Od wczoraj wieczorem mam wreszcie upragnionego Dustera 1.6 16V 4x2
oraz nawyki z Logana 1.6 8V i.. mały problem:
kiedy w tej 16-zaworówce zmieniać bieg i, bo po zrobieniu po mieście 25km w warunkach średniouciążliwych mam 11,2L 100km.
Fabryka podaje: 9,7: /100 km Kratylos miał: 8,6 L podobnie podawali w AŚ.
W Loganie w podobnych samych warunkach: 8,2...8,5 L wobec fabrycznych 10 L
P.S.
Pogoda barowa, więc zdjęcia zrobię w bardziej sprzyjających okolycznościach przyrody.
P.S.2
Auto już zaplakietkowane
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-28, 23:23, w całości zmieniany 2 razy
Od wczoraj wieczorem wreszcie upragnionego Dustera 1.6 16V 4x2
oraz nawyki z Logana 1.6 8V i.. mały problem:
kiedy w tej 16-zaworówce zmieniać bieg i, bo po zrobieniu po mieście 25km w warunkach średniouciążliwych mam 11,2L 100km.
Fabryka podaje: 9,7: /100 km Kratylos miał: 8,6 L podobnie podawali w AŚ.
W Loganie w podobnych samych warunkach: 8,2...8,5 L wobec fabrycznych 10 L
po prostu kolego musi ten silnik dotrzeć, potem sytuacja się unormuje, pierwsze 1000km najgorsze, czytałem że w Megane III z 1,6 16V też więcej pali niż fabryka podaje ale po czasie spalanie spada
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
po prostu kolego musi ten silnik dotrzeć, potem sytuacja się unormuje, pierwsze 1000km najgorsze, czytałem że w Megane III z 1,6 16V też więcej pali niż fabryka podaje ale po czasie spalanie spada
Dzisiejszy przebieg, w cyklu prawie-pozamiejskim: 132 km Rzeszów->Jarosław->Rzeszów
z obrotami poniżej 3000 (zgodnie z zaleceniami producenta dla pierwszego 1000 km ) i Vmax=100 km/h, średnia 45 km/h powoziła żona: 7,8 L /100 km
Przebieg: 178 km
Wrażenia z jazdy pozytywne (po za inkryminowanym spalaniem, jak na razie), Zauważyłem, że z kilometrami spada mi poziom hałasu:
-wspomaganie i precyzja układu kierowniczego: bdb
-zawieszenie: cel;
-widoczność bdb;
-klimatyzacja: ?bdb (używaliśmy do odparowywania migiełki z szyb)
-spalanie: ? brak oceny wypowiem się po pierwszym 1000 km
-głośność: trudno orzec, bo zauważyłem, że chyba robi się ciszej z przejechanymi kilometrami (a może głuchnę )
P.S.1: W instrukcji wyczytałem, że pełne osiągi silnik zyskuje po 3000 km (tłustym drukiem) więc pierwsza całościowa ocena autka po 3500...4000 km
P.S.2: zdjęcia wkrótce, jak warunki meteorologiczne pozwolą.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-19, 18:06, w całości zmieniany 1 raz
No to na początek parę fotek Dustera, "na gorąco". Będą następne ale w ciekawszych "okolicznościach przyrody", a nie pod trzepakiem na podwórku
Aha, na żywo to te brązowe wstawki na panelu centralnym i uchwyty na drzwiach wyglądają w świetle dnia dużo lepiej niż na zdjęciach (ładny ciemnobrązowy kolor). Po prostu te elementy nie lubią lampy błyskowej (żywica metalizowana: odblaski wewnątrz materiału), co widać na złącznym obrazku.
P.S.1.
Brat się śmieje, że w pochmurny dzień zakurzony Duster będzie wyglądał jakby był w kolorze Feldgrau lub ZOMOblue a nie bleu mineral.
P.S.2:
Sedan sprzedał się po 1,5 dnia od ogłoszenia na daciaklub.pl
Duster_&_Liberty.jpg
Plik ściągnięto 1983 raz(y) 169,65 KB
duster_piotrres4.jpg
Plik ściągnięto 1809 raz(y) 179,73 KB
duster_piotrres3.jpg
Plik ściągnięto 3162 raz(y) 197,64 KB
duster_piotrres2.jpg
Plik ściągnięto 2372 raz(y) 188,09 KB
duster_piotrres1.jpg
Plik ściągnięto 1477 raz(y) 183,76 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-24, 22:08, w całości zmieniany 8 razy
głupie pytanko radyjko montowałeś ?? czy wziąłeś te co dawali z Dusterem
Nie, zrezygnowałem z "firmowego" Pioneera ze sterowaniem z kierownicy, za bagatela 1500 PLN
Przyszedłem z własnym ALPINE CDE-111 RM z Euro-AGD za 379 PLN:
z MP3 ,Bluetoothem i wyjściem USB.
B. proste w obsłudze, jakościowo na prawdę niezłe,
kolorystycznie pasuje do panelu centralnego i wyświetlacza komputera Wizualnie komponuje się o niebo lepiej od "firmówki", a i jakość dźwięku nie ta
Głośniki: Pioneer TS-G1311 I za 186 zł za 4 szt.
Montaż: 130 PLN
Razem: 695 PLN
I jeszcze jedno: przynajmniej w wersji Laureate jest pełna instalacja pod audio (tj. antenowa i pod głośniki dla przednich i tylnych drzwi)
zestaw_audio_wg_piotrresa.jpg Zestaw audio
Plik ściągnięto 5509 raz(y) 94,04 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-20, 09:04, w całości zmieniany 8 razy
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1698 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 19:39
sereq napisał/a:
Czekałem na tą informację, jaka jest instalacja Ja też zamówiłem Laureata, więc lecę po 4 głośniki, dzięki
Ja właśnie wczoraj montowałem radio i głośniki w swoim Dusterze. Głośniki również pioneery, ale na przód polecam choćby dwudrożne (30 czy 40 PLN różnicy). Głośniki innych firm nie pasowały do dziur ;) Polecam też od razu dokupić przejściówki do głośników dla samochodów typu opel/renault.
Pozdrawiam!
piotrres napisał/a:
po zrobieniu po mieście 25km w warunkach średniouciążliwych mam 11,2L 100km.
Gdzieś narzekałeś, ze Ci 1.2 TSI sporo palil?
Docierają się i silnik i kierowca
Natomiast, wg danych z testów, gdzie auto faktycznie jeździło, a nie w przypadku danych przepisanych wprost z katalogu wynikało, że należy się spodziewać spalania mniejszego niż "fabryka dała". Stąd moje zdziwienie
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-06-24, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
Dzisiaj wykonałem w dwie osoby, 150km trasę Rzeszów-Sanok-Rzeszów, w terenie z lekka górzystym.
Parę wyprzedzeń cystern i autobusów wycieczkowych, korek na ul. Podkarpackiej (RZ), w Boguchwale i Sanoku i wynik spalania: 7,0 L /100 km, przy obrotach na ogół poniżej. 3000 obr./min i przejechanych 650 km.
Oznacza to, że spalanie spada. Tydzień temu łatwiejsza trasa (profil trasy mniej zróżnicowany, lepsza jezdnia i brak korków) i... 7.8 L/ 100km.
Samochód wyraźnie cichnie, w miarę jak mu kilometrów przybywa. Dociera się autko, docierają się i kierowcy
Przy ograniczeniach na prędkość obrotową "na dotarciu" autko porusza się całkiem żwawo a nie wykorzystuję przecież jego pełnych możliwości. I jeździ raczej poza optymalnymi obrotami z uwagi na zużycie paliwa.
W przyszłym tygodniu czeka Dustera zakładanie listew na nadkola tylne ( w paczce z częściami brakowało prawego)
Przy okazji parę nowych zdjęć mojego Dustera:
Duże: http://fotoforum.gazeta.p...RXgIEIpfmeX.jpg
Fig. 5. Z Rzeszowa przez Pustki Do Rzeszowa (2)
Szkoda, że zdjęcie nie oddaje stromizny podjazdu, zwłaszcza przed zakrętem. Nie widać również błotnistych, poprzecznych niecek wygniecionych przez koła traktorów.
Wielu cyklistów na tym podjeździe zsiada z rowerów górskich
I jeszcze jedno: Wytęż wzrok i znajdź lotnisko w Jasionce
(wskazówka: kopuła anteny radaru meteo)
Fig. 7. Wnętrze w świetle dziennym.
"Tandetne" wstawki wcale tak źle nie wyglądają
w świetle dziennym mają taki czekoladowy kolor.
Tanie to bo tanie, ale mimo wszystko nie wcale daje wrażenia elementu
"festyniarsko-odpustowego", w rodzaju "sztucznego drewna.
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-07-05, 15:22, w całości zmieniany 14 razy
Dzisiaj na liczniku 1035 km. Mały wypad w G. Świętokrzyskie. Bałtów zaliczony, a jakże
Razem 285 km , z czego ze 20...25 km po drogach gruntowych i szutrach, niekiedy stromo pod górę, bo DzikiPieS zaproponował "najkrótszą drogę", dobrze, że nie przez staw
Tu przydało się rewelacyjne zawieszenie "Boostera"
Kilka wyprzedzeń, klimatyzacja przez 3/4 drogi na chodzie i... Vśr=64 km/h, zużycie paliwa 7,3 L/100 km
Zauważyłem, że silnik staje się dość głośny, przy 2800 obr./min i cichnie wyraźnie przy 3200 obr./min.
Kurzaczyk.jpg Na polnej drodze w G. Świętokrzyskich
Plik ściągnięto 658 raz(y) 74,44 KB
Duster_16_16Vk_small.jpg
Plik ściągnięto 764 raz(y) 204,53 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-07-05, 15:19, w całości zmieniany 9 razy
Jak byś ocenił stosunek tras, które pokonujesz, w podziale np. miasto, DK, drogi niższych kategorii i gorszej jakości, polne drogi?
Na razie za wcześnie na takie oceny (1250 km, dzisiaj 0 km, bo przesiadłem się na rower): Właściwie , to mam w planie zamieszczać tutaj takie raporty ze spalania dla Dustera na różnych drogach, z podziałem na jakość dróg i ich profil, oraz prędkość blokową.
Dotychczasowo, w trasie spalanie jest większe o ok: 0,6...0,8 L/100 km
Beckie napisał/a:
piotrres napisał/a:
w cyklu czysto miejskim, krótkie przebiegi, z dłuższym postojem, korki, szukanie miejsca na parkingach i
średnie spalanie: 9,63 L/100 km
To tylko 0,3l/100km więcej niż u mnie. Po mieście 1.6 16v w Dusterze paliwożerny zbytnio nie jest.
Wg Danych fabrycznych:
Duster 1.6 16 V 4x2 9,7 M 6,4 T 7,5 P
Logan MCV 1.6 16V 9,8 M 6,3 T 7,5 P
Logan MCV 1.6 MPI 10,2 M 6,2 T 7,7 P
M-cykl miejski
T-trasa
P-pełny
Dlatego też, spodziewam się, że jeszcze da się zejść ze spalaniem.
P.S.
W przypadku Logana wg katalogu w mieście było 10,0 L, w rzeczywistości, zależności od warunków i pory: 8,6...9,0 minimalnie udało się uzyskać: 8,2 L
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-07-10, 22:33, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum