Kolejne pytanie do forumowiczów. Dacia Duster rocznik 2020 przy hamowaniu i ruszaniu prawdopodobnie jakaś guma wydaje "jęk" w stylu łęęęk, bardzo frustrujące. Na postoju przy bujaniu autem nie da się uzyskać tego odgłosu. Gumy zawieszenia w dobrej kondycji nie popękane, nie sparciałe, nie chcę niepotrzebnie psikać je WD40 czy jakimś silikonem w spray-u.
Macie jakieś pomysły, sugestie? Dźwięk niesie się z tyłu tak mi się wydaje.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1965 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2025-05-26, 21:43
Spróbuj sylikonem prześladować uszczelki tylnych drzwi. W niektórych modelach Dacii uszczelki wysychały i podczas pracy karoserii drzwi pracowLy na uszczelkach które wydobywały z siebie jęczące odgłosy. Osobiście miałem tak w Dacii Lodgy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3972 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-05-27, 08:09
dudu$ napisał/a:
Spróbuj sylikonem prześladować uszczelki tylnych drzwi. W niektórych modelach Dacii uszczelki wysychały i podczas pracy karoserii drzwi pracowLy na uszczelkach które wydobywały z siebie jęczące odgłosy. Osobiście miałem tak w Dacii Lodgy
O tak- warto eksperymentować z uszczelkami. Miałem takie coś w moim Sandero, u mnie słyszałem drobniutkie, upierdliwe mikro-stuki podczas wolnego toczenia się np. po kostce. Coś jak grzechot blachy czy plastiku o blachę. Minęło parę miesięcy zanim wpadłem na te uszczelki, bo to zupełnie "nie gumowy" odgłos był a okazały się uszczelki tylnych drzwi, wydaje mi się, że ta gumowa listwa na dachu, na którą nachodzi górna krawędź drzwi. Po potraktowaniu silikonowym sprayem hałasy cudownie zniknęły i co ciekawe, pomimo upływu lat nigdy już nie powróciły...
A silikon w sprayu nie zaszkodzi nigdy- lać śmiało po gumach w całym zawieszeniu, oraz po poduszkach silnika, najlepiej tak aby mógł wniknąć wszędzie. Tylko opony omijać
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-05-27, 08:14, w całości zmieniany 2 razy
Dziękuję koledzy za sugestie ale problem okazał się w czymś innym, tak się zafiksowałem, że to na pewno jakaś guma czy uszczelka, że nie zwróciłem uwagi, że "jęki" są ściśle związane z naciskaniem i puszczaniem hamulca...jęki dochodzą z lewego tylnego bębna, w weekend zobaczę co się tam dzieje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum