Wysłany: 2010-06-25, 15:40 Naprawa gwarancyjna a zużycie eksploatacyjne
Cytat:
Gwarancja DACIA nie obejmuje:
- wymiany części podlegających normalnemu zużyciu, związanemu z eksploatacją pojazdu i odpowiadającemu jego przebiegowi kilometrów
Spotkał się ktoś z odmową naprawy/wymiany gwarancyjnej i powołaniem się na ten punkt gwarancji? Teoretycznie, wszystko można pod ten punkt podciągnąć - tarcze (bębny) hamulcowe, szczęki (klocki) hamulcowe, porysowanie szyby, sparciałe gumy, pierścienie tłokowe, łożyska, itp. itd.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-11-12, 10:33, w całości zmieniany 1 raz
Ale pierścienie tłokowe czy łożyska w okresie gwarancji (do 3 lat) nie powinny się zużyć - chyba, ze wystąpiła wada fabryczna, albo ktoś na chama eksploatował samochód.
w Polsce, na polskich drogach wszystko się jest w stanie zużyć, myślę że wstrząsy nie mają pozytywnego wpływu na żywotność cylindrów, tłoków, łożysk, zawieszenia, czy chociażby foteli w samochodach.
Jest to "pseudoeksploatacyjne" zużycie i często spotyka się nawet droższe samochody, którym ustawia się sezonowo zbieżność, okresowo wymienia łożyska i wiele innych śmiesznych spraw się dzieje (patrz wtyczka od silnika krokowego która jakieś 10kkm mi wypadła).
a kamienie na Polskich drogach nie mają wpływu na "żywotność" lakieru? Mają (no może w moim przypadku, gdzie korozja zaczęła występować przy zamku bagażnika wewnątrz nie zabardzo), ale myślę że nawet jeśli powierzchnia lakieru nie jest naruszona to wiecznie obijana blacha ma większe tendencje do korozji.
Z drugiej strony dobrze jest mieszkać w Polsce, bo wady materiałowe wychodzą bardzo szybko :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum