Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich serdecznie. W swoim Sandero 2 generacji wymieniłem radio na Androida i chciałbym zamontować system kamer 360 stopni, przód, tył, lewo i prawo. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Do 3 kamer (tył, lewo i prawo) potrzebuję sygnałów 12V z lewego kierunkowskazu, prawego kierunkowskazu i światła cofania. Jest gdzieś jakieś jedno wspólne miejsce gdzie te przewody są łatwo dostępne albo znajdują się blisko radia?
2. Jaki jest najlepszy sposób na montaż tylnej kamery? Wiercenie otworu w emblemacie Dacii czy montaż nad rejestracją? A może jeszcze inne miejsce?
3. Kamery boczne są mocowane na lusterkach, lecz moje Sandero ma lusterka zewnętrzne manualne, nie ma tam żadnego miejsca by przeciągnąć przewód od kamery czy jednak jest jakiś sposób?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3943 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-11, 12:36
Jak rozumiem, radio i te kamery nie są jakieś oryginalne "daciowe", lecz jakiś zestaw uniwersalny?
Napisz, pokaż coś więcej na ten temat.
Wiercenie w emblemacie, faktycznie było przewidziane dla kamery akcesoryjnej z oferty Dacii, ale obecnie byłby to raczej hardcore- lepiej to zamocować na zderzaku, na wzór kamery fabrycznie montowanej w Sandero.
Cały zestaw nie jest oryginalny, radio z Chin, kamery też z Chin. Przepraszam za brak zdjęć, ale gdy próbuję dodać załącznik to wyskakuje mi błąd "
Tried to upload empty file".
Nawet jakbym chciał zamontować tylną kamerę w emblemacie, to musiałbym mieć to mocowanie, a przeszukałem cały internet i samego mocowania bez oryginalnej kamery nie mogę znaleźć do kupienia.
to wrzuć zdjęcia na jakiś hosting, onedrive, dysk google'a czy inny wetransfer :)
w poprzednim aucie jak montowałem kamerę z tyłu to kupiłem kamerę z ramką i przeciągnąłem kabel przez podświetlenie tablicy
ewentualnie link do aukcji
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2025-04-14, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum