Wysłany: 2026-08-15, 18:50 Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 km.
Hejka.
Test długodystansowy Duster 1.0 Eco-G 100 LPG
Przejechałem już 25 000 km, wiec już można powiedzieć coś więcej.
Spalanie LPG
- Trasa – 7 litrów
- Miasto – 7,5 litra
- Tereny wiejskie – spokojnie można zejść poniżej 6,5 litra
- Jazda z przyczepką – 8 litrów
Uwaga – wskazanie z dystrybutora jest o 0,5 litra miejsce niż wynik z komputera, dlatego bazuję na paragonie i dystansie. Komputer zawyża wynik spalania dla LPG.
Na pusty zbiornik wchodzi max 47 litrów LPG – przeważnie tankuję jak pojawia się rezerwa – wchodzi wtedy około 40l.
Średni koszt przejechania 100km na LPG wychodzi 18,50 zł ( stan na 15.08.2026 – cena LPG 2,60 – Bielsko Biała)
Z problemów opisywanych w sieci nic nie zauważyłem.
Brak problemów klimą, nawet przy temperaturach powyżej 40*C – również długie trasy.
Brak błędów oprogramowania
Brak stuków w zawieszeniu
Brak problemów z komunikatami czujników (zabrudzenia)
Sprawdzałem geometrię zawieszenia przy 22k.km i nic nie było do poprawy.
Przez ten okres nie pojawił się totalnie żaden problem.
Co zauważyłem:
Teblet – występował problem ze sterowaniem głosem przy androidzie (np. navi) – klika razy w miesiącu. Rozwiązanie jest bardzo proste – wystarczy przełączyć jeden element w menu (klika kliknięć) i problem znika. Z tym, że od kliku miesięcy problem zniknął, wiec nie opisuję.
Odkleiła się tapicerka na drzwiach kierownicy – mały bąbel – wymieniono całość na nowe w ramach gwarancji w ramach przeglądu.
Jedna tarcza hamulcowa (tył kierowca) delikatnie koroduje na obwodzie - tylko z jednej strony – ASO nie widzi rozwiązania. Do akceptacji z mojej strony.
Automatyczne światła drogowe nadgorliwe – czasami muszę przejść w tryb ręczny, bo w nocy oślepiają kierowców. Włączają się szybko ale zwlekają wyłączeniem i z reguły kogoś oślepiam.
Były komunikaty o wyładowanym aku – aktualnie brak – ASO twierdzi, że TTTM i mam się tym nie przejmować – S&S wyłączone. Wynikało to z tego, że zostawiałem otwarty samochód.
LPG na zimnym silniku przełącza się dla mnie za szybko – w lecie około 5 sekund, dlatego tutaj steruje ręcznie.
Co do osiągów Eco-G 100 to całkowicie wystarczające, to nie jest to samo 100 KM jak w MPI, zwłaszcza przy tak dobrze zestopniowanej skrzyni.
Serwisy z ASO:
Cena jak najbardziej przystępna – mowa o przeglądach A/B lub wymiana oleju poza przeglądami.
Olej wymieniałem już 2 razy:
Pierwsza wymiana po 5k.km
Druga wymiana przy przebiegu 18k.km
Trzecia już niebawem.
Wychodzi na to, że Dustera 3-gen dopracowali, albo mam już wersję po poprawkach.
Ciekawostka !
Przez ten okres naliczyłem już ponad sto osób twierdzących, że ten silnik z kosiarki rozpadnie się zaraz za pierwszym zakrętem.
Spieszę poinformować, że nic takiego jeszcze się nie stało.
Zapewniam również, że jeżeli coś takiego nastąpi, to od razu poinformuję i jednocześnie podliczę ile kasy zaoszczędził do tego czasu.
Już teraz mogę poinformować, że rocznie na LPG oszczędzam tyle, że co roku mogę robić remont silnika + turbo i jeszcze kasy zostanie.
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 493 Skąd: Tychy
Wysłany: 2026-08-16, 14:56 Re: Duster 3 1.0 Eco-G 100 LPG test długodystansowy 25 000 k
Killer King napisał/a:
Już teraz mogę poinformować, że rocznie na LPG oszczędzam tyle, że co roku mogę robić remont silnika + turbo i jeszcze kasy zostanie.
Witaj.
Nie chciałbym burzyć dobrego nastroju, co rozumiesz pod pojęciem remontu silnika?
Obawiam się, że tych parę kg monet nie wystarczy na wiele jeśli przyjdzie czas na remont!!!!
Z drugiej strony jest użytkownik który Joggerem pokonał 440 tkm, z opisu w ogłoszeniu wynika, że silnik poddał się przy 340tkm a skrzynia biegów przy 400tkm.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1287 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-08-22, 20:56
Zbiornik lpg fabrycznie ma pojemność 64l, więc w teorii i praktyce ładować można go do 51 l . 80% pojemności. Tak też u mnie wchodzi, raz miałem 55 litrów. ale to zależy od sezonu temperaturowego.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1517 Skąd: Kępno
Wysłany: Wczoraj 8:43
MartinezTychy,ale był w necie też przypadek który pokonał dacia z tym silnikiem o ile pamiętam przeszło 600tys km i podobnie co 200tys wymieniał pompę wodną z paskiem osprzętu, listwę wtryskowa LPG i coś jeszcze - chyba nie pomyliłem. I zarówno silnik jak i skrzynia w momencie tego pisani nadal miały się dobrze. O ile pamiętam olej zmieniał co 30tys
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum