Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Montaż kamer 360, sygnały kierunkowskazów
Autor Wiadomość
Combacior 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Wysłany: 2025-04-11, 12:24   Montaż kamer 360, sygnały kierunkowskazów

Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich serdecznie. W swoim Sandero 2 generacji wymieniłem radio na Androida i chciałbym zamontować system kamer 360 stopni, przód, tył, lewo i prawo. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Do 3 kamer (tył, lewo i prawo) potrzebuję sygnałów 12V z lewego kierunkowskazu, prawego kierunkowskazu i światła cofania. Jest gdzieś jakieś jedno wspólne miejsce gdzie te przewody są łatwo dostępne albo znajdują się blisko radia?

2. Jaki jest najlepszy sposób na montaż tylnej kamery? Wiercenie otworu w emblemacie Dacii czy montaż nad rejestracją? A może jeszcze inne miejsce?

3. Kamery boczne są mocowane na lusterkach, lecz moje Sandero ma lusterka zewnętrzne manualne, nie ma tam żadnego miejsca by przeciągnąć przewód od kamery czy jednak jest jakiś sposób?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-04-11, 12:36   

Jak rozumiem, radio i te kamery nie są jakieś oryginalne "daciowe", lecz jakiś zestaw uniwersalny?
Napisz, pokaż coś więcej na ten temat.
Wiercenie w emblemacie, faktycznie było przewidziane dla kamery akcesoryjnej z oferty Dacii, ale obecnie byłby to raczej hardcore- lepiej to zamocować na zderzaku, na wzór kamery fabrycznie montowanej w Sandero.

Combacior 
Zielony listek

Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Wysłany: 2025-04-11, 12:47   

Cały zestaw nie jest oryginalny, radio z Chin, kamery też z Chin. Przepraszam za brak zdjęć, ale gdy próbuję dodać załącznik to wyskakuje mi błąd "
Tried to upload empty file".

Nawet jakbym chciał zamontować tylną kamerę w emblemacie, to musiałbym mieć to mocowanie, a przeszukałem cały internet i samego mocowania bez oryginalnej kamery nie mogę znaleźć do kupienia.

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2025-04-14, 19:35   

to wrzuć zdjęcia na jakiś hosting, onedrive, dysk google'a czy inny wetransfer :)
w poprzednim aucie jak montowałem kamerę z tyłu to kupiłem kamerę z ramką i przeciągnąłem kabel przez podświetlenie tablicy

ewentualnie link do aukcji
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2025-04-14, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu