Witam, Mam Dastera 2022r 1,0 tce z gazem. Przebieg ok 47 tyś kil. Od stycznia mam problem ze zacinającą się skrzynią biegów. Na całe szczęście mam przedłużoną gwarancję ZEN. Auto już było parę razy w ASO 3x była demontowana skrzynia biegów (wymieniono synchronizatory łożyska koło dwumasowe itd) linki od lewarka biegów do skrzyni, cały lewarek z linkami ponownie, jakiś przewód odpowietrzający układ. Gdzieś doczytałem na necie że pompa może przepuszczać płyn pytałem niby to ASO sprawdziło. Teraz auto odebrane z serwisu przejechałem ok 10 km przy parkowaniu zostawiłem na wstecznym biegu po ok 0,5 h wsiadam do Daćki a tu bieg przycięty. Trzeba mocno poruszać lewarkiem na boki lewarek puści i można jechać. Czasami jest tak że po odblokowaniu lewarek ciężko chodzi przez chwile i trzeba zmieniać biegi na postoju żeby po chwili chodził lekko. Zauważyłem że cofiąc autem przychamuję i skrzynia się już zatnie na biegu wstecznym. Ostatnio też po odbiorze zatrzymując się na przejściu dla pieszych nie dało się ruszyć- lewarek na luzie nie idzie wbić żadnego biegu znowu trzeba poruszać lewarkiem na boki żeby się odblokowało. Nie chcę auta sprzedawać bo fajnie mi się jeździ. Moim zdaniem to będzie jakaś pierdoła tylko jak na nią trafić. Piszę bo może ktoś miał taki problem i to ogarnął. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Cały płyn był na pewno wymieniony w czerwcu zeszłego roku na przeglądzie a skrzynia zacina się od stycznia. Serwis podobno sprawdzał czy nie jest zapowietrzony układ wymieniali jakiś przewód odpowietrzający też.
Nie chcę wskazywać konkretnego ASO, ponieważ zależy mi na polubownym załatwieniu sprawy i nie mam zamiaru robić nikomu zlej opinii ani nagłaśniać tego w necie. Zdaję sobie sprawę że jak coś się zacina raz na jakiś czas to jest to ciężkie do diagnozy (koszmar mechaników). Dlatego próbuję też zaciągnąć informacji na forum może ktoś się spotkał z takim problemem.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 123 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4186 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-08-28, 12:27
Opis objawów kieruje podejrzenia, bardziej w stronę układu sterowania zmianą biegów niż w stronę sprzęgła...
Analogiczne historie w przypadku Dustera już się pojawiały na forum.
Właśnie nie wiem czy tarcza sprzęgła była wymieniona. Wyczytałem kiedyś w necie że może być tarcza z mikropęknięciem albo zwichrowana - pytałem w ASO mówili że sprawdzali i jest dobra ale czy później ją wymienili nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum