Prawdopodobnie akumulatorek się wyczerpał bo świeci czerwona dioda przy przycisku SOS a po naciśnięciu system działa.
A jeżeli będę z tym jeździł kilka miesięcy (do przeglądu) i wystąpi druga usterka, np. „Ryzyko awarii silnika” to który komunikat się będzie świecił? Miał ktoś kilka usterek i komputer wyświetlał naprzemiennie?
Wprawdzie u mnie Jogger, ale soft pewnie ten sam.
Taki komunikat powił się przy wyjściu z samochodu gdzie silnik jest włączony (kierowca nadal za kierownicą), ale karta i połączony telefon zabrane z samochodu (w torebce u żony), następnie otwarcie drzwi kierowcy, aby przywołać do porządku i alarm pojawił się na wyświetlaczu. Następnie samochód zaparkowany przez 3h podczas wizyty w kinie i po powrocie wszystko wróciło do normy.
Na koniec lipca mam przegląd roczny to dopytam o tą sytuację i dodatkowy test systemu SOS.
Nie sądzę, aby to była bateria bo to ma działać kilka lat bez wymiany, a nie kilka miesięcy.
To raczej winne oprogramowanie i odpowiednia nieprzewidziana sekwencja zdarzeń.
Cześć, pojawiło się dzisiaj coś takiego, (komunikat: Wezwanie pomocy: wykonaj kontrolę) co robić?
U mnie przyszedł podobny komunikat jakiś miesiąc temu (było tam słowo SOS). Pojawiał się (trwał) 2 dni, umówilem się do serwisu i potem sam zniknął. Od tamtej pory spokój. Wizytę odwołałem.
Sandero Stepway III 2021 - Czy miał już ktoś wymienianą baterię systemu eCall przez ASO? Dostałem komunikat "SOS: wykonaj kontrolę", lampka świeci się na czerwono, pomarańczowy klucz na konsoli. System działa - sprawdzałem po wciśnięciu dzwoni prawidłowo (anulowałem przed połączeniem). Mam przedłużona gwarancję i zastanawiam się czy ew. wymiana jest płatna.
Swoją drogą to dziwne bo tam jest akumulator 1100 mAh, a nie bateria. Dlaczego więc po 4 latach wymaga wymiany? Żywotność ogniwa może spadać ale żeby od razu była potrzebna nowa część?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum