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2024-11-24, 13:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2024-11-24, 14:03
mam obd2, ale nie o to mi chodzi.
chcę normalny termometr, wsiadam i widzę. (tak, yanosika tez mam fizycznego).
narazie mam pomysl zeby wyciąć kwadrat powyżej woltomierza i dorobić kolejny kwadrat. nie wiem czy mi się uda to zrobić ładnie, zobaczymy.
Jeśli chodzi o obd2 to myślałem o tym bardzo i gdybym znalazł coś z ładnym wyświetlaczem (najchętniej oledem) to by to wchodziło w rachubę, ale narazie jedyne co znalazłem to za jakis 700zł na all.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 114 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3833 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-24, 22:12
kkkamil napisał/a:
mam obd2, ale nie o to mi chodzi.
chcę normalny termometr, wsiadam i widzę.
Ten woltomierz, co wstawiłeś wyszedł bardzo fajnie- szkoda, że nie może pełnić jednocześnie dwóch funkcji- na zmianę pokazywać też temperatury silnika (np. innym kolorem cyfr) 😉
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-11-24, 22:16, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum