Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-06-12, 20:48 Akcja niemieckiej Policji mająca poprawić bezpieczeństwo...
"Niedawno na przydrożnych parkingach u naszych zachodnich sąsiadów zobaczyć można mrożące krew w żyłach inscenizacje, w których dla uświadomienia kierowcom czym grozi niebezpieczna jazda, wykorzystano prawdziwe rozbite samochody."
moim zdaniem szkolić i jeszcze raz szkolić (ale nie w tempie 40 km/h i na placyku manewrowym) oraz utrudniać dostęp do prawka furiatom i nieporadnym (psychotesty, testy sprawnościowe itp)
Święte słowa. Zauważcie jednak, że akcja propagandowa niemieckiej policji to tylko część jej działań prewencyjnych. Podstawa to w ich kraju solidne szkolenie, a potem surowe egzekwowanie przestrzegania przepisów, czyli nieuchronność kary za każde przewinienie.
karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy
karanie tak ............ale i możliwość swobodnej jazdy na autobahnach - bo przy możliwościach nowych nowoczesnych samochodów 90 km/h to naprawdę mała przyjemność z jazdy
Tylko dlaczego przecietny polak jak widzi osiedlową wielopasmówkę to leci bez ograniczeń jak na autobahnie? I to co oznacza pryjemność z szybkiej jazdy? Równie ekscytujaca jest szybka jazda na grze komputerowej a o wiele bezpieczniejsza.
Jeśli chodzi o przyjemności... Moze warto kupić stare powiedzmy 30-letnie auto ( np malucha) i wtedy człowiek nie jest tak doskonale odizolowany od warunków poruszania się tzn może doskonale poczuc prędkość.
Jeżeli jeździ wariacko po drogach osiedlowych i jednojezdniowych miejskich to............jest nieprzewidującym idiotą
A co do malucha to nie podzileam poglądu ...szybka jazda wymaga najlepszego i perfekcyjnie przygotowanego sprzętu (np. jazda w jednych wrunkach drogowych 160km/h nowym mocnym autem będzie wiele bezpieczniejsza niż taka sama jazda autem z dużym przebiegiem lub powypadkowym)
Samochodów nie widziałem ale na autobahnach są co jakiś czas zdjęcia ludzi którzy zginęli w wypadkach. Nie wiem, czy są one autentyczne czy tylko są to zdjęcia zrobione na potrzebę kampanii.
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2008-06-16, 00:24
Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych...
Wedlug mnie przydaloby sie do szkolenia kierowcow wprowadzic obowiazkowe wizyty w miejscu, gdzie mozna by sie naocznie przekonac jak zachowuje sie czlowiek podczas wypadku bez pasow (tez na tylnych siedzeniach, jak zachowuja sie przemioty w samochodzie (np. parasol zostawiony na tylnej polce przy uderzeniu z 60 km/h), a takze obowiazkowe zajecia z Policja z sekcji "obslugi" wypadkow drogowych... To co czlowiek zobaczy lepiej zapamietuje niz regulki na zajeciach teoretycznych...
Dobry by był pomysł ale nie jest wykonalny, za dużo osób zdaje na prawko, to są osoby liczone w tysiącach tygodniowo. Jakby zdawało z 500 to tak ale tak nie da rady.
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Myślę że zdjecia to za mało - najlepiej niestety działa widok ofiar wypadków live - choć nikomu tego nie życzę - wtedy trauma działa długo (wiem po sobie), a co do liczby wydawanych prawek -uważam że to stanowczo za dużo - obserwując to co dzieje się na drogach.Prawko to nie dowód osobisty i nie wszyscy muszą je mieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum