DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-08-14, 01:57
Montaż klimatyzacji
Autor Wiadomość
Marcin P. 

Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV 7os
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-07-25, 19:49   Montaż klimatyzacji

Chciałbym dorzucic do mojej MCV klimę :shock: ;myślę o nowej. Kiedy najlepiej kupic klimę z montażem? Czy na jesieni/zimą są jakieś promocje/lepsze warunki? A może na wiosnę? Poradźcie coś proszę

Beckie 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-07-25, 20:00   

Ogólnie już coś było: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=11183#11183

TAXI AIRPORT 
Transfery

Silnik: 1.5 dCi 85
Rocznik: 2010
Wersja: BlackLine 7 os.
Wysłany: 2010-07-26, 14:26   

Dokładanie klimy do auta bez klimy jest nie opłacalne finansowo. Musisz szukać części z rozbitka ale i tak to nie będzie ani łatwe ani tanie. Same części używane 2-3 tys lekko, montaż też następne 1-2 tysiące. I tez nikt nie da gwarancji jak to będzie działać.

WWW.AIRPORT-TAXI.PL

zdzisiu27 

Model: Logan
Silnik: 1.4
Wersja: Arctica
Wysłany: 2010-07-26, 15:07   

to jest tak jak z wymianą silnika do używanego auta - taniej jest sprzedać auto i kupić nowe, z większym silnikiem.

Marcin P. 

Wysłany: 2010-07-27, 08:21   

zdzisiu27 napisał/a:
to jest tak jak z wymianą silnika do używanego auta - taniej jest sprzedać auto i kupić nowe, z większym silnikiem.

śmiem się nie zgodzić z tą tezą oraz ztwierdzeniem poprzednika. W kwestii opłacalności wszystko zależy od wieku auta. Wiadomo, że jak ktoś ma 10 letnie auto to lepiej opłaci mu się faktycznie kupić nowsze auto z klimą. W moim przypadku auto ma 3 lata; po pierwsze: chcę pojeździć nim jeszcze ~7lat, po drugie: chcąc sprzedać to auto nie wezmę za niego teraz dużych pieniędzy z uwagi na duży spadek wartości po 3 latach. Auto świetnie się sprawuje więc wolę do niego dorzucić klimę niż kupować nowe, i tak wyjdzie mi to taniej, a będzie łatwiej mi go sprzedać później. W używane części bądź auta nie zamierzam się bawić. Kupuję auto nowe, jeżdżę nim ~10lat, i sprzedaję.

TAXI AIRPORT 
Transfery

Silnik: 1.5 dCi 85
Wersja: BlackLine 7 os.
Wysłany: 2010-07-27, 10:37   

No to wątpię że to się w ogóle opłaca, nowe części do klimatyzacji już ktoś podawał cenę 8-9 tysięcy a gdzie montaż? Razem spokojnie ponad 10 tys wyjdzie. Przy odsprzedaży nikt specjalnie ci nie dopłaci za to że montowałeś osobno klimę :roll: . Dziwię się że jak brałeś nowe auto nie wziąłeś z klimą od razu , dopłata rzędu 2-3 tysięcy.
Z dokładaniem do auta części po zakupie jest tak: jak się pytałem w salonie ile kosztuje kanapa 3 osobowa w 3 rzędzie do citroena c8-peugeota 807 , cena zwala z nóg od 9 do 12 tysięcy. A dopłata do nowego auta to tylko 3 tysiące za tą samą kanapę.

WWW.AIRPORT-TAXI.PL

Beckie 

Wysłany: 2010-07-27, 11:40   

TAXI AIRPORT napisał/a:
Dziwię się że jak brałeś nowe auto nie wziąłeś z klimą od razu , dopłata rzędu 2-3 tysięcy.

Nie raz jest tak, że do niektórych wersji wyposażenia nie ma klimy nawet w opcji (nie wiem jak laureate'2007).

Marcin P. 

Wysłany: 2010-07-27, 15:48   

Akurat w moim przypadku była możliwość kupienia auta z klimą, dopłata wynosiła wtedy 4000 złotych, których wtedy akurat nie było. A teraz żeby kupić Dacię z klimą w wersji takiej jak moja trzeba by było dorzucić ok. 33000 złotych. W porównaniu do 6000 złotych, jest to kupa pieniędzy.

zdzisiu27 

Model: Logan
Silnik: 1.4
Wersja: Arctica
Wysłany: 2010-07-27, 20:43   

[quote="Marcin P."]
zdzisiu27 napisał/a:
W moim przypadku auto ma 3 lata; po pierwsze: chcę pojeździć nim jeszcze ~7lat, po drugie: chcąc sprzedać to auto nie wezmę za niego teraz dużych pieniędzy z uwagi na duży spadek wartości po 3 latach. Auto świetnie się sprawuje więc wolę do niego dorzucić klimę niż kupować nowe, i tak wyjdzie mi to taniej, a będzie łatwiej mi go sprzedać później. W używane części bądź auta nie zamierzam się bawić. Kupuję auto nowe, jeżdżę nim ~10lat, i sprzedaję.

Ja bym i tak szedł w sprzedaż i kupno nowego, jeśli naprawdę musisz mieć tą klimę. Po prostu dokładanie klimy jest dość trudne i wymaga sporych przeróbek.
Jedyna szansa to kupno rozbitka, np. mocno uderzonego w tył i wtedy przekładka, ale to i tak wychodzi parę dobrych złotych.

DAREK 

Model: LOGAN
Silnik: 1,4
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-07-27, 21:57   

Dołożenie klimy jest możliwe. Musisz znaleźć taki sam samochód na części. Przekładasz cały zespół nagrzewnicy, rurki, panel sterowania, łapę akcesoriów wraz ze sprężarką, paskiem klinowym. Trzeba też przełożyć zespół chłodnic z wentylatorem. W dobrym warsztacie potrafią odtworzyć instalację elektryczną do klimatyzacji. Jeżeli uda ci się kupic względnie tanio części (np. 2000 zł) i zapłacisz za montaż np 1000 zł. to można się zastanowić.

jjmalin 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2010-08-09, 17:13   

podpowiem. w Chevrolecie Sparku ciocia chciala dołożyć klimę. W serwisie 5000 zł chcieli.

jackthenight 
Kierowca

Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-08-09, 17:50   

DAREK napisał/a:
Dołożenie klimy jest możliwe. Musisz znaleźć taki sam samochód na części. Przekładasz cały zespół nagrzewnicy, rurki, panel sterowania, łapę akcesoriów wraz ze sprężarką, paskiem klinowym. Trzeba też przełożyć zespół chłodnic z wentylatorem. W dobrym warsztacie potrafią odtworzyć instalację elektryczną do klimatyzacji. Jeżeli uda ci się kupic względnie tanio części (np. 2000 zł) i zapłacisz za montaż np 1000 zł. to można się zastanowić.

Trzeba jeszcze przełożyć komputer wtrysku, gdyż komputer wtrysku auta w którym nie było klimy, nie ma aktywnej opcji posiadania klimatyzacji.
A w naszych Daćkach klimą steruje komputer wtrysku(ten który znajduje się za akumulatorem)
Dodatkowo kable - czy to odtworzyć czy przełożyć z rozbitka.
Także pracy sporo.

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-08-09, 17:51, w całości zmieniany 2 razy  

Marcin P. 

Wysłany: 2010-08-20, 15:08   

Częstochowa to dziwne miasto; po wypowiedziach na forum sądząc jest to jakaś obiegowa opinia dot. montażu klimy w aucie....Obszedłem parę zakładów oraz serwisów trudniących się zakładaniem/serwisem klimatyzacji, czyli żyjących z klimatyzacji. Wszędzie wszedłem i rzucam ten sam problem: chciałbym założyć w mojej Dacii Klimę. Pierwsze co słyszę to: proszę pana to się nie opłaca. Moja odpowiedź: No dobrze komu się nie opłaca, Wam? przecież żyjecie z tego; czy mnie, bo nie znam jeszcze waszej ceny? Rozumiem że dla jednych 6000 złotych, bo taka cena w końcu pada w tych serwisach nie licząc serwisu dacii (który założy klimę za 10000 złotych ale też mu się nie opłaca), jest kupą szmalu ale dla drugiego jest ceną do przyjęcia. Dlatego mam prośbę do ludzi, którzy będą czytali ten wątek: proszę o podanie kontaktu do serwisu/zakładu trudniącego się klimatyzacjami, któremu opłacałoby się założyć w moim samochodzie klimę. W ramach żartu chciałbym dodać na zakończenie mojej wypowiedzi, że na plecach mam napisane jeleń. :mrgreen:

Beckie 

Wysłany: 2010-08-20, 18:26   

Może nikt nie chce zakładać klimy bo... rzeczywiście się nie opłaca. I może nie chodzi o sam montaż ale o naprawianie usterek w ramach gwarancji. Albo nie są w stanie zagwarantować prawidłowego działania klimy.

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2010-08-20, 21:23   

A może Ci się opłaci sprzedać , dołożyć i kupić z klimą? pozdr

Odpowiedz do tematu