Wysłany: 2026-01-29, 19:27 Pompa wody i Termostat 1.0 100km lpg
Witam, jogger 1.0 100km lpg przebieg 75 tysięcy.
Od początku były problemy z płynem chłodniczym. Ubywało co jakiś czas po 30-35 tysiącach dolałem łącznie 1 litr płynu chłodniczego. Potem przy serwisie ( nie pamiętam przebiegu) też była dolewka. Przy około 55 tysiącach padł termostat. Za kilka tysięcy kilometrów padła pompa wody. Wymienione obie części na nowe. Zalany nowy płyn chłodniczy. Teraz mam wrażenie że znów ucieka już jest prawie na minimum. ( Nie robiłem dokładnych zdjęć telefonem ale mam wrażenie że coś ubyło) Przy tych moich przygodach wzywałem assistant. Pan podjechał pod dom sprawdził i powiedział że można jechać te 20km do aso (wcześnie były dźwięki tak jak by coś się przycierało to wtedy pompa wody była już na wykończeniu) Powiedział że w daci to standard pompa wody od razu praktycznie wiedział z mojego opisu. Ostatnio czytałem inne forum i tam jest wzmianka że w 1.0 te pompy i termostaty są z "papieru" dlatego tak szybko padają.
Co o tym sądzicie ?Jakie są wasze opinie ? Są inne pompy i termostaty które można zamontawać w tym silniku ? mam przeczucie że czeka mnie znów to samo. Tylko teraz wymiana będzie poza aso.
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 54 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2040 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-01-29, 21:02
Trochę słyszałem już na jednym czy drugim forum Dacii o padających pompach wody i termostatach, ale patrząc na to ile jeździ tych aut po naszych drogach to chyba tak źle z tymi elementami nie jest. Wiadomo, że trafiają się lepsze i gorsze serie danych cześć. jeżeli będziemy mieli pecha trafimy na cześć, która padnie szybko, a jak będziemy mieli szczęście to będziemy jeździć i nic złego nam się nie będzie działo. Identycznie było z padającymi alternatorami w DD2 w silniku 1.6 Sce. Niektórym padały alternatory przy przebiegu około 80 tyś. km a inni przejeżdżali swoimi autami 150 czy 200 tyś. km i zero objawów zużycia. Ty miałeś niestety pecha i trafiłeś na te gorsze części. Oczywiście na ich trwałość będzie miał również sposób użytkowania auta. W aucie eksploatowanym w mieście, części te będą szybciej się zużywać niż w aucie używanym w trasie. Mój kolega ma Joggera 1.0Tce Eco- G z przebiegiem około 100tyś. km. Termostat i pompę ma oryginalną i na dzień dzisiejszy nie ma żadnych objawów świadczących o tym, ze zaraz któryś z tych elementów padnie. 60tyś. km z tego przebiegu to trasy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum