Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Lodgy cofający się płyn wspomagania kierownicy
Autor Wiadomość
mark711 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2013
Wysłany: 2026-01-29, 15:49   Lodgy cofający się płyn wspomagania kierownicy

Mam problemy z wspomaganiem kierownicy w Lodgy 2013, 1,5dCi, 90KM. Wspomaganie ciężko niekiedy chodzi, wyłącza się, zapala się kontrolka, za jakiś czas znów działa. Niedawno uzupełniłem płyn wspomagania o jakieś 200 ml, bo tyle brakowało do znacznika. Dziś wyłączyło się wspomaganie na 5 minut pracy silnika, zapaliła się kontrolka. Sprawdziłem poziom płynu i jest go za dużo, bo pod korek. Co to może być, że płyn się cofnął? Powietrze w układzie i płyn się cofa? Bezpieczniki 5A i 80A w kabinie i skrzynce pod maską są ok. Objaw chwilowego nie działania wspomagania wraca po około 30 minutach jazdy i skręcie w lewo. Już 3 razy się tak powtórzyło, że jak w lewo to nie działa. Napięcie akumulatora na postoju 12,5V mierzone rano, oczko wskaźnik naładowania aku jest na zielono.
Ostatnio zmieniony przez mark711 2026-01-29, 16:02, w całości zmieniany 1 raz  

MartinezTychy 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2026-01-29, 18:10   

Zacznijmy od początku, to nie jest płyn do wspomagania tylko olej, w dodatku bardzo rzadki olej hydrauliczny taki który jest stosowany w skrzyniach automatycznych, który zmienia swoją objętość wraz ze zmianą temperatury pracy. Im cieplej tym olej zwiększa swoją objętość, czyli jest go więcej, im chłodniej poziom oleju spada ( zjawisko opisane przez ciebie jaki cofanie ).
Przypuszczam, że powodem chwilowego braku wspomagania układu kierowniczego będzie zanikanie napięcia spowodowane:
słaba masa w komorze silnika
zaśniedziałe kostki przyłączeniowe w pompie wspomagania włącznie z awarią silnika elektrycznego w pompie wspomagania.
Diagnostyka będzie potrzebna.
Powodzenia.

DrOzda 

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2026-01-30, 21:51   

90% problemów ze wspomaganiem elektrohydraulicznym to są problemy z zasilaniem pompy i/lub uszkodzeniem wiązki

mark711 
Zielony listek

Wysłany: 2026-01-31, 19:12   

Lodzianka zgłasza błąd C1608, po skasowaniu błąd wraca, aku mam w stanie mało elektrolitu, napięcie trzyma, ale się już kończy. Masy poprawione, przewodów przetartych nie znalazłem, śniedzi w wtyczkach też nie. Dziś jeszcze doszedł objaw drgania kierownicy i pierdzenia pompy przy skręcie w prawo. Wyczułem też moment cofnięcia płynu, przy kręceniu w prawo wylał się z pompy górą. Samochód był podniesiony, żeby sprawdzić jak będzie pompie bez obciążenia. Zmienię najpierw aku, przy okazji rozglądam się za regenerowaną pompą.

dudu$ 

Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2026-01-31, 21:30   

mark711 napisał/a:
Lodzianka zgłasza błąd C1608, po skasowaniu błąd wraca, aku mam w stanie mało elektrolitu, napięcie trzyma, ale się już kończy. Masy poprawione, przewodów przetartych nie znalazłem, śniedzi w wtyczkach też nie. Dziś jeszcze doszedł objaw drgania kierownicy i pierdzenia pompy przy skręcie w prawo. Wyczułem też moment cofnięcia płynu, przy kręceniu w prawo wylał się z pompy górą. Samochód był podniesiony, żeby sprawdzić jak będzie pompie bez obciążenia. Zmienię najpierw aku, przy okazji rozglądam się za regenerowaną pompą.

Może po prostu magiel Tobie siada i powoli dopomina się regeneracji lub wymiany.

MartinezTychy 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2026-02-01, 09:05   

mark711, jaka jest interpretacja błędu : C1608.

Nie jest to Lodgy lecz Duster I generacji.
https://www.youtube.com/watch?v=kqMv_w-Gqbc

mark711 
Zielony listek

Wysłany: 2026-02-01, 22:54   

Martinez, interpretacje błędu znam, CarScanner sam podpowiada i szuka, pompa zamówiona, film z linku już oglądałem zanim się interfejsem podłączyłem. Tak sobie działam w temacie.

Odpowiedz do tematu