Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Renault Captur – radio MN3 z Trafic nie grają tyln
Autor Wiadomość
arrsen1 
Zielony listek

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.5 DCI
Wysłany: 2026-02-21, 10:52   Renault Captur – radio MN3 z Trafic nie grają tyln

Witam, przede wszystkim przepraszam, że piszę na forum Dacii chociaż jestem posiadaczem Renault, ale widzę, że jest tu ogromna baza wiedzy, z której już wiele razy skorzystałem, zakładam nowy temat bo nie znalazłem podobnego przypadku (jeśli gdzieś istnieje to z góry przepraszam).
Problem jest następujący:
mój Renault Captur miał oryginalne radio MN2 bez AA, dlatego postanowiłem zmienić je na MN3. Kupiłem używane z Renault Trafic - pasuje idealnie; wszystko działa z wyjątkiem tylnych głośników. Zmieniałem ustawienia w MICOM, SPK jest ustawione na F R, fader jest w menu, ale głośniki nie grają i zastanawiam się, czy to radio może sprzętowo nie obsługiwać tej opcji, czy na przykład uwalona jest końcówka mocy.

Zmierzyłem rezystancję między pinami kanałów w gnieździe radia, nie wiem, czy to o czymś mówi, ale wszędzie są takie same; dodam, że jak podłączę stare radio MN2, wszystkie głośniki grają idealnie.

Może ktoś doradzi co tu może być nie tak, bardzo zależy mi na AA i oryginalnym radiu.

BLACHA_997 

Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025
Wysłany: 2026-02-21, 13:00   

Nie wiem czy pomogę, ale też swego czasu zmieniałem radio w Dusterze 2 z Classic na MN3. Oryginalnie miałem nagłośnienie 4+2 Focala. Po wymianie radia przestały grać gwizdki z przodu. Okazało się, że do MN3 potrzebna jest specjalna przejściówka. Po jej wymianie wszystkie głośniki zaczęły odtwarzać dźwięk normalnie. W twoim przypadku spróbowałbym poszukać wyjścia głośników tylnych w MN i połączyć z nim przody wtedy zobaczysz czy oba tory/wyjścia radiowego (przód i tył) działają. Jeśli tak, to może właśnie coś z okablowaniem.

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2026-02-21, 15:38   

Tak- czytałem o tym już kilkukrotnie, że MN montowane fabrycznie w dostawczakach (również w Dokkerach) mogą mieć nie zaimplementowana obsługę tylnych głośników. Kombinacje w Micom nic nie dają. Można to jakoś wgrać, ale nie pamiętam w tej chwili jak, na pewno przez M-Can. Jak znajdę info to dam znać w tygodniu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-02-21, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  

arrsen1 
Zielony listek

Wysłany: 2026-02-21, 15:42   Renault Captur – radio MN3 z Trafic nie grają tyln

Dzięki Panowie za odzew, to już jakieś tropy.

Dymek, czekam z niecierpliwością, może jest jakaś szansa

Dymek 

Wysłany: 2026-02-23, 12:17   

Niestety, tam gdzie czytałem o identycznym problemie, nie ma potwierdzenia jego rozwiązania. Problem na duża skalę dotyczył również Dacii Spring, gdzie nie było fabrycznych tylnych głośników a ludzie po ich domontowaniu, napotykali analogiczny problem- brak sygnału na tylne głośniki pomimo ich "aktywowania w MicomTest".
Porady były następujące:
-załączenie i wyłączenie opcji "Bose" w Micom (oczywiście najpierw włączenie, zapamiętanie i wyjście z Micom a dopiero później ponowne wyłączenie);
-aktywacja tylnych głośników poprzez interfejs CAN z użyciem programu ddt4all (moim zdaniem to będzie to samo co aktywacja w MicomTest, ale może się mylę).
W każdym razie nikt nie potwierdził tych porad jednoznacznie- to znaczy, że pomogło i działa.

