Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-21, 23:45 Czy będzie silnik dCI 110 KM w MCV?
Czy po wprowadzeniu Dustera do sprzedaży producent się odważy i zrobi w MCV przesunięcie silnikowe w dCI np: 85 KM zamiast 68 KM i 110 KM zamiast 85 KM?
Porównując wagi Dustera i MCV to nie będzie, aż takich wielkich różnic.
Duster:
4x2 - 1180 kg nie podano do jakiego silnika
4x4 - 1280 kg nie podano do jakiego silnika
MCV:
1205 kg - 68 KM i 85 KM
Wydaje mi się, że waga nie powinna być przeszkodą dla producenta do nie wprowadzenia silnika 110 KM do MCV?
Jak myślicie?
Moim zdaniem 68 koni do mcv to lekka porazka ja mam teraz 100koni i jest naprawde niezle, nie wyobrazam sobie jak bym sie meczyl z silnikiem 68konnym z zaladunkiem co na Harende jechalem
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Ja nie wyobrażam sobie kupienia auta bez jazdy próbnej - a po niej to już bez problemu sobie wyobrażam, że ktoś uznaje że dla niego jednak wystarczy (; (albo i nie).
Nie pamiętam dokładnie czy mówił o tym jantar gdy odwiedziłem go w salonie na Puławskiej ale wystarczy zmienić chip i z 85 robi sie 110, a koszt to około 3000 zł.
Nie jest to informacja do końca sprawdzona, ale podaję ją bo myślę że albo jantar ją zweryfikuje pozytywnie albo rozwieje nasze nadzieje.
Nie, nie wystarczy - tzn może i faktycznie udałoby się osiągnąć taką moc (choć i w to bardzo wątpię), ale silnik chyba raczej kiepsko by to znosił... Silniki o różnych mocach różnią się dość znacznie szczegółami konstrukcji - np http://www.daciaklub.pl/f...p?p=45024#45024
Jak zamawiałem daćkę tylko takie były jeździłem takim samochodem testowym i dyskomfortu nie zaznałem. Jako że na auto czekałem 6 miesięcy w między czasie pojawiła się wersja 85kM,trochę kasy dozbierałem i zmieniłem zamówienie. Jestem zadowolony ale czy słusznie wydałem 2tys dopłaty do wersji 85kM do dzisiaj nie wiem.
Jak zamawiałem daćkę tylko takie były jeździłem takim samochodem testowym i dyskomfortu nie zaznałem. Jako że na auto czekałem 6 miesięcy w między czasie pojawiła się wersja 85kM,trochę kasy dozbierałem i zmieniłem zamówienie. Jestem zadowolony ale czy słusznie wydałem 2tys dopłaty do wersji 85kM do dzisiaj nie wiem.
Ja jestem przekonany, że dla wersji 7 os a taką mam 68 koni byłoby zdecydowanie zbyt mało dlatego po jeździe próbnej zdecydowałem się na 85.
2 tys dopłaty to niezbyt wygórowana cena za znaczącą poprawę komfortu jazdy, no i zawsze zostaje jeszcze trochę mocy na tzw. wszelki wypadek. (ale to moje zdanie i każdy może mieć inne)
Ostatnio zmieniony przez Malutki 2010-02-03, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Gość
Wysłany: 2010-06-04, 19:03
Malutki napisał/a:
Nie pamiętam dokładnie czy mówił o tym jantar gdy odwiedziłem go w salonie na Puławskiej ale wystarczy zmienić chip i z 85 robi sie 110, a koszt to około 3000 zł.
1 Strasznie drogo bo chipa w dobrej firmie masz za ok 1.5-2 tys
2 Chip to nie wszystko. Proponuje porównać różnicę między silnikami w określonych wersjach mocowych. Ja to zrobiłem z oplowskimi silnikami serii 1.7 i mi wyszło że się różnią i to bardzo duże. Inne turbo, inne bloki a co za tym idzie chłodzenie, IC jest bądź go brak, wielkość chodnicy itd, itd Nie zrobisz za pomocą samego chipa z 85KM 110KM bez uszczerbku na trwałości i to im więcej dowalisz tym szybciej go zaorzesz. Moim zdaniem sam chip to bezpieczne 10% a jak idziesz wyżej to trzeba dokonać zmian takich jak dokonał tego producent. Może swap jeśli szyna taka sam?
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1403 Skąd: Kępno
Wysłany: 2010-06-08, 13:55
pisałem już o tym - 1.5dCi 85 i 105/110 to nie tylko inny soft. Przede wszystkim inna jest turbina wersje 105/110 mają zmienną geometrię. O takich rzeczach jak inne chłodzenie czy wytrzymałość bloków/ głowic, tłoków się nawet nie mysłi a one też są inne ws silnikach różniący się mocą. Wtryskiwacze są inne... Wg mnie(i nie tylko) korekty na poziomie 20% i więce mocy/momentu to forsowanie silnika ewidentnie mające już wpływ na jego trwałość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum