DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy najlepiej kupować?
Autor Wiadomość
Matthias[Wlkp] 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-06-22, 19:10   Kiedy najlepiej kupować?

Podczas ostatniej rozmowy w salonie dowiedziałem się, że zamawiając autko w grudniu, odbiorę je w styczniu z datą produkcji 2011. Teoretycznie lepiej poczekać ten miesiąc, czy dwa i mieć autko rok młodsze na papierze, ale boje się trochę, czy ceny nie wzrosną... A może dam radę wytargować jakiś dodatkowy rabat biorąc stary rocznik?

Nie śledziłem, ani nie wiem jak prześledzić zmianę cen Daciek z końca ubiegłego roku. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

Domel 

Model: LoganMCV
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2010-06-22, 20:24   

Młodszym rocznikiem lepiej się jeździ? .) Jak się zaczną przeceny starego rocznika to zacznij szukać, pytaj o demówki. Na Dacii nie spodziewaj się dużego upustu, tam marża jest dość mała.

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-06-22, 20:26   

Ja kupowałem w styczniu, samochód jest z września 2009, dostałem ustalony rabat i kilka dodatków rabaty obowiązują tylko na samochody z poprzedniego rocznika a same wyprzedaże zaczynają sie już i listopadzie, więc według mnie nawet kupując auto w grudniu to i tak dostaniesz rabat na określony model a w styczniu jak kupisz i chcesz dostać rabat to raczej nie wpiszą ci w dowodzie, że auto z 2011 skoro kupujesz jako 2010 a jeżeli zamawiasz i przywożą Ci auto z nowej produkcji to chyba rabatu nie dostaniesz. ja mam wpisane w dowodzie 2009.

Matthias[Wlkp] 

Wysłany: 2010-06-23, 08:19   

Bardziej mi chodzi cenę podstawową niż rabaty. Z tego co widzę, to od początku roku jest "standardowy" rabat 2000PLN i zastanawiam się, czy w grudniu nie zniknie, albo cena bazowa pójdzie w górę...

Demówki raczej nie wezmę, bo mają je głównie w mocnym dieslu 5-osobowe, a ja sobie upatrzyłem tą słabszą benzynę 7-osobową ;). Poza tym, te demówki które widziałem nie sprawiały wrażenia zadbanych...

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-06-23, 08:25   

raczej nie zniknie, pewnie zastąpią go większym, ten rabat wprowadzili po wprowadzeniu DUSTERa. Mi wszyscy mówili, żeby nie liczyć na rabaty bo w tanich samochodach jak DACIA to te rabaty na stary rocznik nie będą wysokie a jednak udało sie.

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-06-23, 09:28   

Nawet jeśli ktoś kupił z rabatem, to i tak może potem żałować, bo potem będzie jeszcze większa promocja - były już takie przypadki - i co? Ano nic.

Pewnie, pieniądze zazwyczaj "piechotą nie chodzą", ale ja powiem tak: nie ma co główkować - rabaty mają do siebie, że raz są, raz ich nie, a czasem się tylko zmieniają, w obie strony. W każdym cenniku jest data ważności, a co będzie potem, to najczęściej nawet sam główny importer nie wie, bo sytuacja na rynku też się zmienia.

Chociaż plan dobrze jest oczywiście mieć i przełom roku to zasadniczo dobry moment na zakupy motoryzacyjne... (:

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-06-23, 10:54   

może to ci pomoże

http://moto.wp.pl/kat,457...,wiadomosc.html

Matthias[Wlkp] 

Wysłany: 2010-06-23, 11:58   

Ciekawy artykuł, ale nie dowiedziałem się nic nowego...

Pewnie spróbuję wytargować coś więcej w Październiku/Listopadzie, a jak nie, to kupię w Grudniu, żeby mieć rocznik 2011. Wszystko będzie zależało od tego, czy Dealer wyrobił już sprzedaż w tym roku - jeśli tak, to pewnie będzie wolał sprzedać mi auto w przyszłym roku...

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-06-23, 14:12   

W sumie albo kupujesz w nowym roku stary rocznik z rabatem ale wtedy masz (moim zdaniem bez sensu) o rok "starszy" samochód albo nowy jak średnio schodzi i tez można coś ugrać. Jak Dacie będą dobrze schodziły to nie ma co za wiele liczyć. Ja za to zakładam, że będzie teraz większa konkurencja w segmencie aut 40 - 50 tys. PLN.
A jak z tą normą EURO5 będzie to zagadam przy najbliższej wizycie w salonie.

Odpowiedz do tematu