Większości z nas rumuńskie auto wciąż kojarzy się z niską ceną i kiepską jakością. Na zachodzie Europy klienci są innego zdania. Dacie ocenili tak dobrze jak BMW. Budżetowa marka Renault zdobyła zaledwie dwa punty mniej niż zwycięski Mercedes
Tak przynajmniej wynika z najnowszego rankingu J.D. Power, w którym badano poziom satysfakcji niemieckich klientów z nowych samochodów. Badania prowadzone były od stycznia do marca bieżącego roku, a ostateczne wyniki rankingu oparto na opiniach ponad 16 tys. klientów, którzy wypełnili specjalnie przygotowany formularz on-line.
Znalazły się w nim pytania dotyczące aż 67 aspektów samochodu, zgrupowanych w czterech głównych kategoriach:
- wygląd auta, osiągi, stylistyka i komfort,
- jakość oraz niezawodność,
- koszty utrzymania wraz z poziomem zużycia paliwa, kosztem ubezpieczenia i serwisu,
- poziom zadowolenia z autoryzowanej sieci serwisowej.
Pierwsze miejsce wśród producentów aut zajął Mercedes, który uzyskał 838 punktów. Na drugim miejscu znalazły się ex aequo Dacia i BMW (po 836 pkt.). Również trzecim miejscem musiały podzielić dwie marki, w tym przypadku - Mazda i Nissan (po 831 pkt.).
Oceniano również konkretne modele w najpopularniejszych klasach. Wyniki znajdziecie poniżej.
Auta miejskie:
- Kia Picanto - 815 pkt.
- Smart Fortwo - 794 pkt.
- Renault Twingo - 787 pkt.
A ja Wam....szanowni forumowicze powiem tak:
Przypuszczam ze z wiekszoscia posiadaczy Dacii jest tak ze "wiedza co kupuja" i wiedza czego sie spodziewac.
Bez obrazy.. i checi urazenia kogos. Tak bylo ze mna-Kupilem Stepke... i pewne rzeczy mnie ciutke....irytuja...ale wiedzialem ze nic nie jest idealne-i ze spokojnie mozna z "irytacjami" zyc.
Mi zalezalo przy kupnie na niskich kosztach eksploatacji i bardzo niskiej awaryjnosci. Wiem ze jak cos sprawdzone... od lat kilku-i montowane jest to w Dacii to nie powinno sie zepsuc
To co z tego ze...np regulacje swiatel mam na linke, to co z tego z nie mam elektrycznych lusterek, to co z tego ze......ze ze.
Kiedys w omawiamym tutaj TOPGEAR'ze powiedzial Clarkson tak (pokazujac logana) ze to jest SAMOCHOD, malo elektroniki i najwazniejsze-ma przewiezc z punktu A do puntku B i kosztuje (u nich) niecale 5 tys funtów.
Cholerka..do tego wkoncu sluzy samochod (kiedys telefony sluzyly do telefonowania)
I tak wlasnie zadecydowalem-z punktu A do B...i wsio:)
a to ze mi sie podoba....gustow sie nie krytykuje.
NO
Zadowolony posiadacz Dacii
Ostatnio zmieniony przez tweeciak 2010-06-29, 07:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-06-29, 13:01
marcio napisał/a:
Nie wiem, czy o "wielkości" samochodu nie świadczy płyta podłogowa, a ta o ile pamiętam jest z Clio
Płyta podłogowa Logana, Sandero i Dustera to płyta B0, owszem wykorzystywana w Clio III generacji - ale o ile płyta jest ta sama to wymiary wewnętrzne, a i zewnętrzne Daci i Cilo to już inna Bajka. Dacie biją tu na głowę Clio (no może poza wersją GrandTour).
Sam szukając auta zastanawiałem się nad Clio - ale odrzuciła mnie ilość miejsca w środku, szczególnie w drugim rzędzie foteli. No i zostałem przy Sandero.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-07-01, 15:43
Ciekawe do jakiej kategorii zaliczyli by Logana MCV tez do aut małych .
Rozstaw osi 290cm i bagażnik 700l to raczej klasa średnio-wyższa
Jeżeli skodę octavie z rozstawem osi 250cm zaliczają do klasy średniej to coś jest nie halo w tych klasyfikacjach.
Zadowolenie. Klienci Mercedesa są najbardziej zadowolonymi kierowcami w Niemczech. Na drugim miejscu są klienci BMW a na trzecim....Dacii. Taki jest wynik badań zadowolenia klientów przeprowadzonych przez amerykański instytut badań rynku J.D. Power and Associates
Czyli AutoŚwiat - jak zawsze! - w formie... "rzetelny inaczej" d:
...a nawet chociaż równie dobry <; - no wiem, wiem.
(W sumie to nawet chciałem z tego zrobić notkę na główną stronę, ale mam strasznie dużo roboty i w międzyczasie ciśnienie zdążyło mi opaść... Ale nic to - za tydzień urlop, to może będę miał więcej czasu na pisanie (; ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum