Wysłany: 2026-01-28, 22:13 Jogger Journey i niedziałające opcje komfortu
Uszanowanie. Zaznaczam że to mój debiut forumowy, nie licząc przywitania; z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Pacjent to Jogger odebrany kilka dni temu z ub. rocznika. Wybór padł na hybrydę 155 w wariancie journey, pan handlowiec tak ładnie opowiadał czego to on nie ma, no i właśnie wychodzi bardziej na to, że "nie ma". Aktualizacja oprogramowania (z media nav, nic na własną rękę nie było majstrowane) utyka na pobieraniu pierwszej paczki, lusterka się nie składają, szyby się nie domykają - a miały. W menu nie ma w ogóle zakładki Outside > Welcome. Ponoć to jeden z pierwszych egzemplarzy w tej konfiguracji więc mam wrażenie że sami nie bardzo wiedzą co jest grane. Ale w kupie siła, jak to mówią, tutaj mamy speców z całej Polski, może komuś te objawy brzmią znajomo?
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 435 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-01-29, 12:00
Nowa, najwyższa specyfikacja Journey nie ma pakietów. To jest full.
A do kolegi co kupił: lusterka mają takie samo sterowanie jak w mojej hybrydzie 140. Nie ma tam opcji skladania. Szyby mają te same przełączniki i impulsowe sterowanie tylko kierowcy. One nie mają domykania. A to co nie jest obsługiwane jest wyłączone w nowym tablecie. Podobnie było w moim hybrydowym 140. Poprzedni MediaNav nie obsługiwał personalizacji przycisku Perso i zawsze wyłączał wszystko.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2026-01-29, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4103 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-02-03, 10:04
tomkasz napisał/a:
Nowa, najwyższa specyfikacja Journey nie ma pakietów. To jest full.
Z dostępnego cennika Joggera wynika, że opcja składanych elektrycznie lusterek występuje tylko w pakiecie "Drive" a tenże pakiet jest dostępny faktycznie tylko dla wersji Extreme. To samo dotyczy pakietu Zimowego- tylko dla Extreme. Jednocześnie wersja Journey nie ma w standardzie wszystkich funkcji zawartych w obu tych pakietach i nie można ich dodać. To samo widzę dla wyprzedażowego rocznika 2025. Praktycznie chodzi tylko o te składane lusterka i podgrzewaną kierownicę- Journey tego nie ma a Extreme może mieć.
Tyle cennik- faktycznej rzeczywistości nie znam...
Co do domykania szyb- w Daciach nigdzie taka funkcja nie jest jawnie wymieniona, nawet w Bigsterze, ale tam jest już na to szansa. Bigster ma wszystkie szyby wyposażone w impulsowe podnośniki, w innych Daciach- raczej tylko szyba kierowcy ma tę funkcję. Impuls można sobie założyć na wszystkie szyby, ale tylko we własnym zakresie, montując dodatkowe moduły.
A jeżeli funkcja impulsowego opuszczania/podnoszenia szyby jest fabrycznie tylko w drzwiach kierowcy, to nie może być funkcji domykania szyb.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-02-03, 10:37, w całości zmieniany 5 razy
W moim DD3 Extreme + jakieś pakiety (nie pamiętam jakie) mam wszystkie szyby impulsowe sterowane od kierowcy jak i każdym włącznikiem na drzwiach.
Domykania szyb nawet z karty nie mam, ani z automatu.
W Bigsterku mam i otwieranie i zamykanie wszystkich okien na raz z kluczyka. (Journey, ale nie sądzę zeby to mialo znaczenie) mam też autoalarm z czujnikiem obecności w środku pojazdu i sie odpala jak zostawię go zamkniętego z otwartymi szybami :)
Ostatnio zmieniony przez Freepoint 2026-02-03, 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Z dostępnego cennika Joggera wynika, że opcja składanych elektrycznie lusterek występuje tylko w pakiecie "Drive" a tenże pakiet jest dostępny faktycznie tylko dla wersji Extreme.
Też sobie z ciekawości sprawdziłem i mi wyszło, że wersja Journey ma w podstawie podgrzewane fotele, kierownicę, elektryczne lusterko z czujnikiem, ogrzewaniem i elektrycznym składaniem
a wersja Extreme też ma lusterka co Journey, ale pakiet zimowy za dopłatą 1200 zł. Sprawdzone poprzez porównanie dwóch modeli z opcją tylko różnice
Teraz pytanie na ile konfigurator czy ta porównywarka online są wiarygodne?
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2026-02-04, 10:46, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4103 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-02-04, 10:40
malygabrys napisał/a:
W moim DD3 Extreme + jakieś pakiety (nie pamiętam jakie) mam wszystkie szyby impulsowe...
Freepoint napisał/a:
W Bigsterku mam i otwieranie i zamykanie wszystkich okien na raz z kluczyka. (Journey, ale nie sądzę zeby to mialo znaczenie)...
Wyposażenie Bigstera i DD3 to jednak inna bajka. Wyposażenie w pakietach Extreme czy Journey również różni się dla różnych modeli Dacii.
nowy napisał/a:
Też sobie z ciekawości sprawdziłem i mi wyszło, że wersja Journey ma w podstawie podgrzewane fotele, kierownicę, elektryczne lusterko z czujnikiem, ogrzewaniem i elektrycznym składaniem...
No właśnie- co innego konfigurator a co innego wyposażenie podane w obu cennikach (2026 i 2025)...
Zresztą- od zawsze mieli z tym problemy, bo trzecią (jeszcze inną) wersję podawał nam w salonie sprzedawca a wersja prawdziwa (czwarta) to ta, w jakiej samochód faktycznie nam przyjeżdżał z fabryki.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-02-04, 10:55, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025 Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sie 2021 Posty: 435 Skąd: małopolska
Wysłany: 2026-02-04, 13:50
Co innego to uszczelki które podobno raz są a raz ich nie ma ... Bo to nie wchodzi w zakres tego co jest na papierze.
Co innego to opcja składanych lusterek, która już na papierze jest bądź jej nie ma.
A teraz widzę w konfiguratorze na zdjęciu, że Extreme + Driver oraz Journey mają jednak składane elektrycznie lusterka. Podobnie Stepway Extreme + Easy.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2026-02-04, 14:03, w całości zmieniany 2 razy
Dzięki, Panowie, za odpowiedzi. Wniosek z tego taki, że rzeczywistość nie nadąża za konfiguratorem. Udało mi się w międzyczasie odblokować aktualizację (reset tabletu do ustawień fabrycznych, gdyby ktoś pytał) ale niestety najnowszy soft nie naprawił ani lusterek ani szyb. Ogólnie w sensie elektryki, te lusterka się składają bo można je złożyć przyciskiem ale średnio to funkcjonalne jak za każdym wysiadaniem i wsiadaniem trzeba dodatkowy guzik dusić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum