Wysłany: 2025-10-29, 14:39 Dacia Lodgy 2013 szarpanie i skokowa praca sprzęgła
Witam szanownych Kolegów i Koleżanki,
Od lipca jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu Dacia Lodgy 1.6 8V + LPG z 2013 roku, 167 tys. km.
Samochód kupiłem od pierwszego właściciela z myślą o budowie mini kampera (tak też zrobiłem, jednak tak mi się spodobał, że został jako daily).
We wrześniu dałem samochód do mechanika na wymianę sprzęgła (mocno szarpało podczas ruszania, dodatkowo było czuć intensywny zapach spalonych okładzin sprzęgła podczas ruszania).
Panowie wymienili mi komplet sprzęgła z łożyskiem oporowym (Luk lub Sachs - nie pamiętam który zestaw wybrali).
Niestety szarpanie podczas ruszania pozostało + skokowa praca pedału sprzęgła.
Zgłosiłem się do nich z reklamacją, po czym nasmarowali łapę sprzęgła, jednak to nie rozwiązało problemu.
Przy ponownej reklamacji zmienili linkę sprzęgła (Sachs), ale nadal szarpanie i skokowa praca pedału są odczuwalne.
Stwierdzili, że to samoregulator w pedale sprzęgła (wymieniłem go, ale nadal bez zmian).
Po ściągnięciu linki sprzęgła z łapy sprzęgła pedał chodzi delikatnie i bez żadnych dodatkowych oporów.
Zauważyłem, że najbardziej szarpie podczas jazdy w korku oraz w mieście gdy trzeba często ruszać i silnik jest nagrzany. Na zimnym silniku pedał sprzęgła chodzi o niebo lepiej.
Łapa sprzęgła na luzie przy odpalonym silniku się trzęsie, czasami słychać wtedy szumy/stuki z okolic sprzęgła, które ustępują po wciśnięciu pedału sprzęgła.
Od wielu lat jeżdżę samochodami z manualną skrzynią biegów i nigdy nie miałem podobnego problemu więc brak umiejętności zmiany biegów można wykluczyć
Poradźcie proszę co może być przyczyną. Jak tak dalej pójdzie to wymienię pół samochodu
Nigon, cześć sąsiad.
Obym się nie mylił, ale istnieje opcja zamontowania tarczy sprzęgła niewłaściwą stroną do koła zamachowego.
Jeśli poprzednia tarcza sprzęgła też szarpała, to prawdopodobnie krzywe jest koło zamachowe, innej opcji nie ma.
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2025-10-29, 17:26, w całości zmieniany 1 raz
Przy tym podobnym przebiegu mój też trochę poszarpuje na zimno. Ale na pewno nie jest aż tak źle jak opisujesz.
Dzisiaj zrobiłem próbę gdy samochód był zimny (przy zgaszonym i odpalonym silniku sprzęgło chodziło poprawnie, nic nie szarpało ani pedał nie pracował skokowo).
Po nagrzaniu silnika i krótkiej trasie zauważyłem, że sprzęgło znowu gorzej chodzi. Co ciekawe nawet po zgaszeniu silnika (gdy ten był ciepły) była wyczuwalna skokowa praca sprzęgła i dziwne odgłosy - pozwoliłem sobie to nagrać, link poniżej.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3810 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-10-31, 08:28
Ewidentnie coś jest nie tak, reklamuj. Możliwe że koło zamachowe było przypalone , zwichrowało się i wymaga przetoczenia. Części są tanie jak barszcz, no ale trochę roboty jest, przy okazji jak je zdejmą to obowiązkowo trzeba wymienić uszczelniacz wału.
Nigon, nowe części nie zawsze są sprane, szczególnie w dzisiejszych czasach, robione z plasteliny i chemoutwqardzalnej tektury z domieszką gó......a.
Nie pozostaje nic innego jak reklamacja, dużo zależy od warsztatu w którym wykonana była usługa, jak do reklamacji podejdą.
Powodzenia sąsiad.
Też od początku bujam się z szarpaniem , ale na zimnym silniku. Parę chwil. Co ciekawe jeśli od początku puszczę sprzegło i pozwolę mu jechać to spokojnie ruszy. W trybie eco też ruszy spokojnie. Niby duża dawka paliwa , czy co nie wiem. W trakcie gwarancji temat reklamowałem. Renault zaproponował mi wymianę tarczy z uprzedzeniem , ze problem chyba powróci. Oczywiscie na mój koszt. Nie zgodziłem się i jezdzę tak do dziś. Pisze o tym , bo czytam o tym wątku . Jeśli ja bym dziś coś zrobił , to poszedł w wymianę całkowicie elementów sprzęgła. Wszechobecna plastelina z jakiej robią częsci , daje takie efekty. Tyle ,ze my za nia placimy. Koszt wtedy robocizny 2018 r. to było 1200 zł. Ciekawe ile dzis sobie życzą panowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum