Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Jogger pytań klika - ogrzewanie/klimatyzacja/ radio/silnik
Autor Wiadomość
mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2026-02-01, 01:26   Jogger pytań klika - ogrzewanie/klimatyzacja/ radio/silnik

Witam

Rozważam powazne zmiane mojego citorena na dacie jogger. Prawdopodobnie silnik 1.0 tce eco-G lub Tce110. Rozważam zakup pojazdu z rocznika 2022-23. Wersja 5 os.

Jak oceniacie awaryjośc ( raczej "bez-" ) tych obu jednostek ? LPG jest dosyć dobrze opisany w sieci natomiast tce 110 wyraznie mniej informacji.

Chciałem spytac Was o wydajnośc fabrycznej klimatyzacji. jest taka sama w wersji automatycznej oraz manualnej ? Słyszałem o problemach z klimatyzacja w daciach.

Posiadałem kiedys sandero z 2009r, tamten samochód poprawenie chłodził kabinę, natomoiast bardzo słabo grzrzewał ( 1.5 dci) Jogger jest wiekszym gabarytowo pojazdem, jak sie spisuje klima latem . ogrzewanie zima ? Dacia posiada kanały nawiewu pod fotelami kierowcy/pasażera na stopy pasazerów drugiego rzedu ?

System multimediów umożłiwoa regulacje jasności przyciemnia się po zmroku ?
Ew czy działa Android Auto w trybie ciemnym jeśłi wymusze na telefonie ?

Jest opcja regulacji bass/sporan/kontur oraz balans przód/tył głosników w ustawienaich dzwięku ?

Łukasz
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2026-02-01, 01:28, w całości zmieniany 1 raz  

dudu$ 

Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wysłany: 2026-02-01, 17:11   

U siebie mam silnik 1.0Tce, jak na razie za mało przejechałem aby napisać coś o jego awaryjnosci. Z info znalezionych w sieci, w autach z tym silnikiem zdarza się awaria koła dwumasowe go a z racji że jest to silnik na bezpośrednim wtrysku z biegiem czasu może osądzać się nagar na zaworach jeśli będziemy jeździć na niskich obrotach. Co do klimatyzacji to jeszcze nie testowałem, ale patrząc jak w Jogerze działa ogrzewanie to klimatyzacja będzie sprawować się jak w poprzednich modelach czyli średnio. Media Display i MediaNav w opcjach dźwięku mają prosta regulacje tonów i basów, ale same głośniki są słabej jakości, według mnie znacznie gorsze niż te choćby z poprzednika czyli Logan MCV 2 ale to nie jest jakiś duży problem bo za kilka złotych można włożyć coś lepszego

sysmon37_ 
Zielony listek

Model: Jogger
Silnik: 1.0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wysłany: 2026-02-01, 18:29   Re: Jogger pytań klika - ogrzewanie/klimatyzacja/ radio/siln

mekintosz napisał/a:

Posiadałem kiedys sandero z 2009r, tamten samochód poprawenie chłodził kabinę, natomoiast bardzo słabo grzrzewał ( 1.5 dci) Jogger jest wiekszym gabarytowo pojazdem, jak sie spisuje klima latem . ogrzewanie zima ? Dacia posiada kanały nawiewu pod fotelami kierowcy/pasażera na stopy pasazerów drugiego rzedu ?

Mam Jogger-a z automatyczną klimą - w pierwszym rzędzie ogrzewanie i klima są wystarczające (przynajmniej jak na mój gust), ale w drugim (i trzecim) wentylacja jest już słaba. Są nawiewy pod fotelami, ale nie dają zbyt wiele -- w każdym razie w lecie dzieciaki narzekały. Poprzednio miałem C4 GP, który miał nawiewy w słupkach tylnych drzwi i komfort był o niebo lepszy. Jednak przed C4 mieliśmy Partnera (rocznik 2008, już w "nowej budzie"). Tam były nawiewy pod fotelami i też niezbyt wystarczały (w każdym razie rodzina narzekała).

Bigster (poza najprostszą wersją) ma nawiewy na tył, więc tam pewnie komfort "wentylacyjny" est najlepszy, jednak sam nie próbowałem.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wysłany: 2026-02-02, 11:14   

dudu$ napisał/a:
U siebie mam silnik 1.0Tce, jak na razie za mało przejechałem aby napisać coś o jego awaryjnosci.

Jakie Masz spalanie miasto, trasa 90 / 130 km/h ?

Jak oceniasz dynamikę tego auta ?

W internecie Opinie są bardzo rózne według testerów "u-tuberów". Od wystarczająco dynamiczny do muł jakich mało.

dudu$ 

Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wysłany: 2026-02-02, 22:24   

mekintosz napisał/a:
dudu$ napisał/a:
U siebie mam silnik 1.0Tce, jak na razie za mało przejechałem aby napisać coś o jego awaryjnosci.

Jakie Masz spalanie miasto, trasa 90 / 130 km/h ?

Jak oceniasz dynamikę tego auta ?

W internecie Opinie są bardzo rózne według testerów "u-tuberów". Od wystarczająco dynamiczny do muł jakich mało.

Autem przejechałem ja na razie z 1800km i spalanie które osiągam to 7,5l/100km. Jest to zazwyczaj 85-90% miasto a pozostałe 10-15% to trasa. Jazda raczej dynamiczna, utrzymując silnik zazwyczaj w okolicy 3000obr./min - od kiedy mam to auto może z 5 razy wrzuciłem 6 bieg. Co do dynamiki to każdy ma swoje odczucia. Jak już gdzieś pisałem, Mój Jogger jest dynamiczniejszy niż 0.9Tce po chipie które miałem w poganie MCV 2 Stepway. Jazdę tym autem można porównać do jazdy wolnossącym japońskim samochodem z silnikiem 1.6 jaki mam w Corolli E12 a może i jest nawet trochę zwawszy. Mnie tam wystarczą,

Odpowiedz do tematu