Trzecia nadzieja to już mój pomysł- chodzi o aktywację niestandardowych ustawień dźwięku Arkamys za pomocą zewnętrznego oprogramowania. Na przykład ja używam EvoTech1.3.1, to rosyjska "nakładka" na system MN, która daje (między innymi) opcję wgrania dodatkowych "scen dźwiękowych", które zastępują ustawienia fabryczne zapisane przez producenta w MN. A ponieważ zachodzi tu ingerencja osobno we wszystkie 4 kanały, to istnieje duża szansa, że użycie EvoTech zamieni fabryczną konfigurację dwukanałową na czterokanałową.
W każdym razie spróbować warto. Niczym to nie grozi, EvoTech można zawsze odinstalować, chociaż nie warto, bo poza ustawieniami dźwięku dodaje kilka naprawdę fajnych dodatków do MN.
Oprogramowanie EvoTech jest dostępne na forum medianav.ru

Arkamys_presets.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 19,84 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-02-23, 12:41, w całości zmieniany 3 razy  

arrsen1 
Zielony listek

Wysłany: 2026-02-23, 18:54   

Dzięki za podpowiedzi, postaram się wdrożyć wszystkie pomysły w tej kolejności, mam nadzieję, że któryś ze sposobów okaże się skuteczny. Najbardziej obawiam się, że to jakaś okrojona konfiguracja sprzętowa i bez ingerencji w hardware nic się nie da zrobić, teoretycznie mogę radio zwrócić ale ciekawość mnie pcha do tego żeby spróbować temat rozkminić :mrgreen:

Dam znać czy się udało :->

Dymek 

Wysłany: 2026-02-24, 08:54   

Jeszcze tutaj- temat pokrewny, wgrywanie configów audio bez użycia EvoTech, ale za pomocą ddt4all: TUTAJ

arrsen1 
Zielony listek

Wysłany: 2026-02-24, 22:31   

Dzięki za każdą podpowiedź, na razie sprawdziłem opcję z "Bose" i DDT4ALL, niestety bez skutku, przy okazji pytanie czy "Reset configuration" w programie to to samo co "Make virgin" w Micom, czy po prostu reset ustawień do wartości domyślnych?

Przy okazji sprawdziłem VIN zapisany w radiu, wygląda na to że jest od Dacii Logan Pickup, co by być może tłumaczyło brak obsługi tylnych głośników pomimo że są aktywne w systemie.

Zastanawiam się czy zmiana VIN w DDT4ALL może coś dać ale trochę się boję, tym bardziej że w polu obok VIN jest kolejne gdzie występują 4 dodatkowe znaki, google podpowiada że to jakieś Vehicle ID czy coś podobnego, nie mam pojęcia skąd to wziąć.

Poczytam jeszcze o tych configach

Update: configi działają!!!! Dymek - ogromny szacun za wsparcie i pomoc w rozwiązaniu problemu!!!
Ostatnio zmieniony przez arrsen1 2026-02-24, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Wysłany: 2026-02-25, 08:54   

Bardzo się cieszę, że się udało! Powinno pomóc, bo to jest właśnie "wsad" konfiguracji audio, dedykowany fabrycznie do konkretnego modelu samochodu. Bo nie jest tak, że każde MediaNav ma takie same ustawienia nie tylko ilości kanałów, ale i akustycznych charakterystyk częstotliwościowych. Dodam, że żaden z tych 3 dostępnych "configów" nie jest configiem fabrycznym, przeznaczonym dla Dacii- za to ten z nazwą "Kaptur...stock" jest ponoć skopiowany właśnie z Renault Captur, więc idealnie pod Ciebie. A pozostałe są "podkręcone", głównie pod względem basów, ale i sopranów.
Osobiście mam teraz "SoftBass" i ten uważam za najlepszy. Acha- VIN zapisany w MN2 czy MN3 nie wpływa na nic, ani jaki jest, ani czy w ogóle jest- nie ma żadnego znaczenia, nie musi być zgodny z samochodem.
Napisz może co konkretnie wgrałeś i czy u Ciebie też pola tych configów w ddt4all "świeciły na czerwono", a mimo tego udało się wgrać?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-02-25, 09:04, w całości zmieniany 3 razy  

arrsen1 
Zielony listek

Wysłany: 2026-02-25, 19:05   

Zrobiłem dokładnie to co kolega dewil w wątku, który podlinkowałeś, to znaczy skopiowałem string z pliku CNF_SOUND3 STOCK.txt i wkleiłem zamiast tego który wyświetlił się w czerwonym polu. Potem Write Whole accoustic i restart, po tym zabiegu wszystkie głośniki odpaliły. Może pobawię się jeszcze z SoftBass albo BassAttack ale to już w kolejnym kroku.

Na razie cieszę się pełnym dźwiękiem i zabieram za aktualizację nawigacji, co prawda zamierzam korzystać przede wszystkim z AA, ale skoro już mam radio rozbebeszone na stole to czemu nie spróbować :mrgreen: , choć niewykluczone, że i tu będę potrzebować wsparcia :oops:

Zrzut ekranu z 2026-02-25 18-51-23.png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 148,1 KB

Odpowiedz do tematu