Wysłany: 2025-08-26, 19:52 Sandero III 2024 ZASSANY BAK
Witam,
Ostatnio zacząłem mieć problemy z autem, momentami przerywało, nie chciało odpalać aż parę dni temu w trasie podczas podjazdu pod górkę auto po prostu stanęło... laweta... Umówiłem auto na diagnostykę do serwisu ASO gdzie stwierdzono, wgnieciony bak - uszkodzenie wynikające z nieprawidłowej eksploatacji i wycena na .... 10 tysięcy :) w tym oczywiście nowy bak, nowa pompa paliwa.
Czytałem, że powodem zassanego baku może być uszkodzony zawód oparów paliwa (EVAP) jednak w serwisie nic takiego nie zostało stwierdzone.
Auto odebrałem z serwisu na lawecie, pompę wymieniłem sam, bak udało się wyprostować a zawór wymieniłem jednak wydaje mi się, że bak znowu się zasysa.
Czy na baku znajduje się gdzieś przewód odpowietrzający bak?
Czy tankujesz do kilku odbić, czy tylko do pierwszego?
Przejedz trochę i sprawdź, czy podczas odkręcania zaworu w baku nie słuchać zasysania powietrza.
Jeżeli tak, to trzeba sprawdzić zawór.
PS. Widać jakieś ślady na baku w miejscu, gdzie stwierdzono uszkodzenie ?
Musiałbyś najechać na coś, co wgniotło bak i powinien być ślad w tym miejscu.
a w necie piszą znowu tak...: Przy sprawnym układzie odpowietrzania podczas odkręcania korka od wlewu paliwa powinno wystąpić takie zjawisko jak zassanie powietrza (ten charakterystyczny syk). W jednych markach jest ono większe a w innych mniejsze. Oznacza to że układ odpowietrzania par paliwa EVAP działa poprawnie....
Ostatnio zmieniony przez uno0 2025-08-27, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
a w necie piszą znowu tak...: Przy sprawnym układzie odpowietrzania podczas odkręcania korka od wlewu paliwa powinno wystąpić takie zjawisko jak zassanie powietrza (ten charakterystyczny syk). W jednych markach jest ono większe a w innych mniejsze. Oznacza to że układ odpowietrzania par paliwa EVAP działa poprawnie....
W Hondzie mam takie zassanie, jak u żula po tygodniu abstynencji.
W Hyundai nie słyszę nic, tak samo jak w Duster 3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum