Rok temu robiłem serwis instalacji LPG w firmie Auto Gaz Paweł Szadkowski w Gdyni. Zapłaciłem kilkaset złotych. Już nie pamiętam ile dokładnie. Wymieniono tylko filtry. Podobno są drogie do instalacji fabrycznej Dacii Lodgy 2019r. Powiedziano mi, że nie podłączają komputera bo oprogramowanie to tylko ASO posiada. Producent nie udostępnia wszystkim. Poza tym jak wszystko chodzi to nie trzeba. Komputer sam o to dba. No i taksiarze do nich przyjeżdżają i robią to samo i jeżdżą dalej. W tym roku dzwoniłem do serwisu na Gołębiej. Mają dobre opinie. Jak dowiedzieli się jak instalacja to nie chcieli się podjąć. Tłumaczą podobnie - nie mają oprogramowania, producent nie udostępnia. Jak panu coś pójdzie to nie dają gwarancji. Nie wiem co jest prawdą i czy wystarczy wymiana filtrów i czy Auto Gaz Szadkowski nie bierze za drogo. Help !!!
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1476 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-12-11, 11:17
Ja w tym roku pierwszy raz wymieniłem filtry (1.0TCE) w niezależnym serwisie (w Kępnie) z długoletnim stażem. Filtry miałem swoje (takie same jak montują w ASO), koszt wymiany (żeby wymienić fazę lotną trzeba domontować filtr obudowę filtra powietrza, faza lotna na ścianie grodziowej) zapłaciłem 60zł.
Serwisant stwierdził że samochód ma szerokopasmową sondę i w tym silniku komputer silnika sam zarządza korektami i dawkowaniem - nie wymaga regulacji. A jeśli coś będzie się pierniczyło, to jechać do ASO. Samochód miał przebieg 125tys i wszystko działa(ło) ok.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-12-11, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Mi tłumaczono, ze w Lodgy jest trudny dostęp i podobno filtry czy jeden z filtrów nietypowy. Prawdopodobnie w Pasterze jest inaczej. Czy jest tu ktoś z Dacią Lodgy z LPG ?
Coś tu nie gra. Zadzwoniłem dziś do Zdunka w Gdyni. Jeśli chodzi o serwis instalacji LPG to oni tylko sprawdzają szczelność i wymieniają filtry. Reszta - instytucja zewnętrzna, jak się wyrażono w rozmowie. Cena w Zdunku - UWAGA - 1099,34 zł !!!!
Ostatnio zmieniony przez littleMario 2025-12-18, 16:19, w całości zmieniany 1 raz
Od 7 lat problemów nie mam żadnych z ta instalacją. Tylko filtry wymieniałem - to akurat u Zdunka, bo miałem "bezpłatny pakiet" serwisowy, za ich wpadki na serwisie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